Három recept – három perc

Rendelnél valamit, de drága a kiszállítás? Szeretnél egy kis otthonit, de már elköltöztél? Bánod, hogy előző este a heti pénz szomjúság csillapítására ment el? Nem baj! Az elkövetkezendőkben három nagyon (tényleg) könnyű receptet fogsz olvasni, amik nem csak finomak, hanem olcsók is. Hab a tortán, hogy garantáltan megjegyzed őket, és még anyukád is büszke lesz rád, hogy főzöl. Három recept, három percen belül bárkinek, aki megéhezik egy óra alatt.

Sokan elfelejtik, hogy a főzés akkor jó, ha azt magadért, magadnak csinálod. A receptekben mindig lesz egy kis játék, hogy mindenki felfedezhesse, mi az, ami a saját szája íze. Ha van otthon pár hozzávaló, vagy esetleg nincs, de nem vagy rest elmenni bevásárolni, akkor sem lesz tandíjnyi az összeg. Valamint írok a receptek mellé pár tippet, amelyek sokkalta megkönnyítik a konyhában való sürgést-forgást.

1. Quiche / kiss /

Könnyű, laktató és nagyon-nagyon gyors.

A quiche egy klasszikus francia reggeli. Praktikus, hiszen könnyen és gyorsan elkészíthető, kevés hozzávalót igényel, és hidegen-melegen ugyancsak fogyasztható. Arról nem is beszélve, hogy az ember kénye-kedve szerint dobhatja fel finomságokkal.

Hozzávalók, amelyek mindenképpen kellenek:

•          leveles tészta
•          4+ tojás (adagtól függően lehet többet is tenni)
•          sajt
•          nagyon kevés margarin
•          kevés tejszín

Ízlés szerint beletehető:

•          póréhagyma
•          bacon (ajánlom elkészítés előtt kockákra aprózni és megpirítani)
•          sonka (finomabb, ha ezt is felvágjuk előtte csíkokra)
•          több sajt v. különbözőket összekeverni
•          paradicsom (a koktélparadicsomot félbevágjuk, úgy tesszük bele; más paradicsomfélét nem ajánlok, mert túl sok levet ereszt, ami eláztatja a tésztát)
•          paprika vagy egyéb zöldség

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra állítjuk. Tepsiben eloszlatunk egy kevés margarint, hogy ne kelljen majd három napig súrolni, miután megettük a quiche-t.

A leveles tésztát beleterítjük szépen egy kerámiatepsibe vagy pitesütő formába. Akkora tepsit válasszunk, hogy még bőven kilógjon a leveles tészta széle, hiszen ezt le fogjuk vágni, és majd a legvégén a tetejére tenni.

Ezután fogjuk a tojásainkat és felverjük őket egy tálban úgy, mintha rántotta készülne. Ehhez kevés (4 tojáshoz 2-3 ek.) tejszínt öntünk és elkeverjük, majd a masszát ráöntjük a tésztára. A tésztába belereszeljük a sajtot, beletesszük az esetleges plusz finomságokat, sózzuk, borsozzuk, majd a már levágott széleket rátesszük úgy (ha nagyok maradtak, előtte felcsíkozzuk a vágódeszkán), hogy azok érintsék a kerámiatepsi/piteforma szélét: így nem fog beleesni a tojásba. Ezekkel a csíkokkal aztán akár különböző formákat is alkothatunk kreativitásunkat kifejezve. Ha maradt még tojás a kamránkban, akkor törjünk fel egyet és a sárgájával kenjük meg a quiche tetejét. Ezáltal még csillogósabb és aranybarnább lesz az ételünk.

Addig sütjük, míg a tetején lévő tészta aranybarna nem lesz. (kb. fél óra)

A sütőből kiszedve érdemes várni pár percet, mert a forró tojás nem egészséges, de a várakozási időt kihasználhatjuk arra, hogy esetleg a tetejére rászórjuk a maradék sajtot, vagy tulajdonképpen bármit, amit szeretnénk.

Tipp:

A quiche elkészíthető úgy is, hogy külön szerepet adunk a cukkininek. Ennek köszönhetően egy teljesen más ételt fogunk kapni, mind külalakjára, mind ízére. Az elkészítés alapja ugyanaz lesz, a csavart a zöldség adja.

Veszünk két darabot, és lereszeljük. Ezután nem vágunk egyből a dolgok közepébe, hisz a cukkininek kell egy kis idő, míg a vizet kiereszti magából. Ehhez szükséges egy tál és két csipet só. (A só hatására fogja majd a vizet kiereszteni.) Ha ez megvan, állni hagyjuk – éhségtől függően – 10-20 percre. Majd egy konyharuha, vagy a jól megmosott kezünk segítségével egy tál vagy a mosogató fölött jól kinyomkodjuk a vizet belőle.

2. Négy nap még nem nap

Egy szép délután úgy gondolod, hogy csinálsz magadnak egy fincsi szendvicset, de az alapanyagaid elég elenyészőek. Igazából már a kiflinél véget ér a dolog, mivel négynapos szárazsággal szöget lehetne vele verni. De szomorúságra semmi ok, hisz most adok egy tippet, ami garantáltan nagyon fog tetszeni!

Hozzávalók:

  • négynapos kifli/zsömle
  • vaj v. margarin
  • bármi, amit találsz és beletennéd a szendvicsedbe

Elkészítés:

Olvassz meg egy serpenyőben egy teáskanálnyi vajat, majd mikor már eléggé felforrósodott (kicsi buborékok keletkeznek), tedd bele a látszólag nem túl étvágygerjesztően kinéző szendvicset, és pirítsd meg mindkét oldalát szép barnára! Ha ügyes vagy és elegendő a bátorságod, akkor oldalára is állíthatod, hogy ott is finom ropogós legyen.  Ezután már nincs más dolgod, csak tányérra tenni, és megkóstolni leendő kedvenc szendvicsedet.

3. Banános boldogság

Egy kis édességre vágysz, de két lecke között nincs időd lemenni a boltba? Ha ez a helyzet, akkor ez a recept garantáltan tetszeni fog. A nagymamám tanította meg nekem ennek a desszertnek az elkészítését, és azóta nagy lelkesedéssel fogok hozzá.

Hozzávalók:

•          1 db banán (vagy amennyit szeretnél csinálni)
•          margarin
•          cukor

Elkészítés:

Két teáskanálnyi margarint egy serpenyőbe teszünk, és mialatt forrósodik, felkarikázunk egy banánt. Amikor a margarin felforrt, belerakjuk a banánt és egy villa segítségével megforgatjuk úgy, hogy mindkét oldalát megkapja kicsit. Ezután beleöntünk félpohárnyi cukrot a serpenyőbe, és beleteszünk még egy vagy két teáskanálnyi vajat.

Ezt szorgosan kevergetjük – már amennyire tudjuk -, és mikor már kezd aranybarna színe lenni, valamint biztosan feloldódott a cukor, akkor kiöntjük egy tányérba.

+1 tipp:

Ha nagyon tapadósnak érzed a banánt, akkor nyugodtan rakj még bele margarint. Soha nem baj, ha abból egy kicsit több van, mert végül is ebben fog majd elolvadni a cukor.

Jó étvágyat kívánok!

Képek forrása: 1, 2, 3

                              

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Őri Dorka

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.