A nagy szövegkiemelő teszt

Egyetemi tanulmányaink során óhatatlanul találkozunk szövegkiemelőkkel. Amilyen sokféle színben pompáznak az írószerek, olyan sokféleképpen használják is őket az emberek, hiszen ahány ember, annyiféle használati mód, de vajon tényleg a legdrágább a legjobb?

A napokban kipróbáltam néhány szövegkiemelőt. Mivel az árak boltonként eltérhetnek, ezért az átlagárakat vettem figyelembe.

Videotip – 250 Ft

Pozitívumként említhető, hogy nem látszik át a lap túloldalára, ami azért jó, mert így a kétoldalasan nyomtatott szövegeknél is használható. Árnyoldala ugyanakkor, hogy egy hosszabb jegyzet esetében meglehetősen kellemetlen akár már az oldal egyharmadánál is, amikor reggel hat órakor, ébredés után ahhoz, hogy kellőképpen élénken lássuk a színét, kétszer, adott esetben háromszor is át kell húznunk. A betűméretre pedig fontos ügyelnünk, ugyanis a 12-es már egy kicsit nagy, és ha mindenképp célunk, hogy az adott szó, mondatrész – amit fontosnak találunk – minden részét a kedvenc színünkben lássuk, akkor érdemes 11-es betűméretet beállítani a szerkesztésnél. A fentiek alapján ez a fajta szövegkiemelő leginkább a boltban vett törvényszövegekhez vagy akár az ELTE-s jogi tankönyvekhez is alkalmazható. Az más kérdés, hogy a törvényhez tartozó kommentárra vagy előadásjegyzetre az előzőekben írtak irányadók, ha egyfélét szeretnénk a tanulás során használni.

Stabilo Boss – 500 Ft

Az előnye, hogy tartósan élénken fog, így sokkal többféle fényviszonyban tudjuk használni. Ha sötétedéskor annyira leköti a figyelmünket a tanulás, hogy elfelejtjük felkapcsolni a villanyt, akkor sem kell kétszer áthúzni a szövegen. Előnynek tekinthető még az is, hogy a 12-es betűméretet könnyedén ki lehet vele emelni, ezért a klasszikus Times New Roman betűtípus 12-es betűmérettel kombinációt is használhatjuk. Hátránya azonban, hogy a legtöbb szín átlátszik a lap túloldalára, így például tankönyv vagy boltban kapható törvénykönyv esetén nehéz hasznát venni, mert inkább megzavarja a figyelmünket, mintsem erősíti. Érdemes lehet ebből kifolyólag a jegyzeteinket egyoldalas lapokra nyomtatni, bár ezzel a technikával a lapok hátulja részben használhatatlan lesz. A fennmaradó üres területekre egy élénkebb tollal vagy akár filctollal ki tudjuk jegyzetelni a kritikusabb részeket, így kevésbé maradnak feleslegesen üres részek a lapokon. Összességében ez a fajta szövegkiemelő leginkább a könnyed használata és élénk, precíz lenyomata miatt emelkedik ki.

Faber-Castell – 480 Ft

Már akkor, amikor megjelentek a Faber-Castell metál színei, beleszerettem ezekbe az új típusokba. Kicsit olcsóbb, mint a Stabilo Boss, de még így is drágának tekinthető. Már az első kihúzás is csodálatos, persze csak akkor, ha a lap túloldalán lévő fogalmakat már nem akarjuk átismételni a szövegkiemelő használata után, ugyanis a lapok túloldala konkrétan használhatatlanná válik. Ezekért a színekért azonban lehet, hogy megéri beáldozni az egyoldalas nyomtatást, mert egy élmény ránézni így a tananyagra.

Alternatív megoldások szövegkiemelő helyett

Ico ecsetirón – 550 Ft

Olcsó megoldás is létezik, ha szeretjük minél színesebben látni a szövegeket, ugyanis egy tizenkét színt tartalmazó csomag majdnem két Stabilo Boss árának felel meg. Pozitívuma ennek is az, hogy az elején meglehetősen élénk és kellemes használatra képes, ám ha túl sokáig nem használjuk, akkor hamar kiszárad, így ez leginkább rövidtávú, de nagy mennyiségű tanulásra alkalmas. Előnye azonban még az is, hogy lehet vele írni, ezért ezzel kulcsszavakat is tudunk írni a jegyzetünkbe – ellentétben a szövegkiemelőkkel.

Színes ceruzák

A színes ceruzáknak is kellemesebb az árfekvése, mint a klasszikus szövegkiemelőknek. Mellette érvelni leginkább azzal lehet, hogy sokféle színben elérhetők, egy teljes csomagban sokszor 12-24 darabot is találunk. Fontos még, hogy mivel mi magunk kontrollálhatjuk a ceruza élénkségének fokát, egyáltalán nem látszik át a lap túloldalára, így tényleg bármit kiszínezhetünk vele, legyen az tankönyv, törvénykönyv, jegyzet, határidőnapló. Annyiban nehezebb a használata, hogy hosszabb idő, amíg teljesen kiszínezzük a kívánt részeket – ennek előnye viszont, hogy közben ismételhetjük azt, amit színezünk, és ezáltal még a művészi vénánk is le van kötve –, továbbá előfordulhat, hogy nincs nálunk hegyező egy könyvtárban, de erre praktikus beruházás egy tolltartó.

Képzelet

A képzelet az egyetlen olyan alternatív eszköz, amelyért nem kell fizetnünk a boltban, mégis az egyik leghasznosabb. Ha nem emeljük ki szövegkiemelővel azt, amit olvasunk, akkor nem csak időt spórolhatunk magunknak. Azáltal, hogy azonnal elképzeljük azt, amit olvasunk, sokkal mélyebben el tudjuk raktározni az információkat. Mindez természetesen csak akkor igaz, ha kellő időt hagyunk magunknak a vizsgára való felkészülésre, hiszen pár óra így lehet, hogy kevés olykor több száz oldalhoz. 

Memorizálni mindig kellemes dolog színes írószerekkel, hiszen megvalósíthatjuk az elképzelésünket a papíron, amelyet aztán szóban vagy az írásbeli zárthelyi dolgozatok alkalmával is feleleveníthetünk. Tanuljunk folyamatosan mind szorgalmi időszakban, mind vizsgaidőszakban, hogy ne száradjanak ki a szövegkiemelőink!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Fazekas Barbara

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.