Jurátus – Külügyi kör interjú

Az interjúban Mató János beszélgetett a Budapesti Külügyi Kör tagjával a szervezetről, annak tevékenységéről és közösségéről 2022. szeptember 7-én, az ELTE ÁJK Orientációs Napok nevű rendezvényén.

Jurátus: Ti mint Külügyi kör kik vagytok? Mit csináltok mint diákszervezet?

Külügyi Kör: Ezt igazából ESN ÁJK-nak is lehetne hívni, az Erasmus keretein belül érkező hallgatók segítői vagyunk. Ez egy mentorprogram valójában, az ő segítségükre szolgálunk abban, hogy Magyarországon mindenük meglegyen, amire szükségük lehet, mindent megtaláljanak, az ÁJK épületeiben is könnyebben eligazodjanak, illetve bármilyen egyéb kérdéssel fordulhatnak hozzánk, akár találkozunk is velük, ha szeretnék ha nem, akkor nem. Gyakorlatilag ez az erasmusos hallgatók mentorálása.

Jurátus: Mit jelent az, hogy „mentorálni”?  Ez hogyan néz ki a valóságban?

K.K.: Van egy Papaya nevezetű alkalmazásunk, ahol a mentorokat és a mentiket (a mentoráltakat – a szerk.) összekapcsolják. Ezen a platformon mi, mentorok látjuk a mentik adatait, ezáltal fel tudjuk velük venni a kapcsolatot (e-mailen/WhatsAppon/bármely más alkalmazáson, amihez megadtak adatot), küldünk nekik egy „Welcome” e-mailt, amire ők reagálni fognak, és igazából ennyi. Röviden: ha van kérdésük, akkor elküldik, mi pedig segítünk nekik tehát csak arról szól, hogy elérhetőek legyünk telefonon, minden ezen túl opcionális.

Jurátus: Tehát hogyha van egy erasmusos hallgató, akinek van valami problémája, akkor feldobja ezt az applikációs felületre (az övén), és akkor jön az értesítés?

K.K.: Nem, ez csak arra szolgál, hogy megtaláljuk egymás kontaktjait, utána WhatsAppon keresztül kommunikálunk velük általában.

Jurátus: Ezek szerint csak akkor van ilyen munka, hogyha van konkrétan valamilyen kérdés…

K.K.: Igen.

Jurátus: Ez mennyire sűrű, mennyi elfoglaltságot jelent a hallgató részéről?

K.K.: Nem igazán sokat. Az elején, amikor érkeznek, természetesen több, mert érdekli őket, hogy BKV-bérletet hol tudnak venni de ezt később már tudni fogják , illetve további hasonló kérdések kapcsán keresnek még bennünket. Az érkezők egy része nyitott arra, hogy találkozzon velünk,  ami számunkra is jó, hiszen nekünk ez ugyanolyan külföldi kapcsolat, mint nekik. Azonban egy másik részük például barátokkal jön, ők elvannak egymással, mentorra annyira nincsen szükségük, csak utolsó mentőövként ha problémájuk akadna, akkor legyen kihez fordulni Magyarországon, de velük igazából semmi elfoglaltság nincs, tehát ez olyan, mintha lenne egy plusz barátod.

Jurátus: Miért ajánlanátok magát a szervezetet, miért jó, hogyha valaki ide csatlakozik?

K.K.: Ahogy én látom, ennek két oka is van. Először is ez egy egész ELTE-s szervezet, tehát más karokról is kapcsolatba kerülhetünk emberekkel, melynek köszönhetően jobban kinyílik a világunk.

Illetve a külföldieket is megismerjük valamennyire, például nekem az egy hatalmas élmény, hogy megtudhatom: ők hogyan látják Magyarországot, a világot, milyen számukra egy másik kultúrát megismerni. Mindezeken mellett én is képes leszek az ő gondolkodásmódjukba betekintést nyerni. Szerintem ez elképesztő.

Igazából ha a kíváncsiság vezérel valakit, akkor ajánlom neki a csatlakozást.

Jurátus: Feltéve, hogy jól tudom (tavalyi infókból táplálkozom most), jár pluszpont az Erasmuson is ezért a tevékenységért?

K.K.: Hogyha a szervezet tagja vagy, akkor igen. Továbbá, lehet „Team-tagnak”, továbbá „Board-tagnak” lenni, tehát úgymond egy ranglétrán feljebb haladni. Minél fentebb vagy és minél több munkát teszel bele, úgy a pontok is arányosan növekednek.

Jurátus: Kiknek ajánlanátok ezt a szervezetet?

K.K.: Tulajdonképpen bárkinek, aki jól beszél angolul. Elsősorban ezt a nyelvet használjuk, illetve a mentik is ezt igénylik, de igazából más nyelven is van rá lehetőség, mert mi is megmondjuk, milyen nyelveken beszélünk. A probléma az, hogy az ESN-nek a hivatalos nyelve az angol, tehát technikailag egymás között is angolul kellene beszélnünk, illetve vannak – például az IK-n (ELTE Informatikai Kar – a szerk.) – Törökországból is hallgatók, akik szintén a mentorprogram részei (azaz ők is mentorok). Szóval, ha van egy közös gyűlés vagy más esemény, akkor azt nekik is meg kell érteni, és erre a legalkalmasabb az angol.

Jurátus: Van-e valami programotok, és hogyha igen, mivel készültök a következő hónapokban?

K.K.: Persze, egymás között csak beülős, mint a kisebb iszogatások a KK-ban (Könyvtár Klub & Treffort-kert – a szerk.), de a mentik számára rendszeresen szervezünk további programokat. Erre a célra van egy „event working group”-unk is. Tegnap volt például Flag Party a Remixben, de szokott lenni beerpong, pub quiz, kutyasétáltatás, karaoke stb.

Jurátus: Tehát akkor közösségépítő programok vannak.

K.K.: Igen, természetesen.

Jurátus: Köszönöm szépen az interjút!

Az interjút Mató János készítette.

Képek forrásai: 1, 2JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


                           

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Mató János

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.