Szerelem korona idején?

Lassan a koronavírus harmadik évébe lépve sokunknak eszébe jutott, hogy milyen érzés lehetett a középkorban pestisdoktorként járni az utcákat, bezárkózni a lakásba, egyszóval elmenekülni a világ elől. De miként hat a koronavírus a szerelmi életünkre? Buzás Enikő írása.

2019 végén Európa nagy részén a mémek alapanyaga lett a Wuhanból elszabaduló koronavírus. Sokan viccelődtek vele, hogy meg lesznek koronázva, az emberek könnyelműen kezelték a helyzetet. Majd 2020-ra lassan a világ nagy részén elterjedt a vírus, és megkezdődtek az intézkedések, korlátozások, a karanténkötelezettség.

Ezek a változások később az élet minden területén látszódni kezdtek. Írásomban a koronavírus mentális egészségre gyakorolt hatását emelem ki, hogy miként változtak meg az interperszonális kapcsolatok. Tudományosabb megközelítésben kiemelek néhány kutatást a koronavírus ismerkedésre gyakorolt hatásáról, majd az ismerkedési szabályok változásának lehetőségét vizsgálom.

A koronavírus mentális egészségre gyakorolt hatása

Fontos dolog kihangsúlyozni, hogy a járványhelyzet az élet minden területén éreztette hatását; előtérbe került az online kapcsolatépítés, az online barátkozás, ismerkedés. A dán Happiness Research Institute, azaz a Boldogságkutató Intézet a járvány első hullámában kutatást végzett, hogy a koronavírus milyen hatással van a társadalom közérzetére, hogyan változtatta meg a vírushelyzet az emberek viselkedését. A tanulmány rávilágít a járvány boldogságra gyakorolt hatására, és hogy mit tehetünk ilyen helyzetben a boldogságunkért. A Covid–19 számos félelmet és aggodalmat aktivált az emberek többségében. Jelentősen megnőtt az utóbbi időben a szomorúság és a szorongás érzése, emellett a munkanélküliség miatti aggodalom szintén negatív hatással van a közérzetre minden szempontból. 

Ismerkedni Covid alatt?

A járvány alatt az internet szerepe jelentősen megnőtt: ételrendelés, online meetingek, online tüntetések, home office, illetve virtuális baráti összejövetelek „helyszíne” lett. A koronavírus-járvány egyik legnagyobb nyertesei a randiappok lettek, amelyek felhasználói bázisa jelentősen nőtt a járvány alatt. Függetlenül attól, hogy alkalmi szexpartnert vagy életünk szerelmét keressük, ezek a platformok alkalmasak, hogy „távismerkedjünk” másokkal. 

Az applikációk és a felhasználók is reagáltak a járványhelyzetre, előbbiek rendre tüntetik fel jó tanácsaikat, hogyan randizzunk másokkal a Covid alatt, míg

utóbbiak közül sokan bemutatkozó szövegeikben nyugtatják meg az irántuk érdeklődőket, hogy negatív a tesztjük, és túlélőtársat keresnek az „apokalipszis” idejére, vagy éppen felhalmozott tartós élelmiszerrel és vécépapírral csábítják a partnereket.

A Tinder év végi jelentése szerint 2020-ban soha nem látott számú felhasználó fordult a társkereső alkalmazásokhoz. 2020. március 29-én, közvetlenül azután, hogy a világ nagy részén megkezdődött a lezárás, a Tinder megdöntötte az egy nap alatt regisztrált felhasználók számát, és több mint 3 milliárdan kattintottak a tetszik vagy a nem tetszik opcióra. 

