Az egészség és annak minden mérete – 1. rész

Millió elvárás – és valahogy egyik sem jó. Hol határolódik el az elfogadás és a testképzavar? Mikor lehetünk egészségesek és ducik, továbbá hogyan tudjuk meg, milyennek is kéne lennünk, ha nem függnénk a diétáktól vagy túlevéstől?  Kétrészes cikksorozatunkban elkalauzolunk a diéták világán át az egészséges önképhez vezető úton.

„Egészséges”

Manapság annak megállapítása, hogy testsúly alapján kit nevezhetünk „egészségesnek”, lehetetlen feladatnak ígérkezik. A súlyunk nem csökken azonnal, amint megeszünk egy salátát, és nem is nő, mihelyt lenyomunk egy pizzát, hisz ennél azért bonyolultabb a kép. Kezdjük azzal, mi is az a kalória. A kalória az a hőmennyiség, ami egy gramm vizet egy Celsius-fokkal megemel normál légköri nyomáson. A kalóriáknak azonban csak jelzőértékük van, semmi több. Ténylegesen kiszámolni azt, hogy hány kalóriát kell bevinnünk a szervezetünkbe ahhoz, hogy megtartsuk az „egészséges” alakunkat, nagyon nehéz.

Először is nem csak futással, aerobikozással vagy sírással égetünk kalóriát, hanem szimplán üléssel is. Így míg két óráig tanulsz, elégetsz körülbelül száz kalóriát, mivel a szervezeted mozgásban van éjjel-nappal.

Arról nem is beszélve, hogy az agyad rengeteg kalóriát eléget azzal, hogy gondolkozik. Ezért is mondják, hogy vizsga előtt egyél egy csokit, mert jobban fog járni az agyad.

Nem eszem és nem fogyok

Mivel a túlélésre vagyunk felépítve, ha nem kap elég tápanyagot a szervezetünk, bizony a testünk először zsírt kezd termelni. Ez történik például, ha radikálisan megnöveljük az elégetett kalóriamennyiséget azzal, hogy többet mozgunk és kevesebbet eszünk – állítja a sport dietetikus, Michelle Adams-Arent. A fogyás kezdetekben biztosan nagyon látványos, hisz eltűnik a water-weight, viszont fenntartani is nehéz, és kellemetlen mellékhatásokkal is járhat.

Mi vár, ha nem eszel eleget?

Először éhséget, majd fáradtságot és ingerültséget fogsz érezni. Kis idő elteltével nem fogsz tudni rendesen aludni és mindig szomjas leszel. Ha pedig elég sokáig tartod a fent említett életmódot, akkor a szervezeted elkezdi önmagát megemészteni. Azt hihetnénk, ilyenkor „égeti” el a felesleges zsírt a hasról, a karról, a combról. Ám ez csak részben igaz, hisz zsírpárnácskák a szerveink között is vannak annak érdekében, hogy védjék őket az esetleges ütődésektől, és ha ezek is elkezdenek lebomlani, az halálhoz vezet. Emiatt az étkezési zavarral küzdők nagy százaléka hal meg szívinfarktusban vagy egyéb szerv okozta panaszban.

Diétapánik

A diéták többségével az a baj, hogy túl kevés kalóriát engednek bevinni, így mikor újból nekiállsz, immár megkötések nélkül, annyira kiéhezett leszel a nagy adagokra, hogy rövid időn belül visszatérnek a leadott kilók. Kevés olyan diéta létezik, amelyik hosszú távon fenntartható – ami nem feltétlen a diéták hibája. Hozzászoktunk ahhoz, hogy amit megkívánunk, azt megesszük. Ha ez arányos mértékben van a testmozgással és a mindennapos kalóriaégetéssel, akkor sem válunk feltétlenül “egészségesebbé”.

Viszont akkor sem, ha egész nap zellerszárat majszolgatunk. Ahhoz, hogy úgy érezzük, sok energiánk van, boldogok legyünk, és szeressük, ahogyan kinézünk, ki kell tapasztalni a számunkra legjobb étrendet, oda sem figyelve azokra a felugró ablakokra, mint hogy: Fogyj tíz nap alatt 20 kilót!

Telt modellek a címlapon?

Bizonyára sokan láttátok már a 2018-ban megjelent Cosmopolitan címlapot, amelyre teltebb nők kerültek. Bár már elindult a törekvés afelé, hogy nem kell a modelleknek bizonyos súlyhatáron belül mozogniuk, máig elég nagy visszhangja van, ha olyan hölgyeket promotálnak, akik nem férnek bele az eddigi elvárásokba. Ilyenkor megjelennek az ahhoz nem értő bloggerek és vloggerek, akik minden erejüket és álmatlan éjszakáikat rááldozva akarják meggyőzni a világot, hogy nem “egészséges”, ahogy ezek a nők kinéznek. Vajon akkor szerintük egészségesebb, amikor nem esznek, csak azért hogy felkerülhessenek a címlapra?

Miért helyezzük az étkezési problémákat piedesztálra, míg azok megfelelnek korunk szépségideáljának?

Mentálisan elhatárolni az elvárásokat a testünktől nagyon nehéz, hisz mindenkinek van egy alapsúlya. Ez az a súly, amit az átlagos életmóddal fenn tudunk tartani. Bár itt is vannak korlátok, amikor különösebben oda kell figyelnünk a túlevésre vagy az étvágytalanságra. Mindenesetre ne adjunk teret az önképünk megváltoztatására, hisz a legfontosabb, hogy szeressük magunkat!

Források: 1, 2, 3


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Őri Dorka

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.