Véráldozatok, a pandák kémek és a QAnon

Amilyen zavaros a világ, annál inkább megnyugtatónak találjuk azt, amikor meg tudjuk magyarázni a világban történő eseményeket. Már csak az a probléma, hogy sok jelenségre bizony nincs megoldás. Ez viszont nem állítja meg az embereket abban, hogy kitaláljanak egyet. Mindezek nem feltétlenül meggyőzőek, sőt esetenként több kérdés merül fel bennünk, mint amennyi szükséges az eset felgöngyölítéséhez. Az alábbi cikkben bemutatásra kerül pár összeesküvés-elmélet. Hogy ezek mennyire megalapozottak, annak eldöntését az olvasóra bízzuk.

A pandák az állam kémjei?

Nemrég nagy popularitásra tett szert az elmélet, amely szerint a pandák nem is léteznek, csak az állam “tartja fenn őket”. Itt máris megjelenik egy kérdés: miért? Hisz valószínűleg az állam sokkal jobb módszereket is ki tudna találni, mintsem, hogy ezeket az aranyos állatokat manipuláció céljára használja. Viszont az elmélet hívőinek megvannak az érvei; a pandák, mint tudjuk, szeretnek enni, és életük nagy részét ezzel a tevékenységgel is töltik. Elég kiszolgáltatott élőlények, de az ember a legnagyobb ellenségük. Továbbá a szaporodás is fontos tényező, mivel befolyásolja, mennyire tud fennmaradni a faj. A pandák az állatkertekben sem nagyon hajlandóak a szaporodásra, és ha mégis, az utódaikkal nem bánnak valami családiasan, így nem csoda, hogy az elmélet követőit nem győzte meg a pandák léte. Mélyebbre – vagy inkább régebbre – ásva megállapították, hogy a történelmi feljegyzésekben nem szerepelnek pandák. Bár ezt a tényt hamar megcáfolták, ez nem tántorította el a panda összeesküvés-elmélet követőit a gondolataik megalapozottságának vonatkozásában.

Véráldozatok és gyerekrablások?

A rohamos tempóban népszerűsödő QAnon konteó világszerte értő fülekre talált. Az elmélet képviselői azt állítják, hogy egy, a világ irányításában tevékenykedő sátánista elit csoport gyerekeket rabol el, végez ki és issza meg a vérüket azért, hogy megőrizzék fiatalságukat. Van viszont megmentő a láthatáron Donald Trump személyében, aki leszámol velük! Ez az elmélet viszont kicsit bonyolultabb annál, hogy egy pártista mozgalomnak legyen betudható, hiszen Németországban és a világ más tájékain lévő tüntetéseken is képviseltetik magukat a QAnon-mozgalom hívei. A QAnon névben az „Anon” az anonymous-ért (ismeretlen, névtelen) felel, a „Q” pedig bárkit jelenthet, akinek hozzáférése van a belső körökhöz.

Koronavírus volt az olaj a tűzre

Mind hallottuk és láttuk is a posztokat, a hírportálokon megjelenő tömérdek elképzelést a Covid19-járvány kezdetén, valamint ezek erősödését, ahogyan a járványhelyzet hosszabbodott. Ilyen volt például az, ami szerint a vírust Bill Gates fejlesztette ki, vagy az, hogy az 5G terjeszti. Voltak még, akik azt állították, hogy mikrochipet ültetnek belénk, vagy esetleg az alkohol a „gyógymód”, amely kiirtja a vírust. Na, nem mintha   magát a vírust mindenki elismerné; talán a maszkviselés ártalmai okán, talán azért, mert „nem akarnak bedőlni” a kormány propagandájának.

A Netflix 2021-es sorozata, az Inside Job (Konspirációs Korporáció) több olyan összeesküvés-elmélet bemutatásához is platformot ad, mint mondjuk, hogy Avril Lavigne évek óta halott, és ezt a barátnője segítségével tusolják el.

Végtére is minden elméletnek megvan a maga – legalábbis látszólagos – logikája, bár sok van, amit az emberek jellemzően nem vesznek komolyan. Az összeesküvés-elméleteknek a gyökere a megértésben és a minél nagyobb ráhatásban formálódik. Ki ne szeretné, ha imádott sztárja még mindig élne, például, ha Elvis nem halt volna meg? Ki ne szeretne többet belelátni a kormány működésébe, mint amennyit az a nyilvánosság felé mutat? Ezek az elméletek megszínesítik a mindennapjainkat, így máris nem lesz előtérben a szürke igazság.

Források: 1; 2; 3; 4

Képek forrásai: 1; 2; 3; 4

Videó forrása: 1


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Őri Dorka

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.