Menhelyről vagy a tenyésztőtől? – Mi a különbség?

Rengeteg ember életének szerves részét képezi kiskedvence. Legyen szó akár kutyáról, macskáról, hörcsögről, vagy papagájról, egy közös bennük: mindegyik hatalmas szeretetet és gondoskodást igényel. De vajon melyik a jobb választás: mennyire határozza meg a velük való együttélést az, hogy honnan jönnek? Mik a legfontosabb szempontok ölebünk kiválasztásánál, és mik a szükséges lépések, annak érdekében, hogy hozzánk kerülhessen? Ebben a cikkben ezt a témát járom körül. 

Egy állat örökbefogadása minden esetben hatalmas felelősség. Az új családtagnak azon felül, hogy gondoskodásra van szüksége, akárcsak egy gyereknek, éhezik a figyelemre, törődésre. Az állatmenhelyeken olyan kedvencekkel találkozhatunk, akiket sorsukra hagytak, akár azért, mert anyagilag megterhelő volt ellátásuk előző gazdájuknak, vagy a rosszabb esetben: teljesen elhanyagolták őket, és emiatt kimentésre szorultak egészségüket veszélyeztető környezetükből. Szomorú tapasztalni, hogy sok ember a mai napig nem képes belátni azt, hogy ezeknek az állatoknak az érzéseik és félelmeik felérnek a mieinkkel. 

Állatmenhely

Szerintem bátran kijelenthetem, hogy mindenki hallott már az állatmenhelyekről. Fogalmi meghatározásuk meglehetősen egyszerű: ideiglenes gyűjtőhelyek főleg macskák és kutyák számára. Közös jellemzőjük, hogy az itt élő állatok sorsa többnyire kilátástalan. Nem tudni mikor, vagy hogy egyáltalán valaha örökbe fogadják-e őket. Ezen kívül a legtöbb ilyen hely semmilyen vagy csak minimális szintű támogatást kap, így nagyban függenek az adományozóktól, vagyis tőlünk. Több lehetőségünk is van támogatásukra. Tárgyi adományokat vihetünk be, de ha nem szeretnénk odautazni, akkor adományszámon vagy banki átutaláson keresztül is segíthetjük őket.  Számtalan helyen az önkénteseket is kitörő örömmel fogadják. 

A köztudat szerint az ide kerülő macskák, kutyák nagyobb eséllyel agresszívabbak és támadóbbak az emberrel szemben, melynek leginkább az adja az alapját, hogy a múltja többüknek is erősen traumatizált. Ennek ellenére mégis számtalan történetet hallhatunk olyan örökbefogadott állatokról, melyeket később az emberi szeretet és az otthon melege szelídített meg. Mégis a homokóra pereg és sajnos a helyhiány miatt kénytelenek a hosszú ideje ott lévő állatokat békés módon átsegíteni a túlvilágra.

Örökbefogadás menete

Az örökbefogadás menete rendkívül egyszerű. Manapság már nemcsak élőben, de online oldalakon is megtekintheted mely állat a tökéletes számodra. Ez azoknak hasznos, akik a nagyobb távolságra való tekintettel nem tudnak, vagy legalábbis kényelmetlen és időigényes számukra a több alkalommal való ingázás, amíg minden formaságot el nem intéznek. Élőben a választás jóval egyszerűbb, bár egy-két kikötésnek a legtöbb helyen feltétlenül meg kell felelni, ilyenek például a nagykorúság, és a megfelelő élőkörnyezet biztosítása. 

Az interneten a nekünk szimpatikus állatotthon hivatalos oldalát (például a Rex Kutyaotthont) felkeresve az örökbefogadás menüpontra kattintsunk, majd könnyen kikereshetjük a számunkra ideális kiskedvencet. Megeshet, hogy nincs lehetőség online ügyintézésre, bár manapság ez nagyon ritka. Innentől fogva ránk van bízva minden, hisz innen a nekünk tetsző tulajdonságokat kell csak megjelölni. Az állat kiválasztásánál minden szempont közrejátszik: faj, nem, tartási környezet, életkor és egészségügyi állapot.

Mivel rengeteg állat közül választhatunk szinte biztos, hogy megtaláljuk a keresett cicát vagy kutyát. 

Fontos kiemelni, hogy örökbefogadás előtt mindenképp tájékozódjunk, akár a jogszabályokból is. Mindennek kiemelt figyelmet kell szentelni a tartástól kezdve, az egészségügyi feltételeken át. Tudakozódjunk afelől is, hogy melyik állat mekkora területet igényel, melyet elsősorban az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény és a 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet foglal össze.

