Április elseje

Április elseje van, vagyis bolondok napja, és ilyenkor meg kell viccelni az embereket, nincs mit tenni. Fura hagyomány ez a nap, egyesek a keltáknak tulajdonítják, mások vérben forgó szemmel bizonygatják, hogy a humornak és a mókának márpedig nincs nemzetisége. Ám ez a cikk nem kívánja körüljárni a bolondok napi hagyományokat és furmányos csőbehúzásokat.

Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen módon ünnepelhetnénk meg ezt a jeles napot. Bejártam az írói válság összes fázisát; kortyolgattam forró italokat az erkélyen plédbe burkolózva, miközben a naplementébe bámultam. Álmatlan éjszakák, álmos nappalok váltogatták egymást, megjártam a poklot az elmúlt napokban, elhihetitek. De semmi. Aztán jött az önutálat; “nem érdemled meg, hogy rovatod legyen” mondogattam a tükör előtt, és vádló pillantásokat lövelltem a sokat látott, porosodó képmásomra. Mint kiderült, ez sem segít az ehhez hasonló krízishelyzetekben. 

Gondolkodni kezdtem.

Életmód, életmód, életmód… Írjak tán az egészségmegóvás szükségességéről? Egészen megörültem az ötletnek, annyira, hogy rá is gyújtottam egy cigire.

Ez hiba volt, a cigi felénél elkezdtem kételkedni a témában való hitelességemben. Szomorúan elnyomtam hát a cigit, és visszaültem ötletelni. „Hát akkor tényleg nem marad más, mint a bolondok napi népszokások”- állapítottam meg kedvetlenül. Be is írtam a keresőbe, hogy “bolondok napja”. Rákattintottam az első találatra, amelyik az Április Bolondja című Wikipédia-cikk volt, és hirtelen belémnyilallt a felismerés; miért ne írhatnék az április bolondja helyett az április elsején történt fontos eseményekről, melyek méltatlanul elfelejtődtek a Bolondok Napja-őrületben?? Lázasan begépeltem a Wikipédia keresőjébe, hogy “április 1.”, és nyomtam egy reményteljes entert, amely csak úgy porzott. A tudományos weboldalak királynője nem is okozott csalódást, ó, nem! Nézzük hát, mik történtek ezen a jeles napon!  

Első érdekesség április elsejével kapcsolatban, hogy ez az év 91. napja, vagyis napra pontosan az év negyede telt el. Szóval még háromszor ennyi ugyanebből. Április elsején a Hugók, az Agádok, az Agapionok, és az Urbánok kétszeresen is elégedettek lehetnek, hiszen ma van a névnapjuk, a Palmerek, a Pávelek, a Pósák, és a Pálok úgyszintén. Április elsején a muszlimok 1443. Shaban hónap 28.-ára ébrednek, a buddhistákról viszont az bizonyos, hogy 2565-ben dörgölik ki az álmot a szemeikből. 

Az április elsején történt politikai eseményeket nyugodt szívvel átugorhatjuk, éppen elég politikai eseményen vagyunk túl az elmúlt időszakban, és bőven elegendő vár ránk holnaputánig, minek fárasztanánk vele magunkat. Megemlíthető, hogy ekkor tört ki a németalföldi szabadságharc 1572-ben, és 1713-ban ekkor kötötte meg Németalföld és Anglia Franciaországgal a rastatti békét, mellyel lezárult a spanyol örökösödési háború zűrzavaros időszaka. Hitlert börtönbe zárták, Franco falangista pártját feloszlatták, szomorú nap ez a szélsőjobbnak. Április elsején kiáltották ki az Iráni Iszlám Köztársaságot is, de ennél több szót tényleg nem érdemes a politikára vesztegetni.

Tudományos eseményekben is bővelkedik az április elseje. 1579-ben ekkor hozta létre Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király a vilniusi egyetemet, és az Apple-t is ezen a napon alapította Steve Jobs. A csehszlovák jegybank is 1926. április 1-jén került megalapításra. 

Az örök romantikusoknak még érdekes adalék lehet, hogy két szerető szív is egymásra talált ezen a napon; I. Napóleon francia császár és Mária Lujza osztrák főhercegnő ekkor egyesült a házasság kötelékében.

Végezetül néhány ember, aki ezen a napon született, vagy távozott egy szebb helyre;

 Octavian Goga román antiszemita költő és politikus 1881. április 1-jén látta meg a napvilágot. Politikai munkásságáról jobb nem is beszélni, antiszemitizmusa kihatott politikai irányvonalára ; költeményeire nagy hatással volt a magyar népköltészet is. Ady barátja színdarabjai és versei mellett fordításairól ismert; sokoldalúsága megkérdőjelezhetetlen, Petőfi versei és Madách Imre: Az ember tragédiája című műve mellett a Mein Kampf is neki köszönhetően olvasható román nyelven. 

Wangari Muta Maathai szintén e napon született 1940-ben Kenyában. Maathai a mindent behálózó korrupció, az elavult törzsi viszonyok, és a globális felmelegedés elleni küzdelem példaképe. A “Fák Asszonya” 2004-ben Nobel Békedíjat kapott környezetvédő munkájáért, a női jogokért és a demokráciáért folytatott harcaiért, így ő lett az első afrikai nő, aki megkapta a rangos kitüntetést. A börtönt többízben megjárt Maathai munkássága máig példaértékű, Zöld Öv Mozgalom elnevezésű szervezete több mint 30 millió fát ültetett 12 különböző afrikai országban.

1922. április 1-jén hunyt el IV. Károly, az utolsó magyar király és osztrák császár Madeira szigetén. 1916-ban, Ferenc József császár halála után lépett trónra, ám csak 1918-ig tündökölhetett; ekkor mindkét országrész úgy döntött, hogy egyszerűbb nélküle a élet. Szerencsére e apró kudarc nem szegte kedvét, két alkalommal is kísérletet tett pozíciója visszaszerzésére, de mindkettőnél kudarcot vallott.

Köszönöm, hogy velem tartottatok ezen a nagyszerű utazáson április elsején! Remélem, hogyha hasznosan nem is, kellemesen telt az olvasással töltött 5-10 perc.

Búcsúzóul, bármikor rút tréfa áldozatai lennétek az április elsejei napon, jusson eszetekbe, hogy e nagyszerű nap a kasub nyelvű Wikipédia szülinapja is, ez engem is átsegít a nehéz napokon.

Forrás: Wikipédia

Kép forrása: x


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Gyulay Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.