Szakkollégiumi bemutató – Matthias Corvinus Collegium

Jurátus: Kérlek röviden mutasd be az MCC-t és különösen a Jogi Iskolát!

Osztovits Pál: Az MCC vagy teljes nevén Matthias Corvinus Collegium egy 25 éve működő szakkollégium, vagy mostanra inkább már tehetséggondozó központ. Az utóbbi években egy jelentős változáson ment keresztül, ami komoly strukturális és személyi állomány bővítést is jelent. Képzése nem csak egyetemistákra terjed ki, hanem általános iskolásoktól egészen a posztgraduális tanulmányokat folytatókig kínál lehetőségeket a fejlődni vágyók számára. Az egyetemi programot lehetne leginkább egy szakkollégiumhoz hasonlítani. Az MCC egyetemi programján belül hat iskola van, ezek az alábbiak: a Jogi Iskola, a Nemzetközi Kapcsolatok Iskola, a Közgazdasági Iskola, a Média Iskola, a Társadalom- és Történelemtudományi Iskola, valamint az MCC-Mindset Pszichológia Iskola.

A jogi iskolán belül, melynek egyébként magam is tagja vagyok, hat műhelyünk van: a Nemzetközi Jogi Műhely, a Bűntetőjogi Műhely, a Magánjogi Műhely, a Közjogi Műhely, a Jog és Társadalom Műhely illetve a Modern Jogi Tanulmányok műhely.

Jurátus: Mi az, ami kiemeli az MCC-t a szakkollégiumok igencsak kompetitív mezőnyéből?

O.P.: Úgy gondolom, hogy három dolog az, amely az MCC-t kiemeli a mezőnyből. Az első az, hogy jóval több, mint egy klasszikus szakkollégium. Ez annak köszönhető, hogy található mögötte egy hatalmas szervezet, ami nem kizárólag a nevelőtanárokból, kollégiumi igazgatóságból és néhány meghívott oktatóból áll. Mindez olyan lehetőségeket teremt, amelyek magyar, de akár külföldi viszonylatban is egyedülállók. Ilyenek például a külföldi ösztöndíjprogramok, utazási lehetőségek és konferencialátogatások bel- és külföldön egyaránt.

A második előnyünk, hogy főállású oktatóink is vannak. Mivel ők nem csak egy-két féléven keresztül oktatnak minket, mint más szakkollégiumokban, hanem végigkísérik az egyetemi éveink során a szakmai fejlődésünket, egy olyan személyes kapcsolat alakulhat ki velük, ami máshol aligha tapasztalható meg. A műhelyvezetőink között megtalálhatóak olyan kiemelkedő szakmai múlttal rendelkező személyek, mint az ELTE-n tanító Menyhárd Attila, Varga István, Nagypál Szabolcs tanár urak, vagy éppen Sulyok Márton és Csuri András tanár urak.

Harmadik előnyként megemlíteném, hogy az MCC nem kizárólag egy ELTE vagy egy jogász szakkollégium. Tehát nem csak olyan emberekkel van lehetőség kapcsolatba kerülni, akik velünk egy cipőben járnak, hanem olyanokkal is, akik teljesen mást tanulnak, jelentősen eltérő érdeklődési körrel rendelkeznek, de a saját területükön kiemelkedően teljesítenek. Később ez egy olyan példátlanul széles ismeretségi kört fog eredményezni, amiről őszintén azt gondolom, hogy nem lehetne máshonnan szert tenni rá az egyetemi évek alatt. Mindemellett az sem elhanyagolható, hogy ezekkel a hallgatókkal beszélgetve megismerhetünk olyan nézőpontokat, amelyekre soha nem is gondoltunk volna korábban. Engem személy szerint ez nagyon ki tud kapcsolni.

Jurátus: Milyen határon átnyúló lehetőségekkel várjátok a jelentkezőket?

O.P.: A Brüsszeli központunk nemrég nyitotta meg a kapuit, ezáltal folyamatosan biztosítunk kiutazási lehetőséget a lelkes jelentkezők számára. Alapvetően az Európai Unió intézményeinek meglátogatása, működésének elsőkézből való megismerése és a brüsszeli MCC munkájának segítése a kezdeményezés célja.

Azt gondolom, hogy ez már most is egy igencsak izgalmas lehetőség és ki tudja, hogy egy-két év múlva hol tart majd a projekt.

