Szakkollégiumi bemutató – JÖSz

Jurátus: Kérlek, mutasd be a JÖSzt röviden!

Előházi Zsombor: A JÖSz egy több mint tíz éve alakult szakkollégium, amely kezdetben néhány jó barát közös ötlete volt, azonban mára már egy egész nagy szervezetté nőtte ki magát. Ugyanúgy vannak nálunk is kurzusok, mint mindegyik másik szakkollégiumban, viszont ezek a képzések hallgatói kezdeményezések után vannak meghirdetve. Ezeket a civilisztika, a közjogi, a büntetőjogi, valamint a nemzetközi jogi tagozatok szervezik. A kurzusok továbbá olyan területeket is érintenek, amelyeket az egyetemen nem, vagy csak említés szintjén tanítanak, mégis olyan tudást adnak a hallgatóságnak, amit egy gyakorló jogász is hasznosítani tud.

A tavalyi évben lett elfogadva az úgynevezett Tanulmányi Terv rendszere, amelynek véleményem szerint a legnagyobb előnye az, hogy egy egyetemi tanévre előre megszervezi a hallgató az évét, vagyis milyen jogszakmai célokat kíván elérni, értem ezalatt egy versenyen való indulást, egy nyelvkurzust teljesítését, vagy akár egy kutatásban való részvételt. A Tanulmányi Terv megírásában segítséget nyújt egy-egy alumni tag, valamint egy mentortanár. A rendszer rugalmasan működik, hiszen év közben bármikor lehet módosítani.

A tanulás mellett fontos számunkra, hogy művelődjünk is, ezért minden évben több csapatépítő, vizsgafelejtő, kulturális program kerül megvalósításra. Itt szeretném kiemelni, hogy néhány hete voltunk Nyíregyházán disznót vágni. Másik fontos értékünk a szeretetszolgálat, melynek keretében félévente szervezünk gyűjtést egy-egy társadalmilag jelentős ügy érdekében. Az őszi félévben került megrendezésre az Együtt Kárpátaljáért adománygyűjtést, amelynek következtében karácsonykor – hála a Jóistennek – jó sok adományt tudtunk kivinni a kárpátaljai magyaroknak. Ezen felül a terjeszkedést is elkezdtük, nemrégiben alakult meg Kolozsváron a JÖSz-E (Erdélyi JÖSz – szerk.), valamint Szegeden is megvetettük a lábunkat.

Jurátus: Mi emeli ki a JÖSzt egy kifejezetten kompetitív közegből?

E. Zs.: Hogy mi is emeli ki a JÖSzt? Véleményem szerint az a szervezet, amely az évek alatt kialakult. Hiszen, aki JÖSzös lesz, az részesül a JÖSz Alapítvány támogatásában, a JÖSz Intézet keretében pedig lehetősége van kutatásokban részt venni. Jelenleg több ilyen kutatómunka folyamatban van, például az egyik a védelmi beszerzésekkel, a másik a környezetvédelmi joggal foglalkozik, de tervben van egy önkormányzati kutatás is. Fontosnak tartom megemlíteni ezek mellett még azt a szakmai mentorálást, amit az alumni közösségünk biztosít számunkra. Végzett jogászként sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, mint mi, hallgatók; így személyre szabottan tudnak segíteni azzal kapcsolatban, hogy milyen lehetőségeket is rejt magában az egyetem mindannyiunk számára. Továbbá a Nyári Egyetem az egyik legnagyobb rendezvényünk, amelyet az egész JÖSz-család szervez, és ahol napközben közéleti beszélgetéseken, este pedig bulikon való részvételre van lehetőség.

Jurátus: Egy frissen felvett JÖSzös milyen közösségi programokra számíthat?

E. Zs.: A frissen felvetteket igyekszünk minél hamarabb integrálni a közösségünkbe, ennek érdekében pedig a már említett közösségi eseményeket szervezzük meg az újoncainknak. Minden évszakban törekszünk minél több és színesebb programot lebonyolítani. Nemrégiben a vizsgafelejtőnket Nyíregyházán tartottuk, tavaszra pedig már szervezés alatt áll egy többnapos csapatépítő. Természetesen kulturális programokat is kínálunk, itt említésre méltó, hogy nemrégiben a Vaszary-kiállításon voltunk a Várban, de színházlátogatás is szokott lenni. A legnagyobb csapatépítőnk kétségtelenül a nyári kirándulás, amikor egy külföldi országban töltünk el több napot. Tavaly Athénban voltunk, idén pedig ha jól tudom, Rómába fogunk utazni.

