Mindent az öltönyökről – avagy a joghallgatók és a jogászok küllemének tudományos magyarázata

Érdekel a stílus? Talán már van is egy-két öltönyöd, de kíváncsi lennél, hogyan tudnád a viselését a következő szintre emelni? Az öltöny nem egy hétköznapi viselet. Nincs még egy olyan ruházat, amely önmagában ennyi jelentést hordozna és ennyire változatos tudna lenni. Méghozzá úgy, hogy mindvégig elegáns és tiszteletet parancsoló aurája már messziről tudatja a világgal: Vagy valaki!

Mi az öltöny? Státusszimbólum? Munkaruha? Mitől is lesz egy ugyanolyan anyagból készült nadrág és zakó teljesen más, mint bármi egyéb a ruhatáradban? Úgy gondolom, hogy funkcióját nem lehetne egyértelműen körül írni. Öltönyt visel ugyanis a sikerre vágyó üzletember, a vörös szőnyegen végigvonuló sztár vagy a szerettét elvesztő lélek a temetésen egyaránt. De mégis, akkor mi lehet a közös mindegyikőjükben? Mi sarkallta arra őket, hogy a lehető legjobb formájukat hozzák? Az öltöny nem más, mint önmagunk legjobb változata.

Ezen cikkel nem célom az, hogy bárkit is meggyőzzek az öltönyviselés pozitívumairól, esztétikai, társadalmi előnyeiről. Tisztában vagyok vele, hogy sokaknak taszító lehet a hordása mögött meghúzódó jelentések sokasága. Mint ahogy az sem kétséges, hogy az öltöny amolyan szimbólumává vált a pénzéhségnek, a féktelen hatalomvágynak, a társadalmi egyenlőtlenségnek és a jogi keretek között zajló hazugságoknak és elnyomásnak. Azonban mindettől függetlenül továbbra is hiszek abban, hogy az öltöny nem más, mint a Legjobb Én!

Az a része önmagunknak, amely a legjobb tudása szerint akarja megmutatni, hogy mire képes. Ahogyan már említettem, teljesen érthető és elfogadható, ha valaki kényelmetlennek tartja vagy egyéb okokból nem akar öltönyt hordani. Azonban az nem érthető és elfogadhatatlan, ha valaki rosszul viseli azt! Az öltöny célja, hogy a legjobb formáját hozza elő mindenkiből. Nem elégséges viszont, hogy csak egyirányú legyen ez a kapcsolat. Az öltöny nem képes egyedül kihozni belőled a maximumot. Neked is tenned kell érte! Úgy kell hordanod az öltönyödet, hogy az méltó legyen arra a figyelemre, amelyet kapni fogsz attól, hogy rajtad van. Az én feladatom pedig az, hogy elmagyarázzam ez miként is megoldható.

Így, tehát jelen cikkben szó lesz:
– az öltönyviselés eredetéről
– arról, hogyan válasszunk öltönyt
– milyen típusai vannak az öltönynek
– milyen színek vannak és azok mennyire praktikusak
– végezetül pedig arról, hogy milyen kiegészítőket lehet hordani hozzá.

Az öltönyviselés története

Az öltönyviselés története több száz évvel ezelőttre nyúlik vissza. A ruházatok közötti különbség már az ősi társadalmakban is meghatározó jelenség volt. A gazdagok szebb, jobb minőségű és díszesebb öltözetet engedhettek meg maguknak. Ezeknek azonban sokáig semmi közük sem volt a mai öltönyökhöz. A különböző korokban és társadalmakban számtalan öltözködési szokás jött divatba. Ezeknek legfőbb jellegzetessége azonban a fényűzés volt. Előszeretettel díszsítették ruháikat ékszerekkel, drágakövekkel és aranyozással.

