Japán behatások Európára – Ajándékok a felkelő nap országából

Minden bizonnyal sokunk figyelme vetül Kínára manapság, most viszont azt járjuk körbe, hogy mi mindent köszönhet a vén Európa egy másik méltán híres ázsiai országnak. A nyugati ember számára a keleti világ, és azon belül Japán számos titkot rejt magában. Azonban ez a távoli ország valójában közelebb van hozzánk, mint azt elsőre gondolnánk. Észrevehetetlenül szivárgott be hétköznapjaink minden területére. Cikkemben a környezetünkben fellelhető japán eredetű dolgok közül fogok néhányat bemutatni.

Habár Japán méretét tekintve eltörpül más nagy országok mellett, számos nemzetközileg ismert vállalat székhelye található a szigetországban. Csak hogy néhányat említsek ezek közül: Canon, Casio, Makita, Sony, Suzuki, Toyota. A sort még hosszan folytathatnám, de cikkemben nem a világhírű nagyvállalataikat szeretném bemutatni, hanem 8+1 olyan Japánból származó dolgot hoztam, melyek kevésbé lehetnek evidensek vagy legalábbis nem feltétlenül ismertek széles körben eredetüket tekintve.

Sudoku

Aki szeret rejtvényt fejteni, biztosan ismeri ezt a játékot, de aki nem, az is találkozhatott már a sudoku nevével újságok lapjain. Ez az elnevezés a „Sūji wa dokushin ni kagiru” kifejezés rövidítése, melynek jelentése: „a számjegyek csak egyszer szerepelhetnek”.

Habár magát a játékot egy amerikai, Howard Garns alkotta meg 1979-ben, népszerűségét azután nyerte el, miután a Nikoli Co. kiadta a játék japán változatát, majd védjegyévé is tette azt.

PlayStation

A PlayStation a Sony Computer Entertainment által fejlesztett videójáték-konzol. A konzol Japánban 1994-ben jelent meg, Észak-Amerikában és Európában pedig egy évvel később. Azóta számos fejlesztésen ment keresztül, így a PlayStation 5, ami a legújabb generációja a konzolcsaládnak, 2020-ban került piacra.

Manga és anime

A manga Japán eredetű sajátos rajzolási stílussal rendelkező képregény, az anime pedig ennek az animációs verziója. Míg a nyugati felfogás szerint a képregények és rajzfilmek többségben gyerekeknek valók, addig Japánban az előbb említett két ágazatot minden korosztály olvassa és nézi. Műfajukat tekintve ezek az alkotások is ugyanolyan széles spektrumot fednek le, mint bármilyen más könyv- vagy filmműfaj. Magyarországon az anime és manga nem terjedt el széles körben, a tv-műsorok kínálatába és könyvtárak polcaira is csak a legfelkapottabbak jutnak el. Ennek ellenére önkéntes fordítócsoportok naprakészen munkálkodnak a legújabb alkotások fordításán, hogy az eljuthasson az interneten keresztül a magyar közönséghez is. Illetve, habár hazánkban nem túl nagy a rajongótábora, 2008 óta a MondoCon szórakoztató animés és geek rendezvény biztosít lehetőséget a rajongók és érdeklődők számára, hogy találkozhassanak egymással, és közelebb kerülhessenek ehhez a különleges világhoz.

Emoji

Manapság elképzelhetetlen lenne az üzenetküldés emojik nélkül. Az érzelmek kifejezésére alkalmas piktogramok nagyban megkönnyítik az internetes kommunikációt, hiszen mondandónkat árnyaltabban tudjuk kifejezni a hangulatjeleknek és ábráknak a köszönhetően. Míg a személyes beszélgetések során a gesztikuláció és hanglejtés járul hozzá az üzenet könnyebb megértéséhez, írásos beszélgetés során az emojik használata az, ami közelebb visz minket ahhoz, hogy a másik fél által átadni kívánt üzenetet jobban megértsük. Habár az emoji kifejezés könnyen összetéveszthető az angol „emotion” (érzelem) szóval, valójában japán eredetű. Mégpedig az „e” (kép) + „moji” (karakter) szavak összetételéből származik. Ezek a karakterek az 1990-es évek végén jelentek meg Japánban, terjedésük pedig a 2010-es években indult el az Apple által a világ országaiba.