Jurátus: Milyen a kollégiumi élet a Három Szerb utcai épületben?

E. Zs.: A kolis élet a legjobb! Gimnáziumi éveim alatt is kollégista voltam, emiatt sokáig úgy voltam vele, hogy élje át más is a kollégiumi életérzést, aztán az élet úgy hozta, hogy nyáron beköltöztem, de nem bánom egy pillanatra sem!

Az, hogy egy olyan közösségben lakhatsz, ahol mindenki ugyanazt éli meg, hogy mindig van olyan, akihez fordulhatsz bármilyen probléma esetén, legyen az magánéleti vagy szakmai, felbecsülhetetlen.

A többi kollégiumhoz képest egy előny, hogy mindenkinek azonos időszakban, ugyanolyan nehéz vizsgaidőszakkal kell megbirkóznia, és ha összebeszéltek, illetve egyszerre veszitek fel a vizsgákat, akkor együtt tudtok készülni egy-egy tárgyra. Nagy motivációt jelent, amikor látod, hogy mások is ugyanazon mennek keresztül, mint te. Hidd el, tapasztalatból beszélek.

Jurátus: Mik a legnagyobb újítások a szakkollégium szakmai életében?

E. ZS.: Szerencsésnek mondhatom magunkat, hiszen folyamatosan újulunk és fejlődünk. Az egyik innovatív lépésünk a Tanulmányi Terv rendszerének bevezetése volt, de az Intézet a napokban hirdette meg az IT Akadémiát, ahova várnak mindenkit, aki érdeklődik mind a jog, mind az informatika világa iránt. Ezeken felül, aki a Studia Pragmatica programjában vesz részt, az egy féléven keresztül ügyvédi irodában dolgozhat, ahol a szakmai gyakorlatát is leigazolják, mindamellett valós gyakorlatot szerezhet az ügyvédek világában, és természetesen a munkáját is javadalmazzák. Jelenleg a KCG Partners Ügyvédi Társulásnál, valamint a Devecz és Márton Ügyvédi Irodánál van a JÖSzösöknek lehetősége dolgozni. Továbbá még egy lehetőség jutott az eszembe! Az Intézet különféle ösztöndíjakat nyújt mindenki számára, amelyeket nem csak JÖSzösök tudnak megpályázni.

Jurátus: Ki az ideális jelentkező?

E. Zs.: Véleményem szerint az az ideális jelentkező, aki kellően nyitott arra, hogy egy új közösség tagja legyen. Fontos, hogy érdekelje a jog, és akarja, hogy a későbbiekben jó jogász legyen belőle.

Összességében hetente nem igényelnek sok időt a szakkollégiumi teendők, hiszen mindösszesen egy kurzust kell teljesíteni a félév során, ami összesen másfél órát vesz el a hallgató idejéből. Minden más programot kizárólag azért szervezünk, hogy egy jobb közösséggé válhassunk, illetve, hogy megtalálhassa mindenki azokat a közös értékeket, amelyek összeköthetnek minket.

Meggyőződésem, hogy a közösségünk kellően befogadó mindenkivel szemben, gondoljon az bármit is a világról, vagy annak történéseiről.

Kifejezetten fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a közösség és a szakmaiság kettőse adja meg az ideális jelentkező képét. Ugyanakkor, ha megengedsz egy személyes történetet, akkor még azt elmesélném. Én már lassan kifele megyek az egyetemről, hiszen negyedéves vagyok, és mostanában egyre többen kérdezik, hogy mi az, amit bántam az egyetemi éveim alatt. Meglepő, de van erre egy konkrét válaszom. Mégpedig, hogy nem jelentkeztem előbb a JÖSzbe, elvégre már elsőéves korom óta „szemeztem” a szervezettel, azonban mindig féltem megtenni az első lépést. Végül beadtam a jelentkezésemet, és mióta tagja vagyok, látom, hogy valójában mennyi lehetőség van az egyetemi években – csak arra gondolok, hogy miért is nem cselekedtem korábban. Egyelőre nem tudtam ezt a kérdést megválaszolni. Nem olyan hosszú ez az öt év, ezért ki kell használni minden lehetőséget, amit ad. Azt hiszem, az egyik, ha nem a legjobb dolog, amiben részed lehet: a JÖSz, mely úgy tud igazán adni, ha te is adsz.

A felvételiről további információkat a Facebook eseményünknél, Instagramon vagy a honlapunkon találhattok!

Köszönjük szépen az interjút!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.