Étrend-kiegészítők – mi az igazság?

A mai világban számos olyan tápanyaghoz nem jut hozzá az ember természetes módon, amire elemi szüksége lenne. Éppen ezért az ilyeneket jellemzően már csak tabletták, növényi származékok, étrend-kiegészítők, egyéb készítmények formájában vesszük magunkhoz. De tényleg egészségesek ezek a termékek? Minden esetben érdemes a tápanyagokat ily módon pótolni? Mai cikkünkben ezekre a kérdésekre fogunk válaszokat keresni.

Táplálékkiegészítőnek nevezünk minden olyan készítményt, amelyet azon tápanyagok pótlására fogyasztunk, amelyekhez a mindennapi étkezéseink során kevésbé vagy egyáltalán nem férünk hozzá. Ide tartoznak a rostok, a vitaminok, az ásványi anyagok, a nyomelemek, az aminosavak és a zsírsavak.

Bizonyos termékekben ezek nyomokban megtalálhatóak, sokszor azonban az egyoldalú táplálkozás miatt igen csekély mértékben fogyasztjuk őket, és mivel csak akkor érzékeljük ezek hiányát, amikor már kritikus a helyzet, nem mindig tudjuk, melyikből mennyit érdemes fogyasztanunk.

Szabályozás – mi számít étrend-kiegészítőnek?

Az Amerikai Egyesült Államokban a U.S. Food and Drug Administration (FDA) szabályozása szerint táplálékkiegészítőnek minősül minden olyan fogyasztható termék, amely nem hagyományos étel, nem gyógyszer, mindemellett valamiféle testi és pszichológiai épséget segítő hatással bír, és tipikusan kimért adagokban árulják őket (például tabletta, folyadék, kapszula). Ezek a készítmények kiegészítő jellegűek, csomagolásukon egyértelműen fel tüntetett, hogy mi a rendeltetésük, emellett az FDA monitorozza a gyártásukat és a forgalomba helyezésüket is (például értelemszerűen nem tartalmazhatnak egészséget károsító hozzávalókat).

Az Európai Unió szabályozása az amerikainál sokkalta szigorúbb. A 2002/46/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv valamennyi tagállamban hatályos, 2004-ben a magyar jogszabályokba is átültetésre került.

Eszerint ezeknek a készítményeknek a címkéjükön jelölt vitaminokból és ásványi anyagokból jelentős mennyiséget kell tartalmazniuk, a csomagolásukon pedig fel kell tüntetni az egészségre gyakorolt hatásaikat.

A táplálékkiegészítők semmi esetre sem forgalmazhatóak gyógyszerként, éppen ezért csak élelmiszerüzletekben, drogériákban kaphatóak, gyógyszertárakban nem.

Milyen esetekben használhatjuk a táplálékkiegészítőket?

Mivel a vitaminok olyan szükséges anyagok az emberi szervezet számára, amelyeket az önmagában nem tud előállítani, ezért elsősorban a vitaminok pótlására fogyasztunk étrend-kiegészítőket. A legnépszerűbbek a tablettákat és kapszulákat tartalmazó készletek, illetve a pezsgőtablettás vitaminok (például Supradyn, Actival, Centrum). Ezek nyomokban tartalmaznak ásványi anyagokat, aminosavakat és nyomelemeket is.

A telítetlen zsírsavak, köztük a linolsav és az omega-3 zsírsav szintén olyan elengedhetetlen zsírsavak, melyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Az étrend-kiegészítők tartalmazhatnak telítetlen és telített zsírsavakat is, ezekhez azonban hagyományos ételekből és hozzávalókból is hozzájuthatunk, hiszen például a margarin, a tejtermékek és a kókuszkivonatok is tartalmaznak zsírsavakat.

A BioTechUSA piacvezető cég a testépítő kiegészítők és a fehérjekészítmények gyártásában és forgalmazásában. Ezeket a termékeket főleg sportolás mellett szokás fogyasztani, mert jelentősen segítik az izomépítést, a súlygyarapodást, emellett teljesítménynövelő hatásuk is ismert. Összetevőik közé tartoznak a tesztoszteronfokozók, a glutamin és a kreatin (további részletekért lásd Jakus Barnabás cikkét a fehérjeporokról).

A táplálékkiegészítők segíthetnek továbbá a stressz kezelésében is. A mozgásszegény életmódot folytató emberek nem mindig tudják a munkájukban vagy a magánéletükben felhalmozódott stresszt kezelni, az antioxidánsok és a C-vitamin azonban segítenek az immunrendszer és az idegrendszer normál működésében, és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében.

A C-vitamin-készítmények közül tablettás kiszerelésben kapható például a Cetebe, azonban még elterjedtebb Magyarországon a Flavon termékcsalád. A Flavon elsősorban C-vitamin alapú, polifenolokat tartalmazó készítményeket kínál, lekvár és emulzió formájában.

Érdemes-e étrend-kiegészítőkre költeni?

Például egy városi környezetben nevelkedett, vagy ott élő ember számára, aki javarészt génmódosított vagy feldolgozott élelmiszerekhez tud csak hozzáférni, elengedhetetlenek a fentebb részletezett a tápanyagok. Ez azonban számukra sem jelenti azt, hogy feltétlenül szükséges táplálékkiegészítőket fogyasztaniuk. Bizonyos esetekben a helyi termelők, gazdák termékeinek előnyben részesítése, azok fogyasztása (pl. zöldségek, gyümölcsök, húsok stb.) segíthet szinten tartani a szervezetünket. A vitaminok esetében például időt és pénzt spórolhatunk, ha D-vitamin tabletták szedése helyett egyszerűen kifekszünk a napra. Fontos egyebekben azt is megjegyezni, ami szintén minden, fent bemutatott készítmény csomagolásán feltüntetésre kerül, azaz hogy ezek a termékek önmagukban nem pótolják a változatos és egészséges étrendet, illetve a sportos életmódot. Tartózkodni kell a mértéktelen fogyasztásuktól is, hiszen például az antioxidánsok túlzott bevitele mérgező is lehet.

Források: 1, 2

Képek forrása: 1, 2, 3


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Éry Márton

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.