Augusztusi (rendhagyó) előretekintő

Rendhagyó augusztusi előretekintővel jelentkezik a Jurátus. Ebben a hónapban nem a szakmai készségeinket fejlesztjük, hanem pihenünk. Hogyan kapcsolódhat ki egy egyetemista a nyár legszabadabb hónapjában? Íme, amit mi ajánlunk:

Beköszöntött az augusztus. Ebben a hónapban akadhat a legtöbb szabadidőnk, így igyekeztünk a lehető legtöbb programot/lehetőséget összeszedni az e havi előretekintőben. Lesz szó balatoni borozó helyekről, fesztiválokról, strandokról, fővárosi és vidéki programokról, szép kilátásokról, fagyizókról és sok másról is!

Legelőször is szeretnénk megemlíteni, hogy nappali tagozaton tanuló diákként jogosultak vagyunk a 90%-os országbérlet-kedvezményre. Ezt érdemes megvásárolni, mivel 1890 Ft-ért egy hónapig utazhatunk korlátlanul minden helyközi tömegközlekedési eszközön. Ez nem reklám, csupán a remek lehetőség kiemelése. Ehhez párosítva Budapest bérletünket megállíthatatlanná válunk!

Indítsunk a fesztiválokkal! Mindenki maga dönti el, hogy érdekli-e egy adott fesztivál vagy sem, ezért itt csupán pár fesztivált emelnénk ki és egy elérhetőséget, ahol ti is válogathattok kedvetekre.

Alföldi Street Food Fesztivál, Cegléd, augusztus 10-13.

Paloznaki Jazzpiknik, Paloznak, augusztus 3-5.

Debreceni Bor- és Jazznapok, Debrecen, augusztus 3-6.

Debreceni Virágkarnevál, Debrecen, augusztus 14-20.

Aki tovább kutakodna, itt minden fesztivált megtalál. Ha a hagyományos bulizós hangulatra vágynátok, természetesen ott van például a Budapest Park és a többi szórakozóhely, de szerintünk mindenképpen érdemes kimozdulni a fővárosból és máshol is tapasztaltokat gyűjteni.

A Balaton a pihenés centruma itthon, legyünk rá büszkék és látogassuk meg legalább egyszer! Több kempingben él a diákkedvezmény, ennek érdemes utánanézni.

Valamint, ha ti inkább nyugalomban szeretnétek fürödni, nem pedig nyomorogni az adott balatoni város főstrandján, ajánlunk egy taktikát. Menjetek el egy olyan kempingbe, ahol van Balaton-part és fizessétek ki a legkisebb sátorhelyet egy éjszakára. Ha ez megvan csak szimplán tudtok ott fürdeni, és a legtöbb strandnál olcsóbb is lesz. Ehhez az akcióhoz kisebb kempingeket ajánlunk.

A borok remek minőségűek Északon. Ajánljuk a Szent György-hegyi pincéket, egy-két deci bor azért nem méregdrága és remek élményt tud nyújtani. Külön kiemelnénk a Zöldülő Terasz nevű helyet, ahol a borozás mellett társasozni is tudtok. Csopak sem marad el ilyen téren, itt a Jásdi Pincét javasoljuk. Ha Balatonfüreden jártok, nyaljatok el egy fagyit a Füredi Fagyizóban és egyetek egy sütit a Karolinában. Utóbbiban a sütemények lehet, hogy drágák, de véleményünk szerint akkorák, hogy két embernek is elég egy.

Dél inkább a strandokban és kempingekben erős, és ne feledkezzünk el Siófokról. Ha délen járunk, tegyünk egy sétát a siófoki plázson, nézzük meg a József Attila Emlékházat Balatonszárszón, és fürödjünk, de sokat! Ajánljuk a Mirabella Kempinget, ahol biztosan van diákkedvezmény. Balatonvilágoson pedig látogassuk meg a Hedon Sörfőzdét, hiszen ott a bázisuk és a komplexumuk zseniális, még röplabdázni is lehet.

