Ab§zi – Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny

Az Ab§zi első alkalommal került megrendezésre a Mathias Corvinus Collegium és az Alkotmánybíróság közös szervezésében. Ez egy három fordulóból álló verseny, mely során az ország bármelyik jogi egyeteméről érkező hallgató megmérettetheti magát.

Az első fordulóra a vizsgaidőszak utolsó heteiben került sor. A jelentkezőknek egy online tesztsort kellett kitölteni. A feladatsor a tanulók tételes jogi és az Alkotmánybíróság szervezetére és tagjaira vonatkozó tudását mérte fel.

A második részt egy legfeljebb három oldalas javaslat megírásával lehetett teljesíteni. Ehhez három különböző jogeset közül lehetett választani, melyek témái a véleménynyilvánítási jog, a gyülekezési jog és a szociális jogok köré épültek. A határozattervezet megírása a befogadhatósági feltételek vizsgálatát, majd a probléma megoldására vonatkozó javaslattételt foglalta magába.

A második fordulóból tizenkettő ember juthatott be a döntőbe, aminek az Alkotmánybíróság adott otthont, így még inkább valóságos volt a szimuláció, hiszen a végső megmérettetésre az Alkotmánybíróság dísztermében került sor.

image (3)

A döntőben három darab négy fős csapatba kerültek beosztásra a versenyzők. Egy normakontrollra vonatkozó beadványt kaptak, aminek feldolgozására negyvenöt perc állt rendelkezésükre, melynek során a döntősöknek egy érvelést és egy javaslatot kellett kidolgozni, amit a zsűri előtt négy percben adhattak elő, majd ezt követően az érvelésekre reflektálva kellett vitázni és meggyőzni társaikat a saját álláspontjukról.

A közösen kialakított véleményt szavazásra bocsátották, ahol eldőlt, hogy a törvényt megsemmisítik-e vagy sem. A vita az érveléssel együtt csapatonként 40 percet vett igénybe. Az első fiktív beadvány a művelődéshez való jogot, az egyenlő bánásmódhoz való jogot és a felsőoktatást érintette. A zsűri a versenyzők meghallgatása után minden csapatból egy embert juttatott tovább, így vette kezdetét a végső döntő, ahol a három legtehetségesebb „alkotmánybíró-jelölt” vett részt.

Ők újabb jogesetet kaptak, ami a vallásszabadságot és a szülők neveléshez való jogát, valamint az állam intézményvédelmi kötelezettségét érintette. A versenyzőknek – akárcsak a döntő első részében – itt is négyperces egyéni érvelést kellett előadniuk, majd ezekre reflektálva vitáztak egymással, és válaszoltak a zsűri kérdéseire.

Varga Dominika, Szabó Patrik és Lebedi Réka

Varga Dominika, Szabó Patrik és Lebedi Réka

A zsűri tagjai Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Dr. Czine Ágnes, alkotmánybíró, Dr. Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára, és Dr. Zakariás Kinga főtanácsadó voltak. Döntésük alapján a legjobbak ezúttal Szabó Patrik, Lebedi Réka és Varga Dominika Kincső lettek.

A verseny szervezői az összes döntőbe jutott tanulónak értékes ajándékokkal és érdekes programmal készültek. A döntőt megelőző napon lehetőséget nyújtottak a hallgatóknak, hogy az Alkotmánybíróság épületében kérdéseket tegyenek fel Sulyok Tamás elnök úrnak, valamint egy rövid felkészítőben is részesültek.

Este pedig egy díszvacsorával kedveskedtek a döntőbe jutott legjobb tizenkettőnek, ahol díszvendégként megjelent Dr. Stumpf István alkotmánybíró, Dr. Vetter Szilvia, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke, valamint Dr. Szabó Attila, az elnöki kabinet kabinetfőnöke. A versenyzők érdekes történeteket hallgathattak az Alkotmánybíróság működéséről és a személyes tapasztalatokról egyaránt.

Aki kitartóan és eredményesen végigcsinálta a fordulókat, egy igazán izgalmas hétvégén mérettethette meg magát. Különösen sok pluszt adott a versenyhez, hogy a versenyen kívül más programokat is terveztek a szervezők, mivel ilyen élményekben a legtöbb hallgatónak nincs lehetősége részt venni.

Kíváncsian várjuk a már első alkalommal is nagy sikert elért verseny folytatását!

képek forrása: Ab§zi Facebook oldala

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szakmáry Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.