Self-care minden mennyiségben – Nemcsak a mentális egészségről szól, sokkal több annál

Közeledik a vizsgaidőszak. A kényelmes félév eleji tanulási tempó nyomai már sehol sincsenek. Az oktatók által feladott tananyag-mennyiségek az egekig tornyosulnak. A veszélyhelyzettel újra visszatért a bizonytalanság, és még sorolhatnám. Sokszor úgy érezhetjük, hogy nehéz választanunk kötelesség és kikapcsolódás között, de kérdezem: hogyan is tudnánk megfelelően teljesíteni, ha nem hagyunk magunknak megfelelő időt a feltöltődésre?

Az angol self-care jelentése valójában sokkal összetettebb, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen nemcsak mentális egészségünket tarthatjuk fenn ezáltal. A fogalom egyébként magába foglalja és üzeni: önmagunkkal is bánjunk legalább olyan jól, mint ahogy másokkal tesszük vagy tennénk. Röviden: törődjünk saját magunkkal az élet minden területén. Vegyük észre, amikor egyhelyben toporgunk, teendőink feltorlódnak és egyre frusztráltabbak vagyunk, mert ez a szervezetünk segélykiáltása, hogy pihenésre van szüksége. 

Ha jól kezeljük és végezzük a self-caret, segít csökkenteni a stresszt, a szorongást, és végső soron elkerülhetjük vele a kiégést. Jobban tudunk fókuszálni teendőinkre, hatékonyabban végezzük kötelességeinket. Meglátjuk, hogy egyfajta napi rutint is ad a jól végzett self-care, így végső soron nem hagyja azt sem, hogy értékes időnk kifolyjon a kezünk közül. Továbbá nem igényel bővebb magyarázatot, de a jóllétünk immunrendszerünket is ellenállóbbá teszi, amely a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos. Na de, térjünk is rá az összetevőkre. 

Fizikális self-care

A megfelelő alvásmennyiség és a napközben beiktatott szükséges pihenések mindenkinél mást jelentenek, továbbá nagyon sok tényező is kihat rájuk. Egy megterhelőbb hét vagy az immunrendszer legyengültebb állapota is fokozhatja igényünket az alvásra. Természetesen ismertek azok a helyzetek, amikor egy szűkös határidő miatt kénytelenek vagyunk hanyagolni az alvást, de ez még nem baj. A bajok ott kezdődnek, amikor ez az emergency állandósul az életünkben. Ez esetben újra kellene gondolnunk életvitelünket, mert ez hosszú távon semmiképpen sem kifizetődő. Túl sokat vállaltunk vajon? Vagy ha nem a túlvállalás az oka, akkor miért halogatjuk fontos teendőinket, amik aztán az éjszakába tolódnak? Az okok feltárása nagyon fontos lépés. A megfelelő és kiegyensúlyozott alvás mellett a self-care ezen összetevője alatt kell még tárgyalnunk azt, amit röviden csak egészséges életvitelnek hívunk. Többek között vizsgálnunk kell, hogy ételeink valóban üzemanyagként szolgálnak-e számunkra vagy hajlandóak vagyunk-e napi rendszerességgel átmozgatni testünket, még ha nem is egy intenzív edzés keretében, de legalább egy sétával.

Intellektuális self-care

Mikor volt, hogy legutoljára tanultál valami olyanról, aminek semmi köze nem volt az egyetemhez, a munkához? Vagy magad szórakoztatására olvastál egy cikket, könyvet? Esetleg csak úgy sütöttél magadnak valamit, mert megkívántad? A self-care ezen aspektusa mindenféle olyan tevékenységet foglal magába, mely kreativitást igényel, elgondolkoztat bennünket, illetve fejleszti ügyességi készségeinket.

Tehát igen, az is feltölt érzelmileg, ha képesek vagyunk egy nyitott könyvként értelmezni a világot a maga teljességében, ahol nem átugorjuk az elsőre feleslegesnek tűnő fejezeteket, hanem beleolvasunk, mert mindenben van valami izgalmas.

Ez a fajta látásmód képes minket kirángatni a szürke hétköznapokból és teljesebbé teszi életünket. Ne féljünk tehát semmilyen új hobbitól, még vizsgaidőszakban sem! Feltöltődés után a munka is hatékonyabban és gyorsabban megy, sőt lehet, a problémánk vagy a fejünkben lévő káosz megoldása épp egy másik területről érkezik hozzánk.