Ausztráliában 2020. január végén regisztrálták a Covid–19 első esetét. 2020. március 22-én a naponta növekvő esetszámok közepette az ausztrál kormány a járvány lassítása érdekében korlátozásokat vezetett be. Jacqueline Coombe et al. Love during lockdown: findings from an online survey examining the impact of COVID-19 on the sexual health of people living in Australia című tanulmánya középpontjában a karantén és a korlátozások szexuális életre gyakorolt hatása áll. Az online felmérés 2020. április 23-tól 2020. május 11-ig tartott. A résztvevőket online toborozták a közösségi médián és egyéb hálózatokon keresztül. Arra kérték őket, hogy számoljanak be a lezárások előtti és utáni szexuális életükről. Az itt bemutatott eredmények egyértelmű változásokat mutatnak a szexuális aktivitásban és a szexuális gyakorlatokban a Covid–19 világjárvány alatt. A kutatásból kiderült, hogy  az emberek szexuális aktivitás csökkent a vizsgált időszak alatt. 

Új trendek az online randizásban?

A világjárvány előtt a társkereső alkalmazások tipikus használati mintája a következő sémára épült: az első lépés volt a virtuális kapcsolatteremtés, majd jött a csevegés, és végül (ha minden jól ment) a találkozás a valóságban. A Covid során megváltozott a helyzet. Azelmúlt évben sok felhasználó úgy döntött, hogy először videón keresztül találkozik, tesztelve a kémiát, mielőtt vállalnák a személyes találkozás nagyon is valós fizikai kockázatát. Most, hogy az üzletek és a közterületek nagyrészt újra nyitva vannak, és az oltottsági arányok növekednek, lehetőség nyílik arra, hogy ezeket a kapcsolatokat személyesen építsük ki. A legtöbb szakértő azonban úgy véli, hogy ez nem fogja megakasztani az online társkereső alkalmazások közelmúltbeli növekedését. Épp ellenkezőleg, a legtöbb ember, aki a járvány idején használta ezeket az alkalmazásokat, felismerte az általuk nyújtott értéket és kényelmet. Mivel az alkalmazások folyamatosan új funkciókkal bővülnek, és naponta új kapcsolatokra nyílik lehetőség, úgy tűnik, nincs már ok arra, hogy abbahagyjuk a használatukat. 

A karantén lehetősége vajon átírhatja az ismerkedés szabályait?

Végezetül feltehetjük a kérdést, hogy a személyes találkozásokkal járó esetleges karanténkötelezettség mennyiben nyomja rá majd a bélyegét az ismerkedési szokásainkra, hiszen a félelemérzés sok emberben még megmaradt. Még mindig nagyon sokat halljuk, hogy ha tehetjük, csak a legszükségesebb dolgok miatt hagyjuk el otthonunkat, és válasszuk az online ügyintézést és ismerkedést.

Azonban a társas interakcióra nagyon is szükség van: a koronavírus-járvány komoly nagytakarítást végezhet az emberi kapcsolataink terén, sok dolog változott, és bizonytalan a jövő is.

Ebben a helyzetben kiemelten fontos szerepet kap a párkapcsolat, hiszen ha szeretünk és szeretve vagyunk, az elviselhetőbbé, könnyebbé és szebbé teszi az életet. Az életben könnyebb megismerni a másik embert, például egy randevún rengeteg apróság árulkodik a tulajdonságairól: láthatod a testbeszédét, a többi emberhez való viszonyulását, és a beszélgetés gyorsabb, mint a chatelés. Ezzel szemben online lassabban megy az ismerkedés. ami nem baj, csak érdemes látni a különbséget. Még egy fontos negatívum az online ismerkedés világában: gyakoriak a nyugalom megzavarására alkalmas képek vagy üzenetek. Ezek először sokkolóak lehetnek, de azután már rutinosan lehet törölni a képet, és tiltani a küldőjét.

Szerző: Buzás Enikő

Források: 1, 2

Coombe, J., Kong, F.Y.S., Bittleston, H., Williams, H., Tomnay, J., Vaisey, A., Malta, S., Goller, J. L., Temple-Smith, M., Bourchier, L., Lau, A., Chow, E. P. F., Hocking, J. S. (2021). Love during lockdown: findings from an online survey examining the impact of COVID-19 on the sexual health of people living in Australia. Sexually transmitted infections. 97(5), pp. 357–362.

Wiederhold, B. (2021). How COVID Has Changed Online Dating—And What Lies Ahead. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking. 24(7), pp. 435–436.

Képek forrásai: 1, 2, 3


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Vendégíró

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.