Interjú a Frankofón Diákkörrel

Biztosan Benneteket is érdekelnek az egyetemen rendelkezésetekre álló lehetőségek. Ebben a cikkben megismerhetitek a Frankofón Diákkört, és megtudhatjátok, miért érdemes csatlakozni hozzájuk. A Frankofón Diákkör elnökével, Niessner Adriával és az elnökség további két tagjával, Hubai Eszterrel és Boros Kristóffal többek között a Diákkör kapcsolatait, az elért eredményeket és a csatlakozásból adódó lehetőségeket beszéltük meg.

Jurátus: Bevezetésként kezdjük az alapokkal: mit jelent a Frankofón? 

Niessner Adria.: A Frankofón franciául-beszélőt jelent, legyen szó személyről, csoportról vagy helyről. A Diákkörrel az a célunk, hogy a francia kultúrát közelebb vigyük a hallgatókhoz. Igyekszünk szakmailag motiváló lehetőségeket teremteni. Ehhez kapcsolódik az esszépályázatunk is, amit idén másodjára szerveztünk meg. Továbbá a perbeszédverseny, amelyet tagjaink az egyetem vezetőségével közösen szerveznek meg, illetve a konferenciáink és a partnereinkkel szervezett gyakornokságok is.

Jurátus: Tudnátok mesélni a Diákkör megalakulásáról? Tudomásom szerint elég fiatal szervezetről van szó.

Hubai Eszter: Ez így igaz! 2018-ban alapította egykori elnökünk, Balázs Gergő. Idén sikeresen lediplomázott, így már nem aktív tagja a szervezetnek, de továbbra is figyelemmel követi tevékenységünket. Mi Adriával két éve veszünk részt a szervezésben, igyekszünk új hallgatókat bevonni, és az utánpótlást is betanítani, motiválni.

Jurátus: Hogyan megy nálatok a felvételi? Mit kell tudnia egy felvételizőnek?

N.A.: Tekintettel arra, hogy még viszonylag fiatal a szervezet, szerettük volna, ha minél többen tudnának csatlakozni. Eseményeink mindenki számára nyitottak, de a tagságot a szakmai és közösségi eseményeken való részvételhez kötjük. Ennek fényében tudunk igazolást kiállítani, ami Erasmus-jelentkezésnél pluszpontot jelent. A Vezetőségben szívesen látjuk azokat, akik lelkesek, és szeretnének aktívan részt venni a Diákkör szervezésében, lehetőséget biztosítunk mindenki számára, hogy megvalósítsa az ötleteit.

Jurátus: Milyen közösségépítő programjaitok vannak?

Boros Kristóf: Az őszi  és a tavaszi félév elején a  Nehru parkba szoktunk kiülni, hozunk bagetteket, sajtokat, esetlegesen borokat, és petanque-ozunk, zenét hallgatunk, beszélgetünk. Ilyenkor csak a közösségről és a szórakozásról szól a délután. Kikapcsolódásként szoktunk még moziba menni, esetleg egy francia étteremben vacsorázni. 

Jurátus: Mit tud adni a Diákkör egy újonnan felvételizőnek? 

N.A.: Egy befogadó közösséget, szakmai fejlődést, és támogatást az egyetemi évek alatt. Az Orientációs Napok keretein belül szerveződő Fairen is mindig van standunk, ahol szeretettel várjuk az újonnan felvételizőket.

B.K.: Emlékszem, amikor gólyaként először megláttam a piknikezős eseményt, mindenképpen szerettem volna részt venni rajta. Ahogy jobban megismertem a Diákkört, egyre jobban megtetszett:

láttam, hogy milyen színvonalas szakmai programok vannak, és mennyire nyitott a társaság. Éreztem, hogy megtaláltam a helyem.

Jurátus: Milyenek a Diákkör kapcsolatai?

N.A.: A d’Ornano Partners rendszeres támogatónk, amely egy Budapesten működő francia ügyvédi iroda. Az idei esszépályázatunkra a Librotrade Kft. és a Librairie Latitudes is nagylelkűen felajánlott könyvcsomagokat. A Francia Intézet és rajtuk keresztül a Francia Nagykövetség is követi a tevékenységünket. 