Ninja Warrior

A Ninja Warrior névre keresztelt vetélkedő ugyancsak Japánból származik. Az 1997-es években vette kezdetét a Sasuke nevű szórakoztató jellegű sport vetélkedő Japánban. Mivel a műsor nagy nézettségre tett szert az országban, az amerikai és európai szolgáltatók is felfigyeltek rá, aminek köszönhetően kezdetét vette nemzetközi terjedése. Végül a nyugati országokban Ninja Warrior néven került a tv-képernyőkre. Magyarországra 2017-ben jutott el ez a műsorformátum, amikor a TV2 felvette kínálatába.

Airsoft

Az airsoft a paintballhoz hasonlító hobbisport, viszont festékgolyók helyett a játékos gumilövedékeket lő ki fegyverével. Megjelenése Japánban az 1970-80-as évekre tehető, felkapottságát pedig az ország szigorú fegyverszabályozásának köszönheti. Pár év múlva az airsoft a világ számos más országában elterjedt, így többek között Magyarországon is megjelent. Napjainkban immár akkora népszerűségnek örvend, hogy világbajnokságot is szerveznek ebből a sportágból.

Karaoke

A karaoke Japánból származik, ahol Daisuke Inoue dobos alkotta meg a zeneszámok vokál nélküli éneklésének lehetőségét. Ezt követően alakultak ki a karaokefülkék és karaokeklubok Japánban, amelyekbe nagy előszeretettel jártak a japánok énekelni. A szigetországon belüli sikerének köszönhetően más országokban is terjedni kezdett a karaoke, végül eljutott egészen Európáig. A karaokebárok Magyarországon sem ismeretlenek, illetve a karaokézás lehetőségét egyes online játékok is megteremtik számunkra. Érdekesség, hogy míg Japánban inkább maguknak vagy szűk körben karaokéznak az emberek szívesen, addig az európaiaknál az a verzió is közkedveltté vált, hogy egyes fesztiválokon önként jelentkezők mutassák be énekhangjukat a bulizó közönség előtt.

Rámen – instant tészta

A rámen eredetét illetően több elmélet is van. Egyesek szerint ez a tésztaleves kínai bevándorlók által került Japánba és vált a nép hagyományos ételévé, míg egy másik elmélet szerint Zhu Shunsui kínai tudós vezette be ezt az eledelt Japánban. Annak érdekében, hogy a rámen bárki számára könnyen hozzáférhetővé válhasson, 1958-ban Momofuku Ando feltalálta a forró vízben gyorsan elkészíthető ráment – az instant tésztát. 1971-től a Nissin Food Products Co. a nemzetközi piacon kezdte forgalmazni bögrés instant tésztalevesét, ami így Ázsián kívül ugyancsak népszerűvé vált, és más márkák is elkezdték saját instant tésztájukat forgalmazni.

+1 Szaké

Habár a szaké eredete nem ismert pontosan, Japánban ezen alkoholos ital fogyasztásának nagy hagyománya van. A japán ivási szokásokról már a III. századból is találhatóak feljegyzések, de bizonyos kutatások még ennél is korábbra teszik a szaké megjelenését. Ennek az italnak a különlegessége, hogy a rizs erjesztésével készül. A nyugati kultúra a rizsborok közé sorolja a szakét, habár előállítását tekintve nem mondható a borok egy fajtájának. Minősége különösen a második világháborút követően indult javulásnak. miközben világszintű ismertségre tett szert. Habár az ital a szigetországon kívül terjedni kezdett, Japánon belül népszerűsége csökkenőben van az egyéb alkoholos italok megjelenése miatt.

Jól látható, hogy a Japán eredetű felfedezések és találmányok életünk számos területén megjelennek. A játékoktól egészen a gasztronómiáig, minden téren lehet valami Japánból származót találni. A cikk természetesen a teljesség igénye nélkül íródott, hiszen még sokmás találmány is bekerülhetett volna a felsorolásba.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


                                 

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Bényi Mercédesz

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.