A változás 1666-ban történt Londonban, II. Károly, angol király uralkodása alatt. Ő volt az a személy, aki divatba hozta az úgynevezett waistcoat-ot avagy mellényt. Ez a ruhadarab volt ugyanis az, amely szabásában a ma ismert öltönynek az őse. Ez azonban még hasonlóan díszes és aranyozott volt, akárcsak az elődei. Az idő pedig múlt, és a 18. századra a katonaság kezdte el átvenni ezt a stílust. Közülük pedig egyértelműen kiemelendő Beau Brummel, aki katonai karrierje után kiemelkedően sokat foglalkozott az öltözködésével. Az ő befolyása alatt az „öltöny” tovább népszerűsödött és egyszerűsödött, már ami a szabását illeti.

A következő nagy lépés az ipari forradalom ideje alatt érkezett el. Ekkoriban vált ugyanis teljesen hétköznapivá az öltöny viselete. Továbbá ez volt az az időszak, amely után a ruházat kifejezetten már nem is változott. A szabása és egyéb viseleti szokásai ugyanakkor, még a mai napig is folyamatos átalakulás alatt állnak.

Azonban mondhatjuk, hogy lassan kialakult az a ruha, amely alapjaiban változatlan, az elegancia védjegye, és minden bizonnyal az is marad az elkövetkezendő több száz évben.

Hogyan válasszunk öltönyt?

Ahogy gondolhatjuk, öltönyt venni egészen más, mint bármilyen egyéb férfi ruhadarabot. Ez nem úgy működik, mint például a póló vásárlása, hogy ha kell egy új, akkor egyszerűen elmegyünk bármelyik ruha boltba, és percek alatt beszerzünk egyet. Nem! Ahhoz, hogy valaki megfelelő öltönyt szerezzen magának, ahhoz vagy igen sok idő és utánajárás vagy pedig hatalmas tapasztalat kell. Az kutatómunka egy nagyon komplex és szerteágazó folyamat, amelyről a cikk is szól. Ebben a fejezetben a választás alapjait kívánnám közelebb hozni az olvasókhoz.

Kezdjük is az első és legalapvetőbb helyzettel. Rájössz, hogy szükséged van egy öltönyre. Mit is teszel ebben az esetben? Valószínűleg keresel az interneten egy öltöny üzletet, ahol végigböngészve az oldalt, találsz magadnak egy látszatra megfelelőt. Ekkor viszont rögtön meg is fogalmazódik a következő kérdés. Megrendeled vagy elmész személyesen a boltba? Én egyértelműen a másodikat tartom a követendő példának. Lássuk be, hogy bármennyire is érdekel a divatos öltözködés, valószínűleg van olyan ismeret, amivel nem rendelkezel. Ezen pedig semmi szégyellni való nincsen. Tudni kell viszont, hogy a jobb öltöny üzletek eladói nem csak azért vannak ott, hogy becsomagolják neked a megvásárolt árut. Ezeken a helyeken a személyzet nagy tudással rendelkezik minden az öltönyökkel kapcsolatos témában. Kérdésekkel pedig bátran lehet fordulni feléjük. Ez pedig elemi fontosságú. Nem szabad megijedni attól, hogy valamivel esetleg nem vagyunk tisztában. Az eladók segíteni fognak minden felmerülő kérdésben.

Az öltöny emellett nem egy olcsó ruházat. Természetesen rosszabb minőségű darabokat lehet venni nem nagy összegekért is, de a minőségibb darabok százezer forintnál kezdődnek, és a felső határ pedig a csillagos ég. Itt bukkan fel az újabb kérdés. Mennyire fontos az ár? Vagy van-e olyan szempont, amely előbbre való? Természetesen a magas árak nem véletlenül vannak kiszabva. A drágább darabok valóban prémium minőségű, remekül szabott ruházatok. Én azonban úgy gondolom, hogy egy bizonyos ár felett minőségbéli különbségek már nem nagyon vannak. Az árat befolyásoló tényezők ott már csak a népszerű és népszerűbb márkák vagy egy olyan szabóság terméke, amely ténylegesen valami egyedit tud belevinni az eredménybe.

Tehát fontos, hogy az ember legalább a felső kategória aljáról válasszon öltönyt. De nem ez a legfontosabb! Ezen téma keretében a legfontosabb szempont nem más, mint a szabás! Az, hogy a megvásárolt öltönyt ne csak megvedd a boltban, hanem utána vidd el egy szabóhoz, aki tökéletesen a méreteidre igazítja.

