True crime sorozatok és dokumentumfilmek, amiket látnod kell

Elhoztuk neked kedvenc bűnügyi sorozatainkat, amiket te is együltő helyedben fogsz végignézni, ha belevágsz. Vigyázat, itt mindenkinek van valami, ami súlyosan veszélyezteti a tanulásra szánt időt!

A Netflix-korszak beköszöntével egy olyan műfaj borult virágba, mely pár éve legfeljebb a kisebb csatornák késő esti műsorsávját birtokolta. A „true crime” sorozatok, vagyis a bűncselekményeket hitelesen bemutató dokumentumfilmek népszerűsége mutatja, hogy nem vagyunk félősek, ha a legvéresebb részleteket is kitárgyaló és az elkövető, sőt gyakran környezete beteg elméjében vájkáló alkotásokról van szó.

Népszerűségük oka az is lehet, hogy intellektuális agytornaként beleéljük magunkat a nyomozó szerepébe, megpróbáljuk kitalálni ki is volt a tettes, ám lehet, hogy csak a borzongás és a sokkfaktor vonzza be az egyszeri sorozatnézőt. Vannak köztük olyanok, melyek a borzongatás mellett mélyebbre nyúló társadalmi kérdéseket is feltesznek.

Ehhez a cikkhez kedvenceink közül válogattunk: van köztük tradicionális, nyomozós true crime, inkább filmes, kreatív, mint dokumentumjellegű illetve tárgyalótermi, a felsorakoztatott bizonyítékokból kiinduló sorozat. Közös bennük, hogy ha egyszer belekezdesz, nehéz lesz abbahagyni.

The Assassination of Gianni Versace

A dokumentumfilm helyett megtörtént eseményeken nyugvó, saját látványvilággal és szereplőkkel funkcionáló sorozat kapott hideget és meleget is a kritikusoktól. Az idővonal sajátos elrendezése miatt nem érdemes közben telefonozni, mivel ripsz-ropsz elveszted a fonalat, de úgy is oda akarsz majd figyelni, mivel a történet megdöbbentően indul, és a csavaros vonalvezetésével rabul is ejt.

Az első részben Giannit meggyilkolják, és innentől kezdve U-alakban halad a történet. Apránként lépegetünk visszafelé a múltban, megismerjük a gyilkos Andrew Cunanan útját az általa elkövetett brutális gyilkosságokon keresztül gyermekkoráig, amikor még ő volt az áldozat. Valósággal fürödhetünk Cunanan személyiségének minden, rettenetesen kóros vonásában (pszichológia iránt érdeklődők, figyelem), figyelhetjük észbontóan tehetséges hazudozását, hatalmas szeretetéhségét és kisebbségi komplexusát.

A sorozat nem csak a gyilkosságot és a gyilkost mutatja be, de kórképet is igyekszik adni a ’90-es években egyre liberalizálódó, de még épp elég bigott amerikai társadalomról. A látványos helyszínekre és díszletekre áhítozóknak is bőven van min legeltetniük a szemüket.

image-2

The Keepers

A The Keepers az egyik talán leghátborzongatóbb, legelborzasztóbb, legelgondolkodtatóbb true crime dokumentumfilm, ami a kezünkbe akadhat. Teljesen „átlagosan”, egy fiatal apáca meggyilkolásával indul, semmi mást nem sejtünk az eset mögött, mint perverzitást és erőszakot. A történet fokozatosan bontakozik ki, és az elején felvázolt gyilkosságról szinte elfeledkezve mutatja be a baltimore-i katolikus közösséget és az érsekség befolyását. Mire észbe kapunk az elképzelhető legkorruptabb történet rajzolódik ki előttünk, mely több évtizeden ível át és számos szálon vezetve járja körbe a történetet. Az egyik az apáca, Catherine Cesnik volt gimnáziumi tanítványait követi, akik ötven év elmúltával sem adták fel, hogy kiderítsék mi is történt kedvenc tanárukkal, míg a másik azoknak a nőknek a történetével foglalkozik, akiket a gyilkossággal egy időben szexuálisan zaklatott annak a gimnáziumnak a papja, ahol Catherine nővér is tanított.

A rendkívül komplex történetben megszólalnak fél évszázadon át hallgató áldozatok és családtagok, volt tanítványok és tanárok, a főügyész és a helyi rendőr. A hétepizódos minisorozatot végigkövetve ránk hárul, hogy eldöntsük, mi is a valódi kérdés: az, hogy ki ölte meg Cathy nővért, vagy hogy lehet-e a világ legbefolyásosabb szervezetének páncélján úgy sebet ütni, hogy kirobbanjon mindaz a bántalmazás, amit csak egyetlen városban, mindössze egy ember követett el többszáz fiatal kárára.

