Közeledik a 2019-es OTDK

A 2019 tavaszán megrendezésre kerülő XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójára Karunk 40 dolgozatot küldhet.

A kvóta szétosztására idén is a kari fordulón kerül sor, amely várhatóan 2018. november 9-én, pénteken lesz. Az esemény nyitott az érdeklődő hallgatók számára.

otdk logóA kari konferencián való részvétel feltételei tekintetében a Tudományos Diákkörök által közzétett felhívások irányadóak, melyek a tanszéki hirdetőtáblákon, illetve a TDK-k Facebook-oldalain is megtalálhatóak. A jelentkezési határidő szeptember vége, a dolgozatokat pedig október végéig kell leadni.

Karunkat azonban az OTDK-tól függetlenül is kiemelkedően aktív TDK-élet jellemzi: a tanszékek mellett működő diákkörök a szorgalmi időszakban általában hetente üléseznek, ezekre az alkalmakra pedig minden új és régi hallgatót várnak.

BEMUTATKOZNAK A TDK-K

 

Magyar Állam- és Jogtörténeti TDK

Az idei tanévben szeptember 26-án 18 órai kezdettel fog sor kerülni a Magyar Állam- és Jogtörténeti TDK alakuló ülésére az Eckhart szemináriumban.

A soron következő két szemeszter folyamán a magyar jogtörténet olyan közérdeklődésre számot tartó részterületeit fogjuk bemutatni, amelyekre a kötelező stúdiumok keretei között nincs lehetőség; tanszékünk oktatói mellett neves külső előadók is ki fogják venni részüket az előadásokból megtartásából. Tervezünk továbbá rendhagyó, kihelyezett TDK üléseket is, ellátogatunk olyan intézményekbe, mint a Kúria, az Alkotmánybíróság vagy épp egyes büntetés-végrehajtási intézetek.

Idén megújult formában kerül megrendezésre tanszékünk nagy múltú tanulmányi versenye, a YOU MÁJT WIN.

Reméljük, sokan fognak csatlakozni hozzánk szerda esténként 18 órától!

MÁJT TDK

A MÁJT TDK ülése

Római Jogi TDK

Tudtad, hogy a Római Jogi és Összehasonlító Jogtörténeti Tanszék könyvtárában XVI. századi kódexek és más hasonló kincsek is lapulnak? És hogy már az ókori római közigazgatásban is fontos volt az állásvadászat? A Római Jogi TDK ülésein ezekről is többet tudhatsz meg. Ha szívesen megismernéd közelebbről az ókori római jogot és kultúrát, miközben egy barátságos közösség része lehetsz, akkor a Római Jogi TDK-n a helyed!

A Római Jogi TDK ülésein hallottak már tanulmányaid első évében is hasznosak lehetnek a vizsgára való felkészüléshez. Kövesd a Római Jogi TDK Facebook-oldalát, ahol rendszeresen értesülhetsz eseményeinkről. Idén egy aquincumi látogatással indítjuk a tanévet, ennek részleteiről is időben tájékoztatunk majd a Facebook-oldalunkon keresztül. Sok szeretettel várunk!

Jogszociológia TDK

A TDK a jogszociológia iránt érdeklődő hallgatók számára ad lehetőséget arra, hogy megosszák tudásukat egymással, illetve beszélgetéseket, találkozókat szervezzenek a tanszék oktatóival és meghívott előadókkal. A TDK interdiszciplináris jellege miatt joghallgatók mellett politológus és kriminológus hallgatókat is szívesen látunk!

Alakuló ülésünk szeptember 18-án 18:00 órakor lesz a JÁB gyakorlóteremben (A. épület 401-es terem).

Facebook-esemény

A 2018/2019-es őszi félév tematikája az emberi test és a hatalom viszonya. Évindító TDK-ülésünk szeptember 25-én lesz, ahol a Jog- és Társadalomelméleti Tanszék oktatói és egyik PhD hallgatója különböző szempontból beszélnek majd a témáról. Az eseményre minden ELTE-s hallgatót szeretettel várunk!

Facebook-esemény

Újdonság, hogy a TDK a megújult Jogszociológia kurzus tematikájához illeszkedően erősen módszertan-fókuszú lesz. Ennek keretében aki az előre meghatározott hat TDK-alkalmon részt vesz, és a TDK-n készített projektfeladaton 70 vagy annál magasabb százalékot ér el, a projektfeladatra szerezhető pontszám maximumát kapja a kurzuson. Ez a tudás segítséget jelenthet évfolyamdolgozatban, szakdolgozatban és OTDK-dolgozatban is.

A TDK üléseinket általában keddenként 18:00–20:00 óra között tartjuk.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Jogpszichológia Kör

Felvételt hirdet Karunk legfiatalabb diákszervezete és tudományos diákköre, a Jogpszichológia Kör!