Egyes állatotthonok kérnek örökbefogadási díjat, míg mások ezt elengedik. A legtöbb helyen azonban egy örökbefogadási szerződést kötnek az örökbefogadóval, mely tartalmazza a leendő gazdi és az állat adatait, valamint egyéb kikötéseket, amelyeket az örökbeadó határoz meg. Ezek az egyéb kikötések leggyakrabban: egy meghatározott tartamú próbaidő, az állat egészségügyi jólétének időszakos ellenőrzése a menhely részéről, eltünésének bejelentési kötelezettsége, stb. A szerződés tehát elsősorban az állat jólétét és biztonságát szolgálja, olyan általános dolgok betartását, melyek maguktól értetődőek egy felelős állattartónak.

A legtöbb helyen kiemelt figyelmet szentelnek arra is, hogy az újdonsült gazdi és kedvence minden tekintetben összepasszoljanak. Az életkor, a lakásban vagy az udvaron való tartás szempontjából, illetve, hogy a kiszemeltnek a többi állathoz milyen a viszonya. Ezek különösen fontos tényezők, hiszen ha nincs meg az összhang, akkor az együttélés lehetetlen és abban az esetben ha ennek következtében az állat vissza kerül a ,,rendszerbe”,(amelyre természetesen van lehetőség), az hatalmas csalódást tud okozni mindkét fél számára. 

Ki kell emelni azt is, hogy szinte mindenhol találunk hirdetéseket ingyen elvihető állatokról. Ez még úgymond az ,,utcára tevés” előtti pillanatnak is számíthat, hisz nagy valószínűséggel a hirdető, abban az esetben, ha nem talál érdeklődőt, és nem tudja magánál tartani az állatot, menhelyre adja, vagy rosszabbik esetben egyszerűen kihajítja sorsára hagyva. 

Fajtatiszta tenyésztés

Tény, hogy nemcsak az állatmenhely az egyetlen lehetőség. Azoknak, akiknek fontos a fajtiszta leszármazás, tenyésztőktől érdemes állatot venniük. Ez esetben viszont számítsunk arra, hogy legtöbben roppantul magas árat kérnek kedvencünkért.

Összehasonlításként a világ legdrágább fajtatiszta kutyája, a szamojéd ára elérheti a három millió forintot, a macskák között pedig az ashera vezet, ami átszámítva akár harminc millió forint is lehet.

A fajtatiszta tenyésztés azonos fajtába tartozó egyedek párosítását jelenti. Bárki foglalkozhat tenyésztéssel, nincs szükség hozzá semmilyen képesítésre. Az állatot viszont el kell vinni tenyészszemlére, hogy megállapítsák alkalmas e fajtiszta utódok nemzésére. Aki tenyésztővé szeretne válni kiemelt figyelmet kell fordítania arra, hogy az ellést követően biztosítva legyen a kölykök elhelyezése, hisz egy kutya 6-8, míg egy macska 4-6 kicsinyt is képes kihordani. 

Ők nemcsak házi kedvencnek valók, hanem hivatásos versenyekre, kiállításokra is lehet őket nevezni. A kiállítások lényege, hogy a fajtatiszta egyedeket külső jegyeik szempontjából összehasonlítják egymással. A diadalhoz vezető út azonban idő-, illetve pénzigényes, ezért csak alapos megfontolás után vágjunk bele. Mint minden, ezek se csak az állaton múlnak, hanem a gazdin is és a ráfordított energián is. Ahhoz, hogy egy ilyen eseményen győzelmet szerezzünk, kiskorától fogva ennek a célnak megfelelően kell nevelni, tanítani az állatot. 

Mi a fő szempont?

Bár mindent összevetve rengeteg hasonlóságot és különbséget tapasztalhatunk, mégis az egész procedúra tőlünk függ. Mi döntünk mindenről, kedvünkre választhatjuk ki a nekünk tetsző lehetőséget. Minden információforrás a rendelkezésünkre áll: telefon, internetes weboldalak vagy személyes megtekintés – az összes lehetőség megvan a sikeres örökbefogadásra, csak ki kell használni. Mindezek közül ugyanakkor a legfontosabb, hogy háziállatkánkkal hazatérve boldogok legyünk, az ő és saját szemünk is csillogjon a találkozás első pillanatától kezdve.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Szántó Dóra Bernadett

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.