A közéletről az alkotmányjog szemüvegén keresztül

Mi történt pontosan a Parlamentben a decemberi zárószavazáson? El lehet-e foglalni a pulpitust? Milyen jogosítványai vannak egy országgyűlési képviselőnek az MTV székházában? Ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a Közjogi Kör, az Alkotmányjogi Tanszék közjogi TDK-ja a két részes üléssorozatán.

Deák Dorka TDK titkár és Milánkovich András tanszéki oktató szakmai vezetése alatt ül össze ebben a félévben is a Közjogi Kör hétfőnként, este hatkor, az Alkotmányjogi Tanszéken. Amellett, hogy a hetente megrendezésre kerülő üléseken szakmai fejlődésüket szolgáló témákban mélyülnek el a hallgatók, és az idei évet különösen az OTDK-ra való készülés fémjelzi, igyekeznek rendszeresen olyan aktuális kérdéseket megvitatni, melyek alkotmányjogi szempontú elemzést tehetnek szükségessé.

Ilyen, alkotmányjogilag releváns események történtek decemberben is: a parlamenti zárószavazás, valamint a televízió székházában történő képviselői akciók, melyeket ennek megfelelően a TDK is napirendre tűzött.

A február 18-ai ülésen a zárószavazás eseményeit elemezték: Ökrös Dávid és Országh Enikő képviselte a kormány álláspontját, jogszabályi helyekkel megalapozva az ellenzéki képviselőkre kirótt bírságot. Velük szemben Bangó Izrael és Kálmán Kinga az ellenzéket segítő szakértők szerepébe bújva érveltek a zárószavazás jogszerűtlen megtartása és az ellenzéki képviselőkre kirótt bírság túlzott mértéke mellett.

town-sign-1699981_1280

Milánkovich András mellett a Tanszékről jelen volt még Pozsár-Szentmiklósy Zoltán és Szentgáli-Tóth Boldizsár, akik nemcsak élvezték a kialakult vitát, hanem részt is véve benne igyekeztek szakmai mederben tartani azt, releváns vitaszempontokat nyújtva a hallgatóknak. Meghívott szakmai vendég volt továbbá dr. Jádi Olivér, a Közjogi Kör korábbi tagja, aki az egyik parlamenti frakció jogászaként tudta elemezni a decemberi eseményeket bevezetve a társaságot a kulisszák mögé.

Számos érvet és aspektust sikerült felsorakoztatniuk a résztvevőknek, ahol jogszabályértelmezési kérdésektől kezdve általánosabb alkotmányjogi elvekig minden terítékre került. Az üléshez mindenki bátran hozzászólhatott, elmondhatta a véleményét, és olyan hamar eltelt a másfél óra, hogy garantáltan senki sem unatkozott.

A következő ülésen (február 25-én, hétfő este hatkor) a tévé székházában történtek kapcsán a képviselői jogosítványok lesznek napirenden – ezek megvitatására minden érdeklődőt szeretettel várnak.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Varga Dominika Kincső

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.