Ha szeretnéd más perspektívából megismerni a jog világát, az államéletet és nem utolsó sorban szeretnél egy jó közösség tagja lenni, jelentkezz bátran! Fontosnak tartjuk, hogy aktuális tanulmányainkról a pszichológia szemszögéből nézve beszélgessünk, vitázzunk, elmondhassuk a nehézségeinket. Így segítünk egymásnak önmagunk és a szakma mélyebb megismerésében, hogy széles látókörű, empatikus szakemberekként lépjünk ki az egyetemről.

Ha az ELTE ÁJK hallgatója vagy, szeretettel várunk! Írj egy fél oldalas motivációs levelet, illetve egy egész oldalas esszét „Hogyan tudjuk jogászként/politológusként használni a pszichológiát?” címmel, és küldd el szeptember 25-ig a jogpszichokor@gmail.com címre!

Facebook-esemény

Pénzügyi Jogi TDK

A Pénzügyi Jogi Tudományos Diákkör idén ősszel is szerettel várja az érdeklődő hallgatókat. Az alakuló ülés szeptember 17-én, hétfőn, 16:30-tól, az A/10-es gyakorlóban lesz. A tervek szerint a továbbiakban legalább hat alkalommal kerül sor közös beszélgetésre, ahol a témák az első féléves pénzügyi jogi kollokviumhoz is segítséget nyújthatnak.

Pályakezdő jogászoktól hallhatunk érdekes tapasztalatokat, valamint a Kar több oktatója is színvonalas előadással készül a Nagy Árpád professzor úr tiszteletére tartandó emlékülésre. Az Adójogi Csereszemináriumról is hallhatnak ízelítőt a diákkör tagjai a tavalyi résztvevők előadásában. A bírósági szervezetrendszer gyökeres átszervezése apropóján Karunk oktatójának, egyben a Kúria elnökének, Darák Péter tanár úrnak az előadásán is részt vehetünk a szemeszter végén.

Az őszi félév csúcspontja az egyetem egésze által nagyon várt kari TDK-forduló lesz, ahová szeretettel várjuk a hallgatókat november 9-én, pénteken diáktársaik biztatása és a pénzügyi jogi témájú TDK-dolgozatok előadásainak meghallgatása végett.

Amennyiben igény mutatkozik rá, a félév során egy alkalommal pedig összegyűlnénk az Inside Job (Bennfentesek) című, 2010-es, a Legjobb dokumentumfilm kategóriában Oscar-díjat elhódító alkotás megtekintése és megvitatása céljából. Érdemes tehát velünk tartani.

További információk a Pénzügyi Jogi TDK Facebook-oldalán és a tanszéki hirdetőtáblán találhatók, vagy keressetek minket kérdéseitekkel a tdkpuj@gmail.com címen!

Nemzetközi és EU Közjogi TDK

A Nemzetközi és EU Közjogi TDK a nemzetközi jog és az Európai Unió joga iránt érdeklődő hallgatóknak szól, rendkívül színes programlehetőségeket biztosítva az ülésekre ellátogatóknak.

Összeszokott csapatunk minden héten az NJ gyakorló falai között vitatja meg a nemzetközi és az uniós jog aktuális kérdéseit, legyen szó szemináriumjellegű előadásokról, kerekasztal-beszélgetésekről vagy vitaszimulációról.

Heti rendszerességű üléseinken túl szervezünk programokat az egyetem falain kívül is: az elmúlt években ellátogattunk például Brüsszelbe, Luxembourgba, valamint legutóbb az ENSZ bécsi központjába is, ahol betekintést nyerhettünk a szervezet működésébe, és megtapasztalhattuk, milyen az, amikor a nemzetközi jog teljesen áthatja és irányítja egy szervezet mindennapjait.

Tagjaink számos hazai- és nemzetközi versenyen képviseltetik magukat, legyen szó a Telders és a Jessup Perbeszédversenyekről, vagy éppen az Országos Nemzetközi Jogi Jogesetmegoldó Versenyről. Versenyzőink számos rangos és nívós eredménnyel gazdagították Karunk hírnevét.

Gyere, és csatlakozz hozzánk! Alig várjuk, hogy tagjaink között köszönthessünk!

Alakuló ülés: 2018. szeptember 19., szerda,18 óra, NJ gyakorló (I. emelet 122.)

Polgári Eljárásjogi TDK

A Polgári Eljárásjogi TDK alakuló ülésére október 11-én, csütörtökön 18 órakor kerül sor. Pp. TABU-t fogunk játszani, ahol mindenki kipróbálhatja Pp. tudását, és lehetősége nyílik új ismeretségeket kötni. Továbbá egy közös ötletelés során megbeszéljük a félév programját, mivel szeretnénk olyan eseményeket szervezni, melyek nemcsak a demonstrátorok, hanem minden Pp. iránt érdeklődő hallgató számára érdekesek.

