Melyiket válasszam? — Az ideális koffeinforrás

Egyetemistaként a napok gyakran éjszakába nyúlnak, ilyen esetekben a túléléshez szükség lehet valamilyen ébren tartó segítségre. Ilyen a kávé, tea, kóla, energiaital ízlés szerint, ki mit szeret. Vajon ezek az italok milyen hatással vannak a szervezetre?

A kávé évszázados hagyománnyal rendelkezik, rendkívüli népszerűségnek örvend. Az élénkítő hatása mellett egyes betegségek, például a rákfajták közül a leukémia kialakulásának a százalékos esélyét is csökkenti egy harvardi professzor, Frank Hu 1976-ban kezdődött kutatása alapján, mivel a kávébab antioxidánst tartalmaz, ami segít megelőzni az elváltozásokat.

Az Alzheimer-kór és a demencia megelőzésnél is hasznos a napi kávéfogyasztás a koffeintartalom agyműködés-serkentő következménye miatt. Maga a pörkölt kávé illata nyugtatóan hat a feszült emberekre a különleges aromáinak köszönhetően.

Túlzásba azonban nem célszerű vinni a kávéfogyasztást sem, mert a szívet túlterhelheti, és az arra hajlamosaknál magas vérnyomást eredményezhet. A maximum napi ajánlott kávéadagot 3-4 csészében határozzák meg. Koffeintartalma a kávéfajtától függ, 1 dl ital 40 és 175 g közötti mennyiséget tartalmazhat.

coffee-983955_640

A tea, hasonlóan a kávéhoz antioxidánst, valamint kalciumot is tartalmaz, ami a csontritkulás mértékét vagy kialakulásának megelőzését segíti. Egy vízzel való összehasonlító kutatás alapján a tea jótékonyabban hat az érrendszerre: az erek kitágultak, a véráramlás szabályosabbá vált, és a vérnyomás alacsonyabb lett, mint a kutatásban résztvevő, de vizet fogyasztók alanyoknál, valamint a koleszterinszintet is csökkentette a tea.

A tea jelentős koffeintartalommal rendelkezik, 1 dl-ben 15-20 grammal, ezért kap kiemelt helyet az élénkítő italok körében, ezzel szemben a legkisebb koffeintartalommal a zöld tea bír. Fertőtlenítő hatása sem elhanyagolható, a szájüreget tisztítja ki, ezért a fogszuvasodást lehet a gyakori fogyasztással elkerülni, feltéve, hogy cukor nélkül fogyasztjuk.

A kóla a fent ismertetett italokkal ellentétben több negatív hatással bír, mint pozitívval.

Fogyasztása függőség kialakulásához vezethet, amiből komoly betegségek alakulhatnak ki: rendszertelen szívdobogás, izomproblémák vagy bénulás. 48%-kal nagyobb a szívroham és a stroke kockázata a kólafogyasztók körében.

soda-4102593_640

Szerencsére az enyhébb tünetek, a kimerültség, gyengeség, elmúlnak a túlzott kólafogyasztás befejeztével. A magas cukortartalom a fogakat roncsolja, valamint a kóla kalóriatartalma is magas, egy fél literes kiszerelés 220 kalóriát tartalmaz. Egy Coca-Cola 13,5 g/dl koffeintartalommal bír, a Pepsi kóla kicsit kevesebbet tartalmaz. Pozitívum, hogy takarítószernek kiváló savassága miatt.

Foszforsav tartalma következtében csökken a csontokban a kalcium, azaz törékenyebbé teszi őket. Azt az elterjedt tévhitet, hogy gyomorpanaszoknál segít, egy 2008-as kutatás cáfolta: túl sok glükózt tartalmaz és kevés olyan elektrolitot, amire szükség lenne, ezért ennél a tünetegyüttesnél kerülendő. Egy ünnepi ebéd után viszont jól jöhet, hogy a gyomorban feldolgozza a kóla a plusz ételt, amit amúgy a szervezet már nem bírna könnyen megemészteni.

Az energiaital koffeinben gazdag, körülbelül 25-80 grammot tartalmaz deciliterenként.

A fáradtságot segíthet leküzdeni, azonban a kólához hasonlóan az egészégre hosszútávon káros hatással bír. Növeli a pulzusszámot és a vérnyomást a koffeintúladagolás, ezért szív- és érrendszeri betegségek fennállása esetén az energiaital fogyasztása nem ajánlott.

Taurin tartalma további veszélyeket hordoz, mivel annak túlzott szervezetbe jutása depresszióhoz, valamint gyomorfekélyhez vezethet, és elvonási tüneteket is produkálhat az energiaital-fogyasztás befejeztekor. Emiatt Franciaországban például tiltott a taurin tartalmú energiaital forgalmazása, de itthon is magas adókat vetnek ki ezekre az italokra. Alkohollal és gyógyszerrel vegyíteni nem szabad az orvosok szerint, továbbá az elhízás kockázatát is nagyban növeli.

A kávé és a tea, természetesen nem túlzásba vitt mennyiségben, szinte csak jótékony, a betegségek kockázatát csökkentő hatással jár, míg a kóláról és az energiaitalról éppen az ellenkezője mondható el. Ha hosszú este elé néz valaki, vagy csak egy kis plusz energia kellene, mindenképpen az első két ital segítségét tudom ajánlani!

Források: X X X X X X X X X X X X


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Maschefszky Emese

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.