Az őszi szemeszter nyarat idéző napjainak elmúltával már érezni lehet a közelgő tél hűvösebb fuvallatait a folyosókon és a nagyelőadókban. Apránként megjelennek az első krákogók, akik köhögésükkel emlékeztetik a többieket: stressz által megviselt immunrendszerünket fel kell vérteznünk a közelgő hónapokra. Mégis hogyan?
A C-vitamin az egyik legfontosabb vízben oldódó, antioxidáns hatású vitamin, ami erősíti a szervezet védekező képességét, vagyis az immunrendszert. Kutatások szerint az egészséges és a magas vérnyomástól szenvedő felnőtteknél egyaránt csökkenti a vérnyomást.
Naponta 500 milligramm C-vitamin fogyasztása csökkenti a vér koleszterin szintjét, ami máskülönben szív- és érrendszeri megbetegedések okozója lehet. Emellett segíti a vas felszívódását a szervezetben, különösen olyan esetekben, amikor a vas növényi alapú táplálékból származik, és emiatt eleve nehezebben szívódik fel.
Mivel a vashiány fokozott mértékű fáradtság érzésével jár, egyetemistaként mindenképpen fontos a C-vitamin fontosságát az eszünkbe vésnünk, hiszen senki sem engedheti meg magának, hogy a zárthelyiözön kellős közepén leragadjon a szeme.
Bár a legtöbb gyógyszertárakban kapható táplálékkiegészítő általában 500 vagy 1000 milligrammos dózisban tartalmazza a C-vitamint, az ajánlott napi beviteli mennyiség 70-100 milligramm között van, kortól és nemtől függően.
Mi a helyzet a közismert mítosszal, mely szerint C-vitamin segítségével megelőzhető a megfázás? Az a feltételezés, mely szerint a megfázás megelőzhető lenne, önmagában téves; ám összesen 11 ezer emberen végzett 29 tanulmány bizonyította, hogy a vitamin enyhíti a megfázás tüneteit, és megrövidíti a felépülési időt.
Ez a csodavitamin nemcsak belül fejti ki pozitív hatásait, hanem szervezetünk külső védővonalára, vagyis legnagyobb szervünkre, a bőrre is előnyösen hat, mivel csökkenti a nap okozta károk mértékét: a bőrszárazságot, a ráncokat és az elszíneződéseket.
Ha mindezeket olvasva gondolatban már elkötelezted magad a rendszeres C-vitamin fogyasztás mellett, nem is hozhattál volna jobb döntést, hiszen ezt a vitamint nem tudja a szervezet tárolni, ezért muszáj rendszeresen fogyasztanunk.
Néhány tipp, hogy honnan viheted be a szervezetedbe a C-vitamint:
1. Paprika
Már az iskolások is tudják, hogy a paprikát nem szabad kiszedni a tízóraiból, mert sok benne a vitamin. Mennyi is az a sok? 75 gramm zöldpaprikában például, 137 milligramm C-vitamin van, míg egy darab chili paprikában 109 milligramm – a csípős ételek kedvelőinek szerencséjére.
2. Kakukkfű
Bár valószínűleg egyikünk sem nassol naponta több marék kakukkfüvet, mégis érdemes megjegyezni, hogy a fűszernövények között ennek van a legmagasabb C-vitamin tartalma: 160 milligramm 100 grammonként.
3. Kivi
Ezek a szőrös kis gyümölcsök jó helyet foglalnak el a tabellán, ha praktikus C-vitamin beviteli forrást keresünk. Egy közepes méretű kiviben 71 milligramm vitamin van, ami a napi ajánlott beviteli mennyiség 79 százalékát fedezi. Lehet, hogy mégis megéri a hámozással vacakolni egy kicsit?
4. Brokkoli
A brokkoli a káposztafélék családjába tartozó más zöldségekhez hasonlóan magas C-vitamin és antioxidáns-tartalommal bír, és kutatások szerint az immunrendszer megerősítése mellett csökkentik a rák és a szívproblémák kialakulásának lehetőségét is. Lásd még: kelbimbó.
Ha valaki C-vitamin fogyasztás reményében ezek mellett a zöldségek mellett dönt, lehetőleg ne főzze őket teljesen pürésre, mivel az csökkenti a vitamintartalmat.
5. Eper
Ezt a közkedvelt bogyós gyümölcsöt az emberek nagy részére nem kell ráerőszakolni. Nemcsak örök kedvenc, hanem jolly joker is: 150 gramm gyümölcs 89 milligramm vitamint tartalmaz, ami az ajánlott napi beviteli mennyiség 99 százaléka. Emellett magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően megelőzi a demenciát és többek között a diabéteszt is.
Reméljük, a C-vitamin számos áldásos hatásának elolvasása után annyian kedvet kapnak az immunrendszer erősítéshez, hogy a Kar történetében talán először sikerül kicseleznünk az őszi cseppfertőzéses megbetegedéseket.