Jurátus: Mesélnétek kicsit bővebben az esszépályázatról?

N.A.: A célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy lehet franciául írni akkor is, ha valakinek nem ez az anyanyelve. A jog aktuális kihívásai címmel hirdettük meg legutóbbi esszépályázatunkat, ahova öt-tíz oldal terjedelmű dolgozatokat vártunk. Bármilyen jogterületről lehetett írni, ami a témához kapcsolódott. Tavaly a Francia Nagykövetség fogadott minket a Rezidencián, és Nagykövet Asszony elismerő szavakkal tisztelte meg a pályázókat a díjátadón. Ahogyan korábban említettem, idén másodjára szerveztük meg, és immáron a V4-országok hallgatói számára is nyitott volt a jelentkezési lehetőség. Nagyon sokszínű esszéket kaptunk mindkét alkalommal, amelyeket rövidesen a honlapunkon is olvashattok majd.

Jurátus: A Francia Intézetet egy kívülálló is tudja látogatni, vagy minden program franciául van?

N.A.: Bárki látogathatja, sőt! Kulturális programjaik mindenki számára nyitva állnak, legyen az moziest, gazdasági témájú előadás vagy könyvbemutató. Nyelvi kurzusokat szintén kínálnak, az alapoktól egészen a felsőfokig.

Jurátus: Melyik volt a legnagyobb esemény, ahol képviseltettétek magatokat?

N.A.: Egyszer az Igazságügyi Minisztérium Konferencia Európa jövőjéről rendezvénysorozatára kaptunk meghívót, talán jogászként az volt a legmegtisztelőbb. A Francia Intézet eseményeire is rendszeresen hivatalosak vagyunk. 

Jurátus: Tudnátok mesélni a folyamatban lévő projektekről?  Miket terveztek még a jövőben?

H.E.: Idén szervezzük először az Erasmus-program keretében a Kar francia nyelvű perbeszédversenyét. A felkészítő kurzusra jelentkezhetett a Kar bármelyik hallgatója, de egy négyfős csapat vesz majd részt a perbeszédversenyen. Az órákat a partneregyetemekkel együtt szervezi az ELTE, így a hallgatóknak lehetőségük nyílik külföldi egyetemek oktatóitól tanulni retorikát, esetleg jogesetmegoldást francia nyelven.

Jurátus: Miben szeretnétek a Frankofón Diákkört fejleszteni?

N.A.: Szeretném, ha minél több hallgatóhoz eljutna hírünk, és meg tudnánk teremteni tagjainknak azokat a lehetőségeket, amelyekre vágynak.

Jurátus: Esetleg meg tudnátok osztani egy olyan eseményt vagy programot, ami sokat adott nektek szakmailag?

N.A.: Az Európai Bíróságról szerveztünk kerekasztal-beszélgetést, ahol lehetőségünk volt meghallgatni három ott dolgozó hölgyet – Horuczi Katalint, Cseke Nórát és Szép Vanesszát – pályafutásukról és eltérő tapasztalataikról. Nőként külön motiválónak tartottam az előadást, ritkán fordul elő, hogy egy panelbeszélgetés mindegyik tagja nő, és ráadásul ilyen sikeres.

Megemlíteném továbbá azt az alkalmat is, amikor Varga Judit miniszter asszony elfogadta meghívásunkat, és meginterjúvolhattuk a munkájáról: azon az előadáson rengetegen voltak.

És persze nem hagynám ki a sorból a Rusz Harry nagykövettel való beszélgetésünket sem, sokan azt szokták emlegetni kedvenc eseményükként. Somssich Réka és Rozsnyai Krisztina dékánhelyettes asszonyok rengeteget támogatnak minket, külön szeretném megköszönni a segítségüket.

Köszönjük a beszélgetést Niessner Adriának, Hubai Eszternek és Boros Kristófnak!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Őri Dorka

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.