Mit igyunk, hogy okosabbak legyünk?

A kávék és az energiaitalok széles választékán kívül is van olyan ital, amely hatása az agyunkra és a tanulási képességünkre ugyanúgy rendkívül előnyös. A téli és a nyári szezonban is fogyasztható, akár forró, akár jeges változatban, és mindezek mellett ízesítési lehetősége is határtalan. Ez pedig nem más, mint a tea.

A fekete és zöld teát szerintem senkinek nem kell bemutatni. A két klasszikusról már mindenki hallhatott, hiszen a legtöbb háztartásban megtalálható. Mindkettő élénkítő hatásáról híres, mégis jelentős különbségek vannak köztük. Fontos tudni, hogy a zöld teában kevesebb a koffein, azonban egyenletesebben és kiegyensúlyozottabban, hosszabb időn keresztül szívódik fel, ebből kifolyólag pozitív következményeit is tovább élvezheti a fogyasztó.

Aki ezeknél különlegesebb ízekre vágyik és nem az ital koffeintartalmát részesíti előnyben, annak remek választás lehet bármelyik bogyós gyümölcs. Az áfonya, a málna, a szeder, a ribizli értágító hatásuknak köszönhetően javítják, segítik az agy oxigénellátását, ezáltal felpezsdítik annak vérellátását, ami hozzájárul az általános gondolkodás és a memória javulásához.

shelf-1853439_1920

A gyümölcsteánál még előnyösebb és érdekesebb a ginseng tea. Ez egy húsos gyökerű növényből készül, ami Kínából származik, ahol már régóta szellemi frissítőként, immunerősítőként használták. Elsősorban stresszcsökkentő, ugyanis a test védekezőképességét erősíti, nyugtatja az idegeket, egyensúlyban tartja a stresszhormonokat. Mindezek mellett serkentő hatású, segíti a munkavégzést, a koncentrációt és a szellemi tevékenységeket.

A ginkgo biloba vagy más néven páfrányfenyő tea alapja egy ősi növény, ami a szépség és bölcsesség szimbóluma volt hajdanán. Akárcsak a ginseng, ez a tea alapanyag is Kínából származtatható és jellemzőit tekintve is nagyon hasonló ahhoz. A páfrányfenyő leveléből készítik a teát, amely kitágítja az ereket és a keringést is javítja. Ennek köszönhetően élénkíti a memóriát és elősegíti a szellemi frissességet. Ezek a tulajdonságok a tanulás szempontjából rendkívül fontosak, de ha csak egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak szeretnénk lenni, akkor is bátran fogyaszthatunk ginkgo bilobát bármilyen formában, ugyanis javítja a szervezet energia-háztartását és lassítja az öregedést.

Végezetül a brahmi teát – más néven a memória teát – javasolnám. Ez a gyógynövény Indiából ered és a szellemi teljesítményre, az agyműködésre gyakorolt hatása miatt választják sokan. A brahmit az ayurvédikus orvoslásban használták hosszú időn keresztül, manapság viszont már számos más felhasználási módja is ismert. Akárcsak a fentebb említett teafélék, ez is az agy vérellátást stimulálja, ennek köszönhetően vált a tanulók egyik kedvencévé. A kognitív funkciókat, a memóriát és a koncentrációt erősíti, de emellett stressz- és szorongásoldó is, ami szintén nem elhanyagolható dolog a szemeszter és a vizsgaidőszak közben.

tea-1132529_1920

Nyilvánvaló, hogy a kiegyensúlyozott és egészséges életvitel szempontjából rendkívül lényeges az is, hogy megfelelően tudjunk pihenni, és a lehetőségekhez mérten nyugodtak legyünk. A gyógynövényboltokban az agyserkentő teák mellett számos természetes nyugtatóval is találkozhatunk. Ilyen például a macskagyökér, a rooibos, a citromfű vagy a menta. Lefekvés előtt pedig ezekből egy megfelelő keverék csodákra képes.

A felsoroltak mellett számos más, hasonló termék is megtalálható az üzletekben. Érdemes kihasználni és előnyünkre fordítani őket, amikor szükségesnek érezzük, hiszen mind természetes és emellett rendkívül hasznos növény.

Források: 1, 2, 3, 4


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szakmáry Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.