Kérdezz-felelek a Joghallgatók Önképző Szervezetének elnökével

 A gimnázium után minden gólya nagy elszántsággal, reményekkel telve lépi át az egyetem küszöbét. Az első pár hét a lehetőségek felmérésével, barátságok megkötésével és a tananyaggal való ismerkedéssel telik. Azonban nem érdemes csak a tanulásra koncentrálni, hiszen az itt töltött pár év életetek egyik legszebb időszaka lehet, ha az egyetemet nemcsak túlélni, hanem megélni szeretnétek, ezért az akklimatizálódás után ajánlott kihasználni az ÁJK adta lehetőségeket. Azért, hogy segítsük a feltérképezés időszakát,  interjút készítettünk a JÖSz elnökével, Paseczki Loránddal.

Miért érdemes csatlakozni egy diákszervezethez?

Szerintem elengedhetetlen, hogy mindenki tagja legyen egy ilyen szervezetnek, hiszen ahhoz, hogy valaki felelős döntést hozhasson arról, milyen pályát választ magának, szükséges, hogy tágítsa a látóterét, és ezek a szervezetek pont ebben tudnak segíteni.

Miben más a JÖSz, mint a többi diákszervezet?

Mi vagyunk a legfiatalabb szervezet. Az alapítók célja az volt, hogy létrehozzanak egy önszerveződő közösséget azért, hogy az eltömegesedő jogászképzésben lehetősége legyen mindenkinek egy-egy jogi téma alaposabb megismerésére. Más szervezetekkel ellentétben nálunk minden egyes kurzus, előadás és kulturális program közvetlenül a tagok ötletéből származik. Ez azért is jó, mivel tagjaink az önszervezés által az önálló munkavégzéshez is hozzászoknak, ami a munkájuk során hasznos lehet számukra.

Milyen kulturális programokon szoktatok részt venni?

Bármilyenen, ami megtetszik nekünk, ez a leginkább önszerveződő része a szervezetnek. Járunk színházakba, kiállításokra, illetve szoktunk művészeket is meghívni magunk közé egy baráti beszélgetés erejéig. Legutóbb például a Liza a rókatündér rendezője járt nálunk.

Milyen témákkal foglalkoztok?

Sokrétű az érdeklődésünk. A jog különböző területein kívül politikai témákkal is foglalkozunk, azonban fontos leszögezni, hogy a JÖSz, bár remek fórum arra, hogy az állam és a jog történéseit megvitassuk, politikai tőke kovácsolására nem alkalmas. Természetesen meghallgatjuk egymás véleményét és megvitatjuk a politika bizonyos mozzanatait, de teljes mértékben önálló szervezet vagyunk.

Mit tanácsolsz azoknak a hallgatóknak, akik jelentkezni szeretnének hozzátok?

A gólyáknak azt, hogy ne jelentkezzenek sehova szeptemberben, hanem várjanak februárig. Fontosnak tartjuk, hogy megadjuk a kellő időt az elsős hallgatóknak ahhoz, hogy hozzászokjanak az egyetemi légkörhöz, és pont ezért mi nem is tartunk felvételit az első félévben. Ettől függetlenül biztatom a gólyákat, hogy jöjjenek el az elsős műhelyünkbe. Ez gyakorlatilag egy kurzus, melynek célja, hogy megismertesse őket az élő joggal. Azoknak pedig, akik februárban jelentkeznek, azt, hogy a felvételi eljárás az eddigi évekhez hasonlóan egy írásbeli és egy szóbeli fordulóból fog állni. Az írásbeli fordulóhoz mindenképpen nézzék meg a honlapunkon található minta feladatsorokat.

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Bencze Klaudia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.