A szép kilátások és a romantikus tájak országa vagyunk, még ha olykor hajlamosak is vagyunk ezt elfelejteni. Ideje hát kimozdulni, és a fővárosi tanulmányaink során könnyen megszokottá váló budai hegyektől kicsit távolabb is utazni. A Balaton környékén gyönyörű az Óvári Messzelátó, a Jókai-kilátó, a Tihanyi-kilátó (Tihanyban egyébként a Belső-tavat is érdemes megnézni!), a Tanúhegyek, Badacsony, a balatonvilágosi Panoráma-kilátó (talán az egyik legjobb a Balatonnál). Tegyük tiszteletünket a Kékestetőn vagy akár a Galya-kilátón. Ám vár minket a Vajda Péter-kilátó és a Sasbérci kilátó is. Ha a kilátásokat meguntuk, csónakázzunk egyet Lillafüreden, etessünk kacsákat és hattyúkat a Balaton környékén (De természetesen csak ott, ahol ez megengedett!), biciklizzük körbe bármelyik tavunkat, élvezzük a számtalan borvidéket (villányi pincesor, Szekszárd, Tokaj, Eger) vagy nézzünk meg gyönyörű városokat vidéken. Látogassunk el Szegedre, Veszprémbe, Esztergomba, és sorolhatnám, de itt talán megtaláljátok a nektek megfelelőt.

Ha valaki inkább az ételeket szereti megkóstolni, talán még több helyre mehet. A Street Kitchen oldalán például számos minőségi bisztrót, étkezdét, éttermet megtalálhattok, csak üssétek be a keresőjükbe, ahol vagytok, és elétek tárulnak a legjobb helyek. Az oldalukat innen is elérhetitek. A nyár és a fagyi elválaszthatatlanok egymástól. Érdemes a fagyizókat is próbálgatni, megtalálni a kedvencünket idén. Fagyikból egyébként a főváros is erős. Itt egy lista a legjobb budapesti fagyizókról.

Budapest egy külön világ, ha programokról van szó. Annyi mindent lehet itt csinálni, hogy le se lehet írni. Talán ezért paradox módon az ember nem is tudja mindig, hogy mivel is töltse az idejét a fővárosban. Egy kis trükk gyanánt, ha például a jegy.hu-n kiválasztjátok Budapestet a keresőben a városok közül, akkor programok sokasága tárul fel. Ezek közül érdemes lehet válogatni. Egyébként pedig járjunk régiségvásárra (ajánljuk a Budai Zsibvásárt), alkossunk a madebyyou-nál, szedjünk össze pár embert és piknikezzünk vagy sportoljunk a Városligetben, tegyünk egy esti biciklitúrát a városban, sorolhatnánk, de a lista végtelen, annyi kell csak, hogy legyen valami, amit örömmel megélnénk, kipróbálnánk.

Ha mégis otthon kívánnánk maradni, jusson eszünkbe, hogy a nyár az olvasmányok ideje. Végre lehet olvasni a szakkönyveken kívül mást is! Sajátítsunk el egy új hobbit (vasalás, takarítás, deszkázás, gyorsfőzés, hangszeres zenélés, éneklés, rajzolás, sport stb.) fejlesszük/csinosítsuk az otthonunkat, hogy a tanulmányainkat szeptembertől egy még otthonosabb környezetben folytathassuk. Látogassuk meg a szülőket/nagyszülőket, más családtagokat. Ám ami a legfontosabb, törődjünk magunkkal, de ne csak felületesen, tényleg töltsük vissza azt a sok energiát, amit a tanulmányokra fektettünk, mert újra kelleni fog.

Zárásképp pedig egy idézet a Jurátustól mindenkinek erre a hónapra:

„Nincsenek átmeneti korszakok, minden napunk az életünk legvalódibb része: ez az életünk.” – Popper Péter.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.