The Devil Next Door

Ez a tárgyalóteremben játszódó dokumentumfilm talán azért különösen érdekfeszítő, mert az utolsó pillanatig öt percenként fogjuk váltogatni, hogy mit is gondolunk. A clevelandi ukrán bevándorló, John Demjanjuk harminc év zavartalan autóipari munka után egy reggel abban a szorító helyzetben találja magát, hogy háborús bűnökkel gyanúsítják és le is tartóztatják. Hamarosan Izraelben tárgyalják az ügyet, ahol az évekig tartó tárgyalássorozat során azoknak a szemébe kell néznie, akik azt állítják Demnjanjuk igazából a treblinkai koncentrációs tábor Rettegett Ivánja, aki szemük láttára gyilkolta meg és kínozta élvezettel a rabokat.

A fő kérdés természetesen, hogy a mindenki által ismert és kedvelt clevelandi John Demjanjuk azonos-e a treblinkai rémmel? Ha ugyanaz a személy, akkor miért vannak szembetűnő különbségek a bűnös őr igazolványa és Demnjanjuk adatai között? Ha nem ugyanaz a két személy, akkor miért van Demjanjuknak náci igazolványa, és miért nem tud egyértelmű választ adni arra, hogy mit is csinált a háború alatt?

Mindenképp ajánlott annak, aki elbizonytalanító és szívszaggató történeten edzené ítélőképességét, és nem fél mindent megkérdőjelezni.

kaboompics_Woman with legs on the coffee table, wearing converse sneakers and working on her laptop

Conversations with a Killer: Ted Bundy Tapes

A Ted Bundy történetével foglalkozó filmek és dokumentumfilmek az utóbbi időben uralták a true crime műfajt, érthető módon. Ezek közül is különleges darab a Conversations with a Killer című alkotás, mivel ezeken a felvételeken a ’80-as években már siralomházban várakozó Bundy maga meséli el, mi is történt, anélkül, hogy bármit is beismerne egészen a kivégzése előtti utolsó pillanatig, (akkor sem megbánásból, hanem abban a reményben, hogy a meglepő fordulattal elodázhatja halálát).

Bundy a ’70-es évek első fele során saját bevallása szerint harminc nőt gyilkolt meg, a valós szám azonban ennél feltehetően sokkal magasabb. A beszélgetések (jobban mondva monológ során) megmutatkozik mindaz, ami Bundyt vonzóvá tette áldozatai számára, ám a felszínen lehengerlő modor és vonzó külső valójában üres nárcizmust takar. Ha eddig true crime repertoárunkból Bundy története kimaradt, érdemes belenézni, ám azzal a fenntartással, hogy a gyilkos személyiségét övező érdeklődés súlyosan eltereli a figyelmet áldozatairól és tényleges szenvedésükről, megadva azt az egy dolgot, amit Bundy mindig is akart: figyelmet.

Amanda Knox története

Korábban már egy teljes cikkben írtunk az Olaszországból indult esetről, mely során az egyetemista Amandát és olasz barátját vádolták meg a lány lakótársának brutális meggyilkolásával. Az álomszerű olasz csereprogram hamar rémálommá válik, amikor Amandát hatalmas médiacirkusztól övezve le is tartóztatják és első fokon el is ítélik.

A film hatására olyan nyugtalanító kérdéseken gondolkozhatunk, hogy lehet-e valakit az otthonától távol több évtizedes börtönbüntetésre ítélni anélkül, hogy megbízható bizonyíték lenne ellene? Megtörténhet-e, hogy rosszkor vagyunk rossz helyen, és egy civilizált országban egy megkérdőjelezhető szakmai múltú ügyész hibás eljárás során szex-őrült boszorkánynak kiált ki minket, és társadalmi nyomásra el is ítélnek? Ha egy fiút és egy lányt gyanúsítanak egy bűncselekménnyel, miért a lány magánélete válik hirtelen az eljárás szerves részévé? Ha téged is foglalkoztatnak ezek a kérdések, olvasd el korábbi cikkünket és nézz bele a dokumentumfilmbe!

A lista közel sem teljes, hiszen a népszerű műfaj szinte naponta ontja magából az újabb és újabb darabokat, hiszen most éli fénykorát. Akár ezen a listán, akár online böngészve mindenki talál kedvére valót.

Még több filmet néznél? Olvasd el korábbi jogi vonakozású filmekről szóló ajánlónkat itt és itt!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Kőszegi Anna

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.