Milyen lehetőségeket nyújt a BEAC? – I. rész

A BEAC változatos sportolási lehetőséget nyújt az egyetem hallgatóinak és külsős sportolni vágyóknak egyaránt. Több mint negyven sportág közül lehet választani, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő mozgásformát.

Erő-, állóképességi sportok

Atlétika

Ahogyan a BEAC honlapján is található, „az atlétika a sportok királynője, a futás pedig minden sportág alapja”. Az atléták az elmúlt húsz évben több mint háromszáz országos bajnoki címet szereztek. A klasszikus számok közül kiemelkedő a közép- és hosszútávfutás. Ha valaki elhivatott és szeret versenyezni, érdemes az atlétikát választania.

Helyszín és időpont: a BME Atlétikapályán minden hétköznap 17:00-tól.

Futás

Ha unod az egyedüllétet és szívesen futnál egy jó társasággal, a BEAC lehetőséget nyújt erre. Az edzések nagyszerű hangulatban, baráti légkörben telnek, a futás így közösségi program is, a testmozgás mellett.

Helyszín és időpont: két csoport indul, az egyik hétfőtől csütörtökig 18 órától 20 óráig, a másik pedig hétfőn és szerdán 16:30-tól 17:30-ig, a találkozópont a BEAC földszint 12-es szertára.

Kerékpár

Nemcsak a futásnál motiváló csapatban edzeni, a kerékpározás is jobb hangulatban telik társakkal. A csoport bejárja Budapest és Pest megye legjobb biciklis útvonalait, és még a szerelés alapjait is segítenek elsajátítani.

Helyszín és időpont: szombaton 9:00-tól 13:00-ig, a találkozópont a BEAC földszint 12-es szertára vagy a Flórián tér.

Úszás

Az sem probléma, ha valaki nem tud úszni, teljesen kezdő edzések is indulnak, de azokat is várják, akik a Balaton átúszására készülnek. 

Helyszín és időpont: az edzések hétfőtől csütörtökig zajlanak a Hajós Alfréd Nemzeti Uszodában, reggeli és esti órákban egyaránt. Az órarend megtalálható a Polythlon ETK oldalán.

Triatlon

Ha az előző három sportág olyannyira elnyerte a tetszésedet, hogy nem akarsz köztük választani, jó hír, hogy nem is kell. A Polythlon Egyetemi Triatlon Klub szervezésében mindhármat űzheted, kezdőtől haladó szintig, egyenként és együtt is. Több versenyen és bajnokságon is indulnak minden évben.

Helyszín és időpont: a Futás, Kerékpár és Úszás részeknél megjelölt helyszínek és időpontok érvényesek a triatlon edzésekre is.

Fitnesz és életmód sportok

Funkcionális tréning

A funkcionális tréning az egész testet átmozgatja és fejleszti, eszközök segítségével. Ez köredzés formájában valósul meg, így az órák pörgősek és változatosak. Az eszközök erőssége és ellenállása állítható, így a kezdőknek sem kell félniük.

Helyszín és időpont: hétfő, szerda 19 órától 20 óráig az Apáczai Csere János Gimnáziumban.

Súlyzós erőedzés

Ez az edzésforma feszegeti a teljesítőképesség határait. Olimpiai rudat, egykezes súlyzókat, öntöttvas súlyzókat és az eszközök mellett saját testsúlyt használnak az erőnlét fejlesztésére. Az edzéseken kezdők nem vehetnek részt, legalább fél év tapasztalat szükséges az Erőnlét és Fitnesz órák valamelyikéről.

Helyszín és időpont: hétfő, szerda, csütörtök 18:00-tól 19:00, és 19:00-tól 20:00-ig a BEAC kiskondiban.

Súlyzós intervall edzés

Ez az edzés fejleszti az erő-, és állóképességet, öntöttvas súlyzókkal dinamikus és statikus gyakorlatokat végeznek változatosan. A fejlődés követésére egy tíz fokozatú rendszer szolgál, ami segít mindig a magasabb szint elérésében és az új célok kitűzésében.

