Budapesti Tavaszi Fesztivál – Tavaszköszöntés a fővárosban

Az első tavaszi virágok már kibújtak a fagyos föld alól, és a madarak is csiripelni kezdték vidám dalukat, eljött az ideje hát, hogy a hallgató is kimásszon meleg odújából, hátrahagyva a kényelmes párnatömeget, és belevesse magát a Budapest által kínált egyik legsokoldalúbb fesztiválba.

Persze mondhatjuk, hogy „de hát nem is vagyunk bezárkózva”, de azért be kell vallanunk, a haverokkal beülni egy kocsmába a Bayern meccs alatt sörözgetni meg eljárni a kari bulikba kicsit csípőt riszálni nem minden. Sőt! Egy joghallgató törekedjen többre, legyen naprakész a kultúrában, adja meg a módját az igényes szórakozásnak is. Erre most talán a legjobb lehetőséget a 2016. április 8. és 24. között megrendezésre kerülő Budapesti Tavaszi Fesztivál nyújtja, mely idén ünnepli harminchatodik születésnapját, és az 1980-as alapítás óta eltelt évek alatt egy multikulturális, nemzetközileg is méltán elismert rendezvénysorozattá nőtte ki magát.

Idén a szervezők közel negyven helyszínen, több mint húsz megkülönböztetett kategóriában kínálnak programokat az érdeklődők számára: a legnagyobbakat a Művészetek Palotája és az Operaház mellett a Zeneakadémia, a Bálna és a Vigadó, valamint több fővárosi színház és múzeum nyújtja.

Akár az irodalmi előadásokat, akár a táncos-zenés programokat, esetleg a kiállításokat részesítjük előnyben, gond nélkül tudunk választani a megannyi lehetőség közül.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál különlegességét fokozza, hogy a magyar előadók mellett igazi világsztárok is szerepet kapnak, illetve a fesztivál ideje alatt számos premier, magyarországi bemutató és egyedülálló koprodukció is lesz. A teljesség igénye nélkül szerepeljen itt néhány különleges „falat” a fesztivál bőségtáljáról, at.

Április 8-án este a Budapesti Fesztiválzenekar által a Művészetek Palotájában adott koncert az egyik nyitóműsora az idei fesztiválnak. Az irodalomfanatikusok nagy örömére 10-én a Müpa ad otthont a „Csukás István 80” című estnek, amely keretein belül generációk kedvenc mesélőjét, Csukás Istvánt születésnapja alkalmából kortársak, barátok, művészek köszöntik egy szórakoztatónak ígérkező életmű-bemutatással.

Április 22-től a Nemzeti Galériában nyílik kiállítás Picasso műveiből, melyek segítségével a XX. század egyik legnagyobb képzőművészének munkásságába nyerhetünk betekintést.

Április 23-án este a Bálnában Horváth Kornél, a világ egyik legeredetibb ütőhangszeresként számon tartott előadó Lantos Zoltán hegedűművésszel karöltve celebrál egy, a kínai, a magyar, az európai és az indiai zene markáns elemeiből építkező zenei dialógust a briliáns kínai szájorgona-játékossal, Wu Wei-jel, melynek keretében rávilágítanak a kultúrák közötti szoros kapcsolatra.

A fesztivál egyik legfiatalosabb érdekessége a Vörösmarty téren a „Szövegelünk 100 szóban” elnevezésű esemény, amely alatt a korábbi 100 szóban Budapest pályázatra beérkezett egyedi alkotásokat adja elő két kiváló fiatal művész.

További programokért, jegyinformációkért érdemes felkeresni a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos weboldalát, ahol bizonyosan mindenki talál legalább egy olyan eseményt, amely felkelti az érdeklődését. (www.btf.hu)

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Máté Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.