A TDK idén is törekedni fog arra, hogy a színes szakmai előadások mellett a diákok pályaválasztását segítő eseményeket szervezzen, mint például a tavalyi nagy sikerű kötetlen beszélgetés Varga István és Éless Tamás tanár urakkal „A Pp. és az élet egyéb dolgai” címmel.

Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi TDK

A BE-BV TDK hétfő esti ülései minden esetben egy érdekes büntető eljárásjogi, büntetés-végrehajtási jogi vagy kriminalisztikai kérdésbe engednek az egyetemi tananyagnál mélyebb betekintést. A témákat meghívott előadók segítségével, kerekasztal-beszélgetés során vagy kötetlenebb formában, például híres filmeken keresztül dolgozzuk fel.

ATDK élete azonban a szakmaiság kereti között és azon túl is ennél sokkal színesebb: perszimulációkat szervezünk, ahol a hallgatók egy valós tárgyalást játszanak el, perbeszédversenyekre járunk, az OTDK-ra készülünk, és egyéb szakmai rendezvényeken is részt veszünk közösen. Mindemellett élménydús, vidám csapatépítők teszik teljessé a demonstrátorok és a TDK-ra járó hallgatók mindennapjait.

Üléseinkre sok szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne betekintést nyerni a büntetőeljárások világába.

Alakuló ülésünk szeptember 17-én 18:00-kor lesz az A épület VI. tanteremben, ezt követően azonban az A/14-es teremben lesznek a programjaink.

Facebook-esemény

bebv

Büntetőjogi TDK

Kedves Hallgatótársaink!

Szeretettel várunk titeket a Büntetőjogi TDK alakuló ülésére szeptember 19-én, szerdán 18.00-kor a Büntetőjogi gyakorlóban (I. 1/2 emelet 201.), ahol megbeszéljük a félév üléseivel kapcsolatos ötleteket, javaslatokat, valamint szó lesz a kari TDK konferenciáról, a különprogramokról és sok másról!

Mit érdemes tudni a TDK-ról?

A Büntetőjogi TDK hetente szervez üléseket, melyek részben az egyetemi tananyaghoz kapcsolódnak, részben kívül esnek a kurzusok keretein. A témákat sokféle formában, interaktív módon dolgozzuk fel meghívott előadók közreműködésével, közös beszélgetések, szakmai viták útján.

A TDK tagjai bekapcsolódhatnak az ülések megszervezésébe és levezetésébe, az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, perbeszédversenyekre és a Büntetőjogi Tanszék által szervezett jogesetmegoldó versenyekre való készülést pedig felkészítő alkalmakkal, illetve módszertani tréningekkel segíti a TDK.

A Büntetőjogi TDK célja, hogy tagjai egy szakmai közösség részeként az egyeteminél szélesebb körű elméleti és gyakorlati tudás birtokába jussanak, a jogászi hivatás kiemelkedő képviselőitől tanulhassanak, és önképző tudományos tevékenység révén is előmozdíthassák szakmai fejlődésüket.

bj tdk_alakuló ülés

Munkajogi TDK

A TDK a Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék mellett működő szervezet. Oszlopos tagjait képezik a tanszék demonstrátorai, valamint minden, a munkajogi terület iránt érdeklődéssel rendelkező hallgatótársunk. A TDK rendkívül színes programlehetőségeket kínál az érdeklődőknek.

Az elmúlt években többször is meglátogattuk az Audi győri üzemét, voltunk húsipari gyárban is, ahol megnézhettük, mennyivel szigorúbbak a higiéniai előírások, mint máshol. Találkoztunk a színházak és filmek világából ismert színészekkel, akik elmesélték, mennyiben más előadóművészként dolgozni. Ellátogattunk a Groupama Arénába, hallhattunk a labdarúgás munkajogáról.

Megtudhattunk többet a speciális szükségletű munkavállalók, például a siketek helyzetéről a munkaerőpiacon, megismerkedhettünk az Egyenlő Bánásmód Hatóság működésével. Pályaorientációs beszélgetéseket szerveztünk, ahol bírók, ügyvédek, gyakorló jogászok voltak a vendégeink, akik tapasztalataikról meséltek.

Keressetek minket a Facebookon, ahol aktuális üléseinkről tájékozódhattok. Alakuló ülésünket az idei őszi szemeszterben szeptember 19-én, szerdán 16:00-kor tartjuk a Munkajogi és Szociális Jogi Tanszéken. Szeretettel várjuk az érdeklődőket.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.