A felfedezetlen kincs – a Közkincs Könyvtár bemutatkozik

Nyakunkon a vizsgaidőszak, és jól jönne egy barátságos hely a tanuláshoz? Vagy új emberekkel ismerkednél és közösséget építenél? Esetleg szereted a macskákat? Ha ezekre a kérdésekre a válasz igen, akkor mutatjuk az új kedvenc helyed.

A Közkincs Könyvtár egy, az Astoriától alig pár percre található magánkönyvtár, közösségi tér és találkozási pont. A tizenhatezer kötetes, főként angol nyelvű gyűjteményben leginkább a szépirodalom, költészet, művészet, feminizmus, szociológia és politikatudomány területéről találhatunk könyveket.

A könyvtár önkéntesek segítségével déltől kora estig működik, ezután különféle programok, workshopok kerülnek megrendezésre.

Kedd esténként csendes tanulószobával, egyéb estéken pedig érdekes közösségi programokkal várják az érdeklődőket. A könyvtár óriási társasjáték gyűjteményéből időről időre játékestet hirdetnek, egyéb programok kifejezetten edukációs célt hordoznak. Részt vehetünk például szociológiai, pszichológiai témájú előadásokon, de akár művészetileg is képezhetjük magunkat. A könyvtár mindemellett könyvvásárokat, illetve önvédelmi tanfolyamot is szervez.

A hely varázsát erősíti, hogy két macska is lakja.

Személyes kedvencem a könyvtár által szervezett alkotóműhely, illetve a művész+nő elnevezésű programsorozat. Ezek keretében – a könyvtár feminista szellemiségéhez igazodva – egyrészt első kézből tanulhatunk különböző művészeti ágakból érkező hölgyektől művészetükről, másrészt mi magunk is lehetőséget kapunk az alkotásra.

0E0F5BDA-0973-4529-B9E1-4F23435013BA

Az alkotóműhelyek során a HER STORY keretében vetítés, előadás, majd ezeket követő beszélgetés során megismerkedhetünk a művész világával, ezután jön a YOUR STORY, ami az előzőek szabad feldolgozása egy támogatott alkotói munka keretében a művészhez hasonló témákat és technikákat használva. A ceruzarajztól a montázsig, a varrástól a festésig számtalan művészeti formába kóstolhatunk bele ezeken a foglalkozásokon. A történet azonban nem áll meg itt, hiszen ezután következik az OUR STORY, vagyis a résztvevők közösséggé formálása és közös művek alkotása.

Az előadások, workshopok mind-mind azt a célt szolgálják, hogy fejlesszük magunkat és szélesítsük látókörünket. Ahogy a könyvtár elnevezése is mutatja, az alapító, Antonia Burrows célja az volt, hogy teret biztosítson a közösségépítésre, a közös kritikai gondolkodásra, vagy akár új mozgalmi tevékenységek szervezésére. Ehhez eszköz az önkénteskedés, ami egy nagyon hatékony módja a szolidaritásnak, a közösségformálásnak és a mozgalmi tevékenységnek. A Közkincs Könyvtár tehát egy lehetőség számunkra. Egy hely olvasáshoz, gondolkodáshoz és közösségépítéshez.

Fedezzétek fel Ti is, és legyetek részesei a Közkincs Könyvtár varázslatos világának!

További információ a Közkincs Könyvtár honlapján.

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Orbán Lucia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.