Először, másodszor, senki többet? Harmadszor, elkelt! – Az aukciók világa

A nem beavatott, laikus szemek a műtárgyaukciókat általában úgy képzelik el, mint a felső tízezer kiválasztottjainak koktélruhás, öltönyös zártkörű partiját. Cikkemben ezt a képet szeretném árnyalni, az aukciót misztikájától megfosztani, és bemutatni, hogy mindenki számára elérhetőek és fontosak, hiszen sok műalkotást csak itt tekinthetünk meg, mielőtt egy magángyűjteményben eltűnnének.

Elsőként gyorsan fussuk át, hogy milyen aukciók léteznek. Bárki, aki az aukciókról hall, egy nagy, tömött előadótermet képzel maga elé, a pulpitus mögött az árverésvezetővel, aki az összegeket kiabálja a hevesen licitáló emberek között, ám nem csak ez létezik.

Az aukciók egy ritka formája a levélaukció, melyben a meghatározott időszakon belül a licitálónak az aukciósháznak levél formájában (ma már inkább e-mailben) meg kell küldenie a maximum licit összeget, melyet az adott tételért kifizetne. Ezeket a liciteket az aukciósház az aukció zárását követően összefésüli, és a legmagasabb licitet tevőt mint nyertest értesíti.

Az aukciók másik, XXI. századi vívmánya az online aukció, mely nagyon hasonlít bármelyik másik online árverési fajtára. A vevő egy regisztrációt követően a meghatározott időszakon belül online licitálhat a kiválasztott tételre. A rendszer mindig értesít, ha érkezett magasabb licit, mint a tied, így tudhatod, hogy tiéd-e még a legmagasabb ajánlat. A rendszer az árverés lezártát követően minden licitálót értesít, hogy ő nyerte-e meg a licitet, és a nyertest felhívja arra, hogy az árverezővel vegye fel a kapcsolatot.

vjg_painting_92_14226_original

Árveréstől függetlenül az aukciós tárgyak majdnem mindig megtekinthetőek. Általános szokás, hogy az élő aukciókhoz állandó aukciós kiállítás társul, míg az online vagy levélaukciókhoz csak időszakos megtekintési lehetőséget biztosítanak.

Az élő aukciók során a licitálónak több módon is lehetősége van részt venni. A legkézenfekvőbb a személyes forma, ám amennyiben nem tud megjelenni, de figyelemmel tudja kísérni biztosan, távolból, elektronikus eszközről az aukciót, úgy regisztrációt követően az interneten keresztül is részt vehet, ez az online licit. Amennyiben ez nem áll módjában, úgy az aukciósháznál jelezheti licitálási szándékát egyes tételekre, és a tétel sorra kerülésekor telefonon felveszik vele a kapcsolatot a licitáláshoz (telefonos licit). Ha nem ezek mellett dönt, de mégis szeretne licitálni, úgy vételi szándékát jelezheti a galéria felé, és vételi ajánlatot tehet a kiválasztott tételre, melyet az árverés során az aukciósház fog képviselni (vételi).

Az aukciók kezdetén az árverésvezető ismerteti, hogy van-e védett tétel az aukción, és melyek azok. A licitálók számára ez az információ azért fontos, mert a védett műtárgyak külföldre szállítása kiviteliengedély-köteles, így annak más országban való értékesítése nem biztos, hogy lehetséges, illetve elővásárlási jog illeti meg a magyar államot. Az élő aukciók között különbséget képez még az, hogy a tételek élőben bemutatásra kerülnek-e az árverés során, vagy csak az azokról készült fotókon jelennek meg. Ennek eldöntése során az aukciósháznak mérlegelnie kell a műtárgymozgatás és -biztosítás plusz költségét, a licitálók általi élőben való megtekintéssel szemben.

72717240_2432781780111059_6906272820301398016_o

A kereskedelmi galériák által meghirdetett aukciókon bárki ingyenesen részt vehet, kicsit beavatottként távozhat és elfelejtheti pár órára, hogy a feje fölött elsuhanó több milliós összegek a való életben mennyit érnek.

Október 20-án vasárnap tartotta a Virág Judit Galéria 62. Őszi Aukcióját, melynek aukciós kiállítása a galériában október 5–19. között volt megtekinthető. A galéria fő profilja a XIX. századi és XX. századi képzőművészet, századfordulós, szecessziós Zsolnay-porcelánok. Az árverés kiemelt tételei Kádár Béla: Kompozíció (Lányok csendélettel), Kádár Béla: Concertina, Czóbel Béla: Hátakt, Scheiber Hugó: Sturm-bál (Karnevál) és Schönberger Armand: Abszintivók (Asztal mellett) című képei voltak, de ezek mellett megtalálható volt több a XX. század második felében meghatározó alkotó (Ország Lili, Gyarmathy Tihamér, Bálint Endre, Anna Margit) műve is következő aukciójuk beharangozójaként. A galéria híres minőségi kiadású, több művészettörténeti tanulmányt is tartalmazó katalógusáról, melyet lassan egyedüliként ingyenesen biztosít mindenki részére, aki megtekinti a kiállítást (az aukció idején már csak annak van lehetősége beszerezni a katalógust, aki mint potenciális vevő vesz részt azon).

Az aukció rekordere Kádár Béla Concertina című műve lett, 110 millió forintos leütési árral, mellyel egyben az alkotónak új hazai életműrekordja is született, ahogy Schönberger Armand Abszintivók című képének 85 millió forintos leütésekor is.

A válogatásban egyik személyes kedvencemet, Scheiber Hugó Sturm-bál című képét a 28 milliós kikiáltási árat követően 44 millió forintos áron ütötték le. A válogatásban meglepően sok millió alatti tétel is szerepelt, nagy volt a vásárlási kedv, és legalább a képek 85-90%-a elkelt.

A galéria következő aukcióját – először árveréseik során csak háború utáni és kortárs művekből – november 17-én tartja, melyhez a kiállítás november 6–16. között lesz látogatható, személy szerint nagyon nagy érdeklődéssel és izgalommal várom.

írta: Nyári Éva Sarolta

A szerző szabad bölcsész.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.