Az aszkézis előnyei és hátrányai – a burgonyaböjt és a léböjt

Miféle extrém próbálkozások kerülhetnek szóba a szervezetünk frissítése érdekében? Milyen közismert módok vannak az aszkézisre, valamint az önmegtartóztatásra a táplálkozás terén? Tényleg jó módszerek-e ezek az örömök megvonására, esetleg az ideális testsúly elérésére?

Az aszkézis lényegét a mai napig sokan félreértik. Talán legelőször az önsanyargatás, az önkínzás, a mindenféle földi öröm megvonása juthat eszünkbe – ennél azonban sokkal többről van szó. Összességében a lelki értékektől alacsonyabb rendű földi örömöktől való elszakadást jelenti, amelynek gyakori formája a testi örömöktől való megválás. A történelem során többféle módja is volt, egyfelől a kereszténységben ismert a nagyböjt, amit minden évben megtartanak, de történelmi példák lehetnek a valdiak vagy a flagellánsok gyakorlatai is.

Most, hogy magával a fogalommal nagyjából tisztába kerültünk, vizsgáljuk meg, miféle módjai vannak manapság az aszkézisnek, pontosabban a táplálkozásbeli önmegtartóztatásnak. 

Burgonyaböjt 

A burgonyaböjt az utóbbi években vált igazán népszerűvé, főleg a közmédiában.

A közismert Penn & Teller bűvészpáros beszédesebb tagja, Penn Jillette 2016-ban 35 kg súlyfelesleget veszített mindössze három hónap alatt. Ezt a burgonyadús étrenden keresztül valósította meg. 

A diéta szabálya viszonylag egyszerű – a kalóriaszegény folyadékbevitel mellett kizárólag főtt krumplit és burgonya származékokat szabad fogyasztani, természetesen mindenféle fűszerezés nélkül. Ebbe értelemszerűen nem csúszhatnak bele feldolgozott, burgonyát csak nyomokban tartalmazó ételek, (így a gyorséttermes krumpli nem jöhet szóba), sem más, ízfokozót tartalmazó termék (például a chips). 

A tápérték csökkenése miatt az étrend napi ötszöri étkezést ír elő, emellett fokozottan ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre. Mivel a böjt a kalóriát teljesen megvonja, testmozgást óvatosabban vagy egyáltalán nem szabad művelni ez idő alatt. 

A burgonyaböjt csodadiétának is mondható, segítségével akár egy hét alatt le lehet adni némi vízfelesleget, azonban segít, ha a diéta befejeztével egy kíméletesebb étrendre állunk át, így a szervezet jobban tud alkalmazkodni az új súly fenntartásához. 

Penn Jilette, diétája előtt és után

Léböjt

Ez a böjttípus egészségügyileg már jóval kockázatosabb. A léböjt, vagy vízböjt lényege, hogy kizárólag vizet veszünk magunkhoz. Mivel a folyadékbevitel növelése oldja a nátrium koncentrációt, amely fiziológiai és mentális leépülést is eredményezhet, a vízböjtöt legfeljebb három napig szabad tartani, tovább csinálni életveszélyes!

A vízböjt egy gyakran használt aszketikus cselekedet a dzsainisták között, kiváltképp a Pariusana időszakában. Az ünnep egy nyolc napos fesztivál, a vízböjt pedig nyolc-tíz napig tart – ez természetesen nem jelenti azt, hogy nekünk is ugyanennyi ideig kell betartanunk! 

Ha jól ütemezve és rendszeresen betartjuk, a háromnapos böjtnek fiziológiailag is bizonyítottan egészséges hatásai vannak. Többek között remekül kitisztítja a szervezetet, az esetleges káros anyagok könnyedén eltávoznak a szervezetből. Emellett a jól ütemezett vízbevitel – naponta öt alkalom – helyreállíthatja a bioritmust és mondani sem kell, hogy a testen lévő zsírrétegek varázsütésre összemennek, így látványosan gyors fogyókúra is lehet. Mindemellett hosszútávon étvágycsökkentő hatása is van. 

Ugyanakkor a táplálék megvonása számos veszélynek teszi ki a szervezetet. Többek között émelygést, belassult elmeállapotot, fáradékonyságot és gyengeséget okoz.

Előnyö

Milyen előnyökkel járhat ez a két rövid böjt, illetve az aszkézis maga? Egyfelől az ember némi önfegyelmet gyakorolhat, hiszen ilyen rövid idő alatt is meg lehet szokni, hogy szigorúan ragaszkodjunk valamihez, továbbá ezeket az étrendeket nem olyan nehéz nyomon követni. A burgonya és a víz beemelése nem jár nagyobb anyagi megterheléssel, főleg, ha összehasonlítjuk a low-carb termékek árával. A káros étkezési szokásokat is remekül meg tudják törni. 

Letisztultságot eredményez, mintha kimostuk volna magunkból azokat a dolgokat, amiknek nincs ott a helyük, így több marad azok számára, amik jó hatást gyakorolnak ránk. 

Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy az ilyen drasztikus váltásnak számos olyan káros mellékhatása lehet, melyek néhány esetben nehezen, vagy egyáltalán nem visszafordíthatók, főleg akkor, ha valaki felelőtlenül vág bele ebbe. Mindkettő étrend károsíthatja az egészséget és az emésztést, a protein megvonása ártalmas lehet, az anyagcsere pedig hosszú időre lelassulhat. Az egyoldalú étrend rossz irányba módosíthatja az ízlést és az étvágyat, ráadásul könnyedén eltávolodhatunk embertársaink étrendjétől és szokásaitól. Ha nem vigyázunk, fegyelmezett életmódunk nagymértékű önsanyargatásba csúszhat át, és a mentális képességeink is romolhatnak.

Érdemes tehát ezeket a csodaböjtöket fenntartással és felelősséggel kezelni, és lehetőleg csak egy kísérleti fázis erejéig kipróbálni, hiszen ha sokáig folytatjuk őket  kifejezetten ártalmasak. Fontos emellett a célok meghatározása: hosszútávon egyik böjt sem alkalmas például a fogyókúrára, hiszen a súlyfelesleg vesztése csak rövid időre valósul meg, a rendes étrend visszaállításával ismét felszedjük az elvesztett kilókat. 

Ha emelkedettebb, spirituális célokat fogalmazunk meg magunknak, egy ilyen diéta kifejezetten jó segédeszköz lehet, hiszen az egyszerű örömforrásoktól való eltávolodással újraértékelhetjük ezek szükségességét, és ezáltal lehetőségünk nyílhat egy magasabb életminőséget kialakítani. 

Képek forrásai: 1, 2, 3


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Éry Márton

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.