Top 5 C-vitamin forrás, amivel megúszod az őszi náthát

Az őszi szemeszter nyarat idéző napjainak elmúltával már érezni lehet a közelgő tél hűvösebb fuvallatait a folyosókon és a nagyelőadókban. Apránként megjelennek az első krákogók, akik köhögésükkel emlékeztetik a többieket: stressz által megviselt immunrendszerünket fel kell vérteznünk a közelgő hónapokra. Mégis hogyan?

A C-vitamin az egyik legfontosabb vízben oldódó, antioxidáns hatású vitamin, ami erősíti a szervezet védekező képességét, vagyis az immunrendszert. Kutatások szerint az egészséges és a magas vérnyomástól szenvedő felnőtteknél egyaránt csökkenti a vérnyomást.

Naponta 500 milligramm C-vitamin fogyasztása csökkenti a vér koleszterin szintjét, ami máskülönben szív- és érrendszeri megbetegedések okozója lehet. Emellett segíti a vas felszívódását a szervezetben, különösen olyan esetekben, amikor a vas növényi alapú táplálékból származik, és emiatt eleve nehezebben szívódik fel.

Mivel a vashiány fokozott mértékű fáradtság érzésével jár, egyetemistaként mindenképpen fontos a C-vitamin fontosságát az eszünkbe vésnünk, hiszen senki sem engedheti meg magának, hogy a zárthelyiözön kellős közepén leragadjon a szeme.

colorful-3667662_1920

Bár a legtöbb gyógyszertárakban kapható táplálékkiegészítő általában 500 vagy 1000 milligrammos dózisban tartalmazza a C-vitamint, az ajánlott napi beviteli mennyiség 70-100 milligramm között van, kortól és nemtől függően.

Mi a helyzet a közismert mítosszal, mely szerint C-vitamin segítségével megelőzhető a megfázás? Az a feltételezés, mely szerint a megfázás megelőzhető lenne, önmagában téves; ám összesen 11 ezer emberen végzett 29 tanulmány bizonyította, hogy a vitamin enyhíti a megfázás tüneteit, és megrövidíti a felépülési időt.

Ez a csodavitamin nemcsak belül fejti ki pozitív hatásait, hanem szervezetünk külső védővonalára, vagyis legnagyobb szervünkre, a bőrre is előnyösen hat, mivel csökkenti a nap okozta károk mértékét: a bőrszárazságot, a ráncokat és az elszíneződéseket.

Ha mindezeket olvasva gondolatban már elkötelezted magad a rendszeres C-vitamin fogyasztás mellett, nem is hozhattál volna jobb döntést, hiszen ezt a vitamint nem tudja a szervezet tárolni, ezért muszáj rendszeresen fogyasztanunk.

soup-2897649_1920

Néhány tipp, hogy honnan viheted be a szervezetedbe a C-vitamint:

1. Paprika

Már az iskolások is tudják, hogy a paprikát nem szabad kiszedni a tízóraiból, mert sok benne a vitamin. Mennyi is az a sok? 75 gramm zöldpaprikában például, 137 milligramm C-vitamin van, míg egy darab chili paprikában 109 milligramm – a csípős ételek kedvelőinek szerencséjére.

2. Kakukkfű

Bár valószínűleg egyikünk sem nassol naponta több marék kakukkfüvet, mégis érdemes megjegyezni, hogy a fűszernövények között ennek van a legmagasabb C-vitamin tartalma: 160 milligramm 100 grammonként.

3. Kivi

Ezek a szőrös kis gyümölcsök jó helyet foglalnak el a tabellán, ha praktikus C-vitamin beviteli forrást keresünk. Egy közepes méretű kiviben 71 milligramm vitamin van, ami a napi ajánlott beviteli mennyiség 79 százalékát fedezi. Lehet, hogy mégis megéri a hámozással vacakolni egy kicsit?

4. Brokkoli

A brokkoli a káposztafélék családjába tartozó más zöldségekhez hasonlóan magas C-vitamin és antioxidáns-tartalommal bír, és kutatások szerint az immunrendszer megerősítése mellett csökkentik a rák és a szívproblémák kialakulásának lehetőségét is. Lásd még: kelbimbó.

Ha valaki C-vitamin fogyasztás reményében ezek mellett a zöldségek mellett dönt, lehetőleg ne főzze őket teljesen pürésre, mivel az csökkenti a vitamintartalmat.

5. Eper

Ezt a közkedvelt bogyós gyümölcsöt az emberek nagy részére nem kell ráerőszakolni. Nemcsak örök kedvenc, hanem jolly joker is: 150 gramm gyümölcs 89 milligramm vitamint tartalmaz, ami az ajánlott napi beviteli mennyiség 99 százaléka. Emellett magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően megelőzi a demenciát és többek között a diabéteszt is.

Reméljük, a C-vitamin számos áldásos hatásának elolvasása után annyian kedvet kapnak az immunrendszer erősítéshez, hogy a Kar történetében talán először sikerül kicseleznünk az őszi cseppfertőzéses megbetegedéseket.

források: 1 2 3


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Kőszegi Anna

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.