Helyszín és időpont: hétfő, szerda, csütörtök 18:00–19:00-ig az Apáczai Csere János Gimnáziumban.

TRX

A TRX elnevezés a Totalbody Resistance Exercise elnevezésből (teljes testtel végzett ellenállásos edzés) ered. Az eszköz egy hevederrendszer, melyet felfüggesztenek. Fejleszti a koordinációt, az állóképességet, az erőt és a törzsizmok stabilitását. Az edzők több mint száz különböző gyakorlattal készülnek, így biztosítva a változatosságot.

Helyszín és időpont: kedd, csütörtök 18:00–19:00-ig és 19:00–20:00-ig a BEAC Tükrös teremben.

Harcművészet

Boksz

A bokszolás elősegíti az izmok építését és a fogyást. A vizsgaidőszak alatt kialakult stressz levezetésére is hatékony megoldást nyújt. Az egyik legjobb megoldás arra, hogy kiadd a felesleges energiát. A fizikai mellett a mentális erőnlétet is fejleszti, és segít a koncentrációban. Az edzések szituációs, páros feladatokból, kardióból és erősítő gyakorlatokból épülnek fel.

Helyszín és időpont: kedden és csütörtökön 18:30-tól 20:00-ig a Soroksári úti Tesco üzletsoron.

Jiu-jitsu

A jiu-jitsu egy brazil eredetű sport, mely a földharcra épül. A sportág alapgondolata, hogy ha egy erősebb támadóval kell küzdenünk, a győzelem kulcsa, hogy minél közelebb kerüljünk hozzá, ezáltal minimalizálható a támadóereje. Fő részei a földre vitelek, a pozíciószerzések, a leszorítások és fa eladásra kényszerítő technikák. 

Helyszín és időpont: kedden és csütörtökön 16:30-tól 18:00-ig a Mérnök utcai sporttelepen.

Karate

Az öt nagy karateág közül az okinawai goju-ryu irányzatot követik az edzések, ami a kemény (GO) és a lágy (JU) szavak összevonásából jött létre. A fő hangsúlyt a fizikai erőre, edzettségre és a tudat nyugalmának megőrzésére helyezik, az irányzat rávezet a zen alapvető lényegére. Nem a pillanatnyi eredmény a cél, hanem az életen át tartó tanulás. 

Helyszín és időpont: hétfőn és szerdán 17:15-től 18:45-ig az ELTE Radnóti Gimnáziumában.

Kick-boksz

A kickboksz során az ütés-rúgás kombinációk gyakorlása játszik fontos szerepet, így az egész tested átmozgatja és feszes izomzatot formál.

Helyszín és időpont: hétfőn és szerdán 19 órától 21 óráig a Mérnök utcai sporttelepen.

Kung fu

Sifu Liszka László mottója szerint „a Kung fu az élet mankója”. Feltárja a test és a lélek határait, majd segít túllépni rajta. Nem csak önmagunkat védhetjük meg a szerzett gyakorlattal, hanem a nálunk gyengébbeket is. Garantált, hogy örökre megváltoztatja az életed.

Helyszín és időpont: kedden és csütörtökön 18:00-tól 19:30-ig, 1039 Budapest, Medgyessy Ferenc u. 2-4. címen.

Muay-thai

A muay-thai letisztult mozgásformák rendszere. A gyakorlat nagy része küzdelemmel telik, így jelentős az önbizalom-növelő hatása. Az alapok könnyen tanulhatók, ezért önvédelem fejlesztése érdekében is érdemes kipróbálni.

Helyszín és időpont: hétfőn 17:00–18:00-ig, kedden és csütörtökön 17:00–19:00-ig a Nebo Dojóban; szerdán 19:00–20:30-ig, szombaton 12:00–13:30-ig a Thor Gym Csepelben.

