Tények és számok a XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról

Április 21-étől 24-éig a Millenáris Park Európa legnagyobb könyvesboltjává vált. A fesztivál az érdeklődőket több mint négyszáz programmal várta, közel ötvenezer kötetet halmoztak fel a kiállítótermekben, és körülbelül huszonöt ország száz alkotótója adott elő a három és fél nap alatt. Az idei év díszvendége Szlovákia volt.

A XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált csütörtök délután Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Marek Madaric szlovák kulturális miniszter nyitotta meg. Mindketten hangsúlyozták a két ország megismerésének kulcsfontosságát, és azt is, hogy együttműködve elérhető egy közös közép-európai kultúra felépítése.

Szintén csütörtök délután vehette át Jostein Gaarder norvég író a könyvfesztivál elismerését, a Budapest Nagydíjat. Az író eddigi művei, mint például a Sofie világa, A kártya titka és a Tükör által homályosan már nagy sikert arattak hazánkban, ezért is borítékolható, hogy magyarul frissen megjelent regényét, az Anna világát hasonló lelkesedéssel fogja a hazai olvasóközönség fogadni.

A norvég író regénye mellett számos más külföldi szerző kötetének megjelenését is a vasárnapig tartó könyvfesztiválra időzítették a kiadók.

Az Európa Könyvkiadó a tavalyi irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című riportkönyvével készült kifejezetten erre a hétvégére. A könyv a csernobili atomerőmű-katasztrófa következményeit mutatja be azok szemével, akik részt vettek a robbanást követő legveszélyesebb munkákban. Emellett az írónő meginterjúvolt még özvegyeket és az erőmű közelében élő parasztokat is, hogy az ő szavaikkal érzékeltesse, mit jelentett számukra a tragédia.

A Helikon Kiadó ugyancsak készült újdonsággal a fesztiválra. Ferenc pápa Isten neve irgalmasság című könyve került bemutatásra, amely az egyházfőnek a Vatikán-szakértő Andrea Torniellivel folytatott beszélgetéseit rögzíti. Továbbá Böjte Csaba Zarándoklat az atyai házba című kötetét is a kiadó frissen megjelent könyvei között találjuk.

Minden évben hagyomány, hogy egy-egy ország díszvendégként mutatkozzon be a fesztiválon. Lengyelország, Csehország, Franciaország és Olaszország már elfogadta hazánk meghívását, idén pedig Szlovákia jutott kiemelkedő szerephez. Ennek alkalmából tizennyolc kiadó gondozásában jelentek meg szlovák szerzők művei magyar fordításban. Ezek között találhatunk történelmi, irodalomtörténeti munkákat, de a kínálatban szerepelnek még kortárs regények, gyerekkönyvek, próza és költészeti antológiák is. Sőt, egy irodalmi szakácskönyv is színesítette a választékot.

Természetesen a külföldi írók mellett a magyar szerzők ugyancsak szép számmal jelen voltak az eseményen.

A három és fél nap alatt megszámlálhatatlanul sok író dedikált, amit óriási érdeklődés övezett. Vasárnap délután találkozhattak az érdeklődők Spiró Györggyel, akinek Válogatott esszék 1979-2016 című kötete az író hetvenedik születésnapja alkalmából jelent meg. Szintén a hét utolsó napján dedikált Grecsó Krisztián is, akinek újonnan kiadott Jelmezbál című regényét lehetett a Líra Kiadó standjánál kedvezménnyel megvásárolni. A Scolar Kiadó gondozásában jelent meg többek között a Prima Primissima díjas költő, Turczi István verseskötete, A fázisrajzoló átmeneti gyötrelmei címmel. A költővel az olvasó úgyszintén vasárnap délután találkozhatott.

A szépirodalmi művek hatalmas kínálata mellett külön kiemelendő, hogy az Oxford University Press is képviseltette magát a fesztiválon. Az angol nyelvet tanulni vágyók kivételes kedvezményekkel juthattak hozzá az újonnan megjelent nyelvkönyvekhez és szótárakhoz.

Szintén a változatosságot reprezentálta, hogy a Cartographia Kft. jóvoltából egy egész stand jutott az útikönyveknek és a térképeknek, amelyet nagy érdeklődés övezett. Ez nem véletlen, hiszen sokan innen merítettek a nyaraláshoz ötleteket, tippeket.

A vasárnap esti statisztikák szerint az idei könyvfesztivál rekordokat döntött. Pénteken a tavalyihoz képest huszonhat százalékkal több érdeklődő látogatott ki, míg szombaton körülbelül harmincöt-harmincnyolcezer ember kereste fel a vásárt. Mindezen adatok alapján a szervezők biztosak abban, hogy az évente átlagos hatvanezer látogatói számot idén is sikerült elérni. Ez nem lehet véletlen, hiszen olyan nagyformátumú írókkal és költőkkel találkozhatott a látogató, mint például – a teljesség igénye nélkül – Esterházy Péter, Vámos Miklós, Háy János, Szabó T. Anna vagy épp Dragomán György.

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Kiss Dóra Bernadett

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.