Paleo vagy vegán – melyiket válasszam?

Napjainkban szinte divattá vált a rendhagyó étkezési trendek követése. A legtöbb ember bizonyos fokig igyekszik betartani a számára szimpatikus életmód előírásait. Van, aki etikai okokból, van, aki a fogyás érdekében, és olyan is akad, aki csak az egészségesebb életmód kedvéért kezdi el ezeket a speciális étrendeket. De vajon melyik diéta segít elérni a céljainkat?

A két legnépszerűbb étrend a paleo és a vegán (természetesen mindegyiken belül több irányzat található, sőt a kettő keresztesése is ismert). A paleo előírásait követő emberek csak olyan ételeket esznek, amelyek már az ősemberek számára is elérhetőek voltak, neve is a Paleolit korszakra utal.

Ez a megfogalmazás a legelterjedtebb, azonban eléggé sarkítja a diéta lényegét. Az előírások szerint nem fogyasztható semmilyen gabonaféle, hüvelyes, tejtermék, szolanin vagy lektin tartalmú zöldségek, mint például a burgonyafélék, paradicsom, paprika, padlizsán. Azonban hús, egyéb zöldségfélék, tojás, gyümölcs és magvak minden mennyiségben egy finom vacsora részét képezhetik.

A betegségek kezelésének és megelőzésének vágya nagy szerepet játszott a paleo elterjedésében, hiszen a cukorbetegeknek, gluténérzékenyeknek, valamint a magas vérnyomással küzdő betegeknek gyakran ajánlják a diéta elkezdését.

paleo2Sokan a fogyás miatt fordulnak a paleóhoz, mivel alacsony szénhidráttartalmának köszönhetően viszonylag rövid idő alatt jelentős változás érhető el a testsúlycsökkenés terén.

Valamint megvonni sem kell magunktól semmi pótolhatatlan finomságot, hiszen manapság a legtöbb helyen kapható már alternatív liszkeverékből készült kenyér, tészta, palacsinta vagy sütemény, de a paleo hamburger és csokoládé sem számít ritkaságnak.

A legtöbb étteremben is könnyen összeválogathat magának az ember egy igazán ízletes paleo menüt.

A vegánok ezzel ellentétben legtöbbször etikai okokkal indokolják speciális étrendjüket. Ez az irányzat az elmúlt néhány évben tört be a köztudatba, és vált divatossá. Az ipari állattenyésztés és tej-, valamit tojástermelés vitathatatlanul borzasztó és elviselhetetlen körülményeket jelent az állatok számára.

A vegán életmód tehát egyfajta tiltakozás is a modern állattartás ellen. Elutasítanak mindent, ami állati eredetű, tehát a hús mellet az összes tejtermék, tojás és minden egyéb étel, ami akár csak ezeknek a származékát tartalmazza, tiltólistára kerül. Az étrendjüket teljesen növényi alapokra helyezik.

A diéta egészségügyi megítélése vitatott, azonban abban a legtöbben egyetértenek, hogy a B12 vitamin szedése elengedhetetlen a vegán életmód mellett.

A hús lassan szívódik fel a szervezetünkben, nehéz ételnek számít, ezzel szemben a zöldség és gyümölcs könnyen és gyorsan emészthető, ráadásul rengeteg vitamint is tartalmaz, így a diétának köszönhető sokkal energikusabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk.

paleo3

Ez az étrend azoknak kedvez, akik eddig sem voltak a hús nagy rajongói, esetleg tej- vagy tojásallergiában szenvednek, és odavannak a zöldségekért. Egyre több termék vegán változata megtalálható a boltokban, így szinte bármi pótolható. Remek vegán bisztrók is nyíltak világszerte.

A két diáta között tehát óriási a különbség, még az életmódváltás célja is alapjaiban eltér. A vegán étrendet ritkán kezdik el egészségig okokra hivatkozva, a paleo pedig nem etikai elvekre épül. Mind a két étrend mást enged meg és von el magától, valamint más jótékony hatásai vannak.

Így nem okozhat nehézséget választani a kettő között abban az esetben, ha az embernek pontos elképzelése van arról, hogy miért is szeretne belevágni az életmódváltásba. Abban azonban hasonlítanak egymásra az alternatív étrendek, hogy mind a kettő által pozitív változások érhetők el a szervezetünkben, ami jó közérzethez, boldog és kiegyensúlyozott élethez vezethet.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS            

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szakmáry Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.