Többek között és ennek okán is, ezért előnyös élőben vásárolni öltönyt, mert a jobb helyeken az öltönyvásárlás mellé az emberre is szabják. A szabás elengedhetetlen, és ha az nem stimmel megfelelően, akkor az összhatás sokkal rosszabb lesz, mintha egy olcsó, de mondjuk remekül szabott darabot néznénk.

Az öltönyök típusai

Az öltönyöknek tradicionálisan három nagy csoportja van. Ezek a csoportok az angol, olasz és amerikai stílusjegyekkel rendelkezők. Ezek annak idején nagyban eltértek egymástól. Az öltönyök egyértelműen beazonosíthatók voltak valamelyik stílus képviselőjeként. Mára ez a szigorú kategorikus megfelelés már enyhült. Vannak öltönyök, amelyek ebből és abból is rendelkeznek stíluselemekkel. Mindennek ellenére főbb vonásaik alapján még mindig besorolhatók a tradicionális kategóriákba. Most pedig ezeknek a típusoknak az eredeti jellemzőit mutatnám be részletesebben.

Kezdjük az angol iskolával. A három stílus közül ez minősül a legkonzervatívabbnak. Ahogy azt már említettem, az öltöny mint viselet, katonai múltra tekint vissza. Ez a vonal pedig az angol daraboknál maradt meg leginkább. Vastagabb, egyenruhaszerű külleme egyértelműen egy határozott megjelenést biztosít viselőjének. Általában két gomb található rajta, de három is előfordulhat. A zakón lévő hasítékok oldalt helyezkednek el. Ennek eredete arra nyúlik vissza, hogy így kényelmesen tudtak benne lóhátra ülni. A zakónak emellett jellegzetessége, hogy roppant hangsúlyos válltöméssel rendelkezik. Anyaga vastagabb és merevebb, mint a másik két társának.

Az olasz iskola legfőbb jellemzője a könnyed, szabad mozgást lehetővé tevő szabás. Szintén két gombbal rendelkezik, viszont magasabban vannak elhelyezve, mint az angol darabnál. Ezért pedig remek megjelenést tud kölcsönözni akár alacsonyabb férfiaknak is. Vállai párnázottak és a zakó derék része általában nagyon vékonyra szabott. Így a zakó és a nadrág könnyűek, ekként pedig szűken követik a test vonalát.

Az amerikai stílust leginkább a lazaság jellemzi. Az ilyen jellegű öltönyöknek három gombjuk szokott lenni és a zakón lévő hasíték középen helyezkedik el. Válltömés egyáltalán nincs, és a laza illeszkedései szintén a könnyed viselést segítik elő.

Amikor az ember öltönyt választ, akkor bizony nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a saját testi adottságainkkal. Ugyanis, ahogy imént is látható, vannak öltöny szabások, melyek jobban állnak ilyen vagy olyan testalkatú embereknek. Viszont itt sem szabad szégyenkezni! Ha megfelelő öltönyt választ az ember, akkor a testalkatától függetlenül remekül fog állni a viselőjén!

Az öltöny színek

Most pedig beszéljünk az opcionális öltöny színekről. Meg vagyok győződve róla, hogy nem elég, ha az embernek csak egyszínű öltönye vagy öltönyei vannak. Számtalan különböző esemény van, amelyekre más-más színek illenek. Hétköznapok, ünnepek, különböző alkalmak, melyekre az etikett különböző színeket tart megfelelőnek. Hogy első öltönynek milyen színt javasolnék?

Olyat, amely a hétköznapokban általánosan viselhető. Ezek a színek pedig a grafit szürke és a sötétkék. A grafit szürke valamivel formálisabb, de mindkettő hordható civilben és a munkában egyaránt. Elsődlegesen azért ezeket ajánlom, mert hordhatók a mindennapokban, de, ha nincs más, akkor akár formálisabb eseményeken is megállják a helyüket.