Mindemellett számtalan külföldi ösztöndíj lehetőséget is biztosít a Szakkollégium, melyek a honlapunkon megtalálhatóak. Ilyenek például az MCC Fellowship program, vagy az Erasmust kiegészítő ösztöndíjaink. A nyári egyetemek látogatását, illetve a rajtuk való részvételt is támogatással díjazzuk. Az MCC kifejezetten nagy hangsúlyt fordít arra, hogy a hallgatói úgy lépjenek ki a kapuin, hogy olyan kiemelkedő nyelvtudással, valamint széles világlátással rendelkezzenek, amivel nem csak Európában, de a világon bárhol el tudnának helyezkedni.

Jurátus: Milyen a kollégium az MCC-ben?

O.P.: Bár budapesti vagyok, magam is a kollégiumban élek. Mivel a Somlói úti kollégium felújítás alatt áll ideiglenesen, ezért a Feneketlen-tó melletti Flamenco Hotel épületében lakunk. Javaslom minden felvételizőnek, hogy ők is gondolkozzanak el a beköltözésen, hiszen az egyetemi éveknek az egyik, ha nem a legnagyobb hozzáadott értéke a közösség. Nagyon motiváló együtt lakni azokkal az emberekkel, akikkel mint egy kvázi sorsközösség tagjai ugyanazokat a nehézségeket, örömteli pillanatokat tudjuk megélni.

Mindez egy olyan egyedülálló köteléket adhat, ami a maga módján páratlan.

Ha egy személyes történetet megengedsz; amikor jelentkeztem az MCC-be, egyáltalán nem terveztem azt, hogy be is költözzek a kollégiumba, aztán a felvételi folyamat alatt elkezdtem eljátszani a gondolattal. A csavar ott került bele a történetbe, mikor megérkezett az email, hogy „Ön felvételt nyert az Matthias Corvinus Collegiumba bentlakó státuszban”. Ezt követően úgy döntöttem, hogyha már adódott egy ilyen lehetőség, akkor igyekszem élni vele és milyen jól tettem! Már az első hetekben beigazolódott, hogy a kollégiumi élet egy olyan sajátos közeg, amit mindenkinek érdemes megtapasztalnia. Egy olyan közösséggel találkoztam, amit meglátva elkerekedett a szemem, hogy „hűha, mennyi mindent csinálnak, mennyi mindent tanulnak és mennyi mindent tudnak már most!”. Egy pillanatra talán elbizonytalanodtam, hogy mégis hogyan fogok beilleszkedni, de nem sokkal később azon kaptam magam, hogy teljes értékű tag vagyok egy motiváló, felfelé húzó közösségben!

Jurátus: Milyen a tökéletes MCC-s jelentkező?

O.P.: Szerintem a tökéletes jelentkező érdeklődő, nyitott a világra, a tudásra, továbbá motivált a tanuláshoz és a közösséghez.

Jurátus: Mi az oka annak, hogy ezúttal kizárólag elsőévesek jelentkezhetnek?

O.P.: Emögött egy olyan egyszerű indok található, hogy az MCC Egyetemi Programja két plusz kettő éves. Éppen ezért a legszerencsésebb, hogyha valaki elsőévesen jelentkezik, mert így lesz csak képes teljes egészében befejezni azt. Korábban valóban volt lehetőség másodéveseknek is jelentkezni, az új szabályozás azonban ezt már nem teszi lehetővé.

Jurátus: A jelentkezéshez kötelező tanári ajánlás megszerzése nem teszi aránytalanul nehézzé az elsőéves felvételizők dolgát?

O.P.: Hidd el nekem, ez ijesztőbb dolognak hangzik, mint amilyen a gyakorlatban. Annak idején a Májt (Magyar állam- és jogtörténet –szerk.) szemináriumvezetőmet kértem meg és készségesen írt is egy ajánlást rólam, amiért azóta is hálás vagyok neki. Ez egyébként nyugati egyetemeken elterjedt gyakorlatnak számít, míg részünkről inkább hagyománytisztelet, illetve az is a célja, hogy az eljárás színvonalát emelje. Továbbá fontosnak tartom azt szintén kiemelni, hogy ez csak egy apróságnak számít a teljes felvételi folyamat viszonylatában, és őszintén remélem, hogy ez senkit nem tántorít el.

A felvételiről további információkat a Facebook eseményünknél, az Instagramon vagy a honlapunkon találhattok!

Köszönjük az interjút!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Oszlánszki Márkó

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.