Azoknak, akik rendszeresen olvasnak minket, már nem kell bemutatni Antal Évit, akivel környezetvédelemről, veganizmusról, és a low waste életmódról beszélgettünk három héttel ezelőtt. Az interjú során szóba került, hogy a vegán életmód követése nem jár együtt pótolhatatlan lemondásokkal, sőt, egy kis kreativitással sokoldalúbbá varázsolhatja az étkezéseinket. Íme hát néhány roppant egyszerűen elkészíthető vegán recept a Vászonzsákoslánytól, amelyek amellett, hogy isteniek, még “Földbarátok” is!
Nem túrógombóc:
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
1 bögre köles
4 dl növényi tej
½ bögre cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 bio citrom reszelt héja és fél citrom leve
1 doboz natúr vagy ízesített szója joghurt
1 dl olaj
1 bögre zsemlemorzsa
A kölest megfőzzük a növényi tejben (én a zabtejet preferálom), majd hozzáadjuk a cukrokat és a citrom héját, illetve a levét. Miután kihűlt, gombócokat formázunk belőle és beletesszük egy jénai edénybe. A zsemlemorzsát megpirítjuk az olajon és rászórjuk a gombócra. Tálaláskor leönthetjük szója joghurttal.
Vöröslencse dhal tésztával:
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
1 bögre vöröslencse
víz
vöröshagyma
kókusztejszín
2 db répa vagy édesburgonya
3-4 levél fodros kel, spenót vagy medvehagyma (aminek éppen szezonja van)
só
bors
fokhagyma
római kömény
1 ek olaj
curry fűszerkeverék
500 gramm durum tészta
A lencsét beáztatjuk egy éjszakára, hogy megpuhuljon. A hagymát megdinszteljük olajon, és rátesszük a megpucolt és felkarikázott zöldségeket. Kis idő elteltével ráöntjük a vöröslencsét is a levével együtt, és addig főzzük, míg krémessé nem válik (ha kell, öntsünk hozzá még vizet), végül adjuk hozzá a kókusztejszínt, a fűszereket és az apró csíkokra vágott zöldet is. Keverjük össze a megfőzött durumtésztával. Tálaláskor szórhatunk rá egy kis sörélesztő pelyhet is.
Áfonyás muffin:
Elkészítési idő 15 perc, sütési idő 30 perc
Hozzávalók:
1 konzerv csicseriborsó leve
250 dkg fehérliszt
1 tasak sütőpor
½ bögre cukor
fél citrom leve
1 löttyintés vanília aroma
áfonya
A csicseriborsó levét, más néven az aquafabát addig verjük a habverővel, míg tojásfehérje hab jellegű állagot nem kapunk, majd keverjük bele a cukrot és a citromot. Ezután adjuk hozzá egy spatulával forgatva óvatosan a lisztet, a sütőport és a vanília aromát. Öntsük muffin formába és tegyük bele az áfonya szemeket a tésztába vagy még a keverő tálban keverjük bele. 180 fokon 30 perc alatt süssük meg, és már fogyasztható is.
Reméljük, hogy titeket is meggyőztek ezek a remek receptek! Ne feledjétek, nem kell teljesen vegetáriánusnak vagy vegánnak lennünk ahhoz, hogy tegyünk valamit a Földünkért. Már az is elegendő, ha egy héten egyszer vagy kétszer vegán ételek is az asztalunkra kerülnek. Egészségünk megőrzése miatt is érdemes kipróbálni a növényi alapú étrendet, ugyanis az alacsony telített zsírbevitel csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet is.