A második az a fekete öltöny. Ez egyértelműen a legformálisabb szín, mely ceremoniálisabb eseményeken javasolt. Azoknak, akik nem hordanának öltönyt a hétköznapokban vagy munkában, hanem csak, mint ünneplőként lenne szükségük egyre, azoknak azt javaslom, hogy tökéletesen elég, ha beszereznek egy jól szabott fekete darabot.

Számtalan szín van még továbbá, amelyek még különleges hatást tudnak kölcsönözni a ruhának. A kék és a szürke egyéb árnyalatai is tökéletes választás lehetnek. Bátran lehet kísérletezni az extrémebbnek mondható színekkel, mint például a bordó vagy a zöld.

Úgy gondolom, hogy nincs olyan, hogy rossz öltöny szín. Arra viszont nagyon figyelni kell, hogy mit mikor veszünk fel. Mert bizony temetésen sárga öltönyben megjelenni nem éppen a legtisztelettudóbb viselkedésre vall.

Az öltöny kiegészítők

Tudjuk már, hogy miként szerezzük be az öltönyünket. Azt is, hogy milyen típusai vannak és milyen színeket lehet viselni milyen eseményeken. Viszont a tökéletes hatást csak akkor érhetjük el, ha nem csak az öltönyünk, hanem a kiegészítői is a helyén vannak. A három legalapvetőbb kiegészítőről: a megfelelő ingről, nyakkendőről és cipőről fogok elmondani mindent, amit tudni érdemes.

Legideálisabb esetben az inget is épp úgy magunkra kell szabni, mint az öltöny zakó részét. Azonban gyakran lehet olyat találni az üzletben, ami szinte teljesen jól áll átalakítás nélkül is. Méret ügyileg fontos, hogy az ingnek körülbelül egy centire ki kell lógnia a zakó ujja alól. Vásárlásra ezért is ajánlott akár öltönyben menni. Ilyen esetben nem feltétlenül kell külön szabóhoz is elvinni. A színekre viszont mindenképpen érdemes ügyelni. A legjobb az, ha az ing egyszínű, mintázatát illetően pedig maximum kockás.

Egy tiszta fehér ing az, amely minden férfi ruhatárának darabja kell, hogy legyen! Sok vita van a rövidujjú ing körül. Én ebbe úgy csatlakoznék be, hogy öltönnyel semmiképpen se hordjuk formális eseményeken!

Az inggel ellentétben a nyakkendővel sokkal inkább lehet kreatívnak lenni. Természetesen ez alól nem a nagyszülőktől kapott karácsonyi darabokat kívánnám felmenteni. Egyszerűen csak színüket, mintázatukat kifejezetten szabadon lehet kiválasztani. Mindezt úgy, hogy az passzoljon az öltöny és ing hatásához. A sötétebb színek kedveltebbek, de szinte semmi sem tiltott a józan ész határain belül. Fontos, hogy a nyakkendő a gallér alól ne lógjon ki, a hossza pedig a nadrág derekáig érjen. Figyeljünk arra is, hogy a nyakkendő vastagsága egyezzen a zakó hajtókájának szélességével.

Az öltönyhöz illő cipő bőrből van, de ezen kívül szintén sok típust lehet viselni hozzá. A színek itt is lényegesek. Fekete cipő kell a sötétebb öltönyökhöz egészen a közepesen szürke árnyalatokig. Az annál világosabbakhoz pedig inkább a barna cipő a megfelelő. A kék öltöny kivétel ugyanis, ahhoz mindkettő megfelelő.

Konklúzió

Ahogy a cikk elején is írtam, az öltöny nem való mindenkinek. Ha viszont azok közé tartozol, akik nem zárkóznak el a viselésétől, akkor fogadd meg a tanácsaimat! Az öltöny a legjobb formádat fogja kihozni belőled. Tiszteld meg annyival, hogy úgy hordod, ahogy kell!

A borítókép forrása: X

A képek forrásai: 1; 2; 3


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS                                    

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Tőzsér Kristóf

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.