Labdás csapatsportok

Futsal

A futsal a labdarúgás teremben játszott változata. A játéktér mérete a kézilabdáéval egyezik meg, a játékidő kétszer húsz perc. A szakosztály egyetemi és NB2-es csapatot indít, amelyek a Magyar Kupába és az egyetemi bajnokságokba kerülnek benevezésre.

Helyszín és időpont: férfi edzések szerdán 19:00–20:30-ig a Tüskecsarnokban, csütörtökön 19:00–21:00-ig a BEAC Sportcsarnokban; női edzések kedden 20:30–22:00-ig, csütörtökön 21:00–22:30-ig a BEAC Sportcsarnokban.

Kézilabda

Kézilabdáztál már korábban és szeretnéd folytatni, vagy még nem próbáltad, de régóta érdekel? Mindenképp érdemes ellátogatni a BEAC kézilabda óráira. A női kézilabda edzések sokszínűek, fizikálisan, technikailag és mentálisan is fejlődést nyújtanak. Ráadásul versenyezhetsz akár több bajnokságon is.

Kosárlabda

Egy egyetemi és két NB2-es férfi csapat működik a BEAC-nál. Az egyetemi csapatba csatlakozhat az ELTE bármely diákja, szívesen fogadnak mindenkit. Az NB2-es csapatokba kicsit nehezebb a bejutás. Az edző Csányi Zoltán, bizalommal lehet fordulni hozzá és Borsos Balázs sportösztöndíjas játékoshoz, akik eligazítást adnak abban, hogy kinek melyik csapat lehet megfelelő. Edzéseik során az erőnlétre, a taktikai alapokra és a csapategység kiépítésére helyezik a hangsúlyt. A rendszeres mérkőzéseken kívül neveznek az egyetemi B33 bajnokságra is. A női csapatok csúcsán az NB1 A bajnokságban résztvevő csapat áll, ahova természetesen sok tapasztalat és gyakorlat szükséges. Indul emellett Amatőr Felnőtt Bajnokságon szereplő és Női MEFOB csapat is. Természetesen nem muszáj profinak lenni, kezdő játékosoknak is van lehetőségük kipróbálni a sportágat.

Helyszín és időpont: női edzések pénteken 18:00–19:30-ig az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában; férfi edzések kedden és csütörtökön 19:00-kor a Szent Margit Gimnáziumban, valamint pénteken 19:30-kor az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában.

Labdarúgás

A labdarúgás fejleszti az izomzatot, az állóképességet, a fegyelmet, a taktikai érzéket, csapatban gondolkodásra tanít, ezért fizikailag és szellemileg egyaránt edz. A BEAC része volt az MLSZ-t alakító tizenhárom klubnak. Szerveznek kispályás labdarúgást is.

Helyszín és időpont: kedden és csütörtökön 19:00-tól 20:30-ig a Pluhár István Labdarúgópályán.

Röplabda

A röplabda fejleszti a koordinációs képességet és a csapatszellemet, emellett alaposan átmozgat, hiszen több mint négyszáz izom működését váltja ki. Kezdőtől a haladóig több szinten lehet csatlakozni, erőnléti és labdás feladatokra lehet számítani legfőképp.

Helyszín és időpont: az edzéseket az ELTE Apáczai Gimnáziumban és az ELTE Radnóti Gimnáziumban tartják, az időpontok szintek szerint eltérnek, az ELTE Röplabda Facebook oldalon minden információ megtalálható.

Vízilabda

Jó választás lehet azoknak, akik egyetem mellett szeretnék a sportot folytatni, de azoknak is, akik nem fogtak még vízilabdát a kezükben sosem. Magyarországon sikersportágnak számít, és az ELTE-BEAC játékosai rendkívüli eredményeket érnek el. Minden évben neveznek a BII és Budapest Bajnokságba.

Helyszín és időpont: hétfő–csütörtök 19:00-tól 20:30-ig a Hajós és Komjádi uszodákban.

Források: 1, 2

Képek forrásai: 1, 2, 3


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


                                    

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Simon Fanni

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.