Közösségi self-care

Az életünk azon területére utal, mely a szűkebb és tágabb környezetünkkel kialakított kapcsolatainkat vizsgálja. Támogató közösség áll vajon mögöttünk? Hogyan viszonyulunk másokhoz a különféle közösségeken belül? Ha az előző kérdésekre viszonylag pozitív töltetű választ tudtunk adni, akkor megnyugodhatunk. Egy ilyen közösségben egészségesen fejlődik az önbizalmunk és az önbecsülésünk, de kényelmesebben érezzük magunkat, ha egy számunkra idegen közegbe kerülünk ilyen háttérrel, és természetesen a közösség felé történő megnyilvánulásainkon, helyzetkezelésünkön is sokat javíthatunk ezáltal. De akkor sem kell elkeseredni, ha a self-care ezen oldala még kevésbé teljesedett ki az életünkben. Tárjuk fel az okokat és dolgozzunk rajta, hiszen lehet pont innen ered az alacsony önbecsülésünk, mely, ha valóban nincs a megfelelő szinten, hosszú távon súlyos zavarokhoz vezethet. Merjük felkeresni bátran rég látott barátainkat és nyugodtan kommunikáljunk ismeretlenekkel is. Korlátozzuk a negatív, érzelmileg lehúzó felhasználókat, tartalmakat social media felületeinken és töltsünk minél több időt olyanokkal, akikre felnézünk, akik inspirálnak bennünket, mert ezek az apróságok igenis jóleső érzéssel töltenek el minket, ilyenkor pedig minden jobban és könnyebben megy.

Munkahelyi self-care

A munkához való hozzáállást e cikk erejéig egy cím alatt tárgyalom a tanulással, hiszen egy egyetemista életét heti óraleosztásban e két dolog egyszerre, vagy csak az utóbbi tölti ki. Az occupational self-care célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az előbb említettekhez való hozzáállásunk egy nagyon is kritikus pontja életünknek. Tartozunk önmagunknak annyival, hogy nem hajszoljuk saját magunkat olyan dolgokba, amelyet egyáltalán nem élvezünk, vagy nem látunk belőle egy kialakulóban lévő jövőképet. Nem kudarcként kell felfogni, ha valamit egyszerűen nem nekünk találtak ki, legalább megtudtuk, és ezzel is bölcsebbek, tapasztaltabbak lettünk. Fontos azonban kiemelnem, hogy az egyetemi túlhajszoltság vagy a pillanatnyi besokallás nem feltétlenül tartozik ide, hiszen, ha van motivációd, van egy jövőképed, akkor annak elégnek kell lennie, hogy átlendítsen a pillanatnyi nehézségeken. Még akkor is, ha ezek mindennaposak. Ha viszont ezek a motivációs források teljesen hiányoznak, akkor érdemes elgondolkozni a váltáson saját egészséged érdekében.

Pénzügyi self-care

A pénz beosztása is az öngondoskodás egyfajta megnyilvánulása. Megérdemled, hogy félretegyél magadnak a jövőre, de a máról sem kell lemondanod, csak gondold meg legalább egyszer, mire költesz a jelenben. Ne hagyd, hogy mások befolyásoljanak e tekintetében, hiszen mindannyian más összegből gazdálkodunk, más prioritásokkal és más tervekkel várjuk a jövőt is. Csak arra költs, ami neked jó, ami boldogságot okoz a szó szoros értelmében, és amire tényleg szükséged is van. Vékony a határ természetesen, de az biztosan nem esik az egészséges tartományba, ha már csak a vásárlás, mint tevékenység okoz örömet. Ugyanakkor alkalomszerűen megérdemled, hogy megjutalmazd magad, mindenféle bűntudat nélkül.

Érzelmi self-care

Van elegendő időd elgondolkozni azon, hogy miért érzel úgy, ahogy? Lehetőséget adtál magadnak elfogadni az érzéseid miértjét? Sokan azt hiszik, hogy ha szomorúak, akkor azonnal csinálni kell valamit sürgősen, hogy ez elmúljon, de igazából nem. Ha éppen búslakodásra adtad a fejed, el vagy kenődve és nem is látod pillanatnyilag a helyzet megoldását, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy időt adsz magadnak. Időt, mert megérdemled, hogy nyugodt körülmények között, minden zavaró tényezőt kizárva feltárd az okokat, és végiggondold a lehetőségeidet.

De az is ide tartozik, hogy elfogadod saját hibáidat, akkor is, ha súlyosak, akkor is, ha visszatérően ismétlődnek. Továbbá azt is megérdemled, hogy segítséget kérj és kapj másoktól. Ez a segítség érkezhet szakembertől, ha úgy érzed, erre van szükséged, de a hozzád közel állóktól is.

Végül, de nem utolsó sorban fontosnak érzem kihangsúlyozni, hogy igen, egyetemistaként (de később is természetesen), nagyon sok mindenki, sok mindent elvár tőlünk. Azonban sose felejtsük el, tartozunk magunknak annyival, hogy időt szakítunk a self-care bármelyik aspektusára. Figyeljünk oda önmagunkra, és ismerjük fel testünk-lelkünk apró jelzéseit, mert az élet több annál, minthogy csak széthajszoljuk magunkat. Az élet színes, tele van drámai fordulatokkal, amin sírni kell vagy nevetni, de pont ettől szép, hogy nem hagyjuk kiüresedni magunkat.

Források: 1, 2, 3


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


                                    